Araştırma Makalesi

“Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi

Sayı: 5 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

“Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi

Öz

Bu makale, İkdam gazetesinin 24.04.1899 tarihli 1723. sayısında yayımlanan Balhasanoğlu imzalı “Musahabe: Karabatak” adlı yazıyı ekolojik, linguistik ve sosyal açılardan eleştirel söylem analizine tabi tutmaktadır. Yazarı hakkında herhangi ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamayan yazıda karabatak kuşları (Phalacrocoracidae) “faydacı” bir bakış açısıyla iktisadi kalkınma perspektifi içerisinde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte söz konusu yazı hem kuşbilimi (ornitoloji) hem de kuşların adlandırılması (nomenclature) konu başlıklarına değinmekte ve bu alanlarda bilgiler de içermektedir. Bu açıdan yazının ornitolojik ve leksikolojik değeri de vardır. Bu makale, söz konusu yazının bu hususlarına dair eleştirel bir okuma perspektifini haiz olma iddiasındadır. Yazıya konu kuşların bugünkü Türkiye coğrafyasında farklı dillerde nasıl adlandırıldıkları, döneme ilişkin ornitolojik karabatak kayıtları ve karabatak kuşlarının insanmerkezci bir bakış açısından faydacılık çerçevesinde değerlendiriliyor oluşu makalenin temel konu başlıklarını oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed Midhat. Sevda-yı Sa’y ü Amel. İstanbul: Kırkanbar, H. 1296.
  2. Ahmed Midhat. Kuşlar. İstanbul: Kırkanbar, H. 1306.
  3. Ahmed Vefik Paşa. Lehçe-yi Osmani. Dersaadet: Mahmud Bey Matbaası, H. 1306.
  4. Ali Seydi. Resimli Kamus-i Osmani. İstanbul: Kitaphane-yi Cihan, H. 1330.
  5. Dresser, H. E.. A History of the Birds of Europe: Including All teh Species Inhabiting the Western Palaearctic Region: Volume VI. Londra: H. E. Dresser, 1871-1872.
  6. Elwes, H. J. ve Buckley, T. A. “A List of the Birds of Turkey”. IBIS, 12(3), 1870.
  7. Evliya Çelebi. Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi: Akirman-Belgrad-Gelibolu-ManstırÖzü-Saraybosna-Slovenya-Tokat-Üsküp: 5. Kitap-1. Cilt. Düz. Seyit Ali Kahraman. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2010.
  8. Greppin, John A. C. Classical and Middle Armenian Bird Names: A Linguistic, Taxonomic, and Mythological Study. New York: Caravan Books, 1978.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çevre Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

16 Şubat 2024

Kabul Tarihi

16 Mayıs 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA
Akkaya, T. M. (2024). “Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi. Toplumsal Tarih Akademi, 5, 87-96. https://izlik.org/JA64RC57SX
AMA
1.Akkaya TM. “Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi. TT Akademi. 2024;(5):87-96. https://izlik.org/JA64RC57SX
Chicago
Akkaya, Tarkan Murat. 2024. “‘Başka Yazacak Şey mi Yok?’: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi”. Toplumsal Tarih Akademi, sy 5: 87-96. https://izlik.org/JA64RC57SX.
EndNote
Akkaya TM (01 Aralık 2024) “Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi. Toplumsal Tarih Akademi 5 87–96.
IEEE
[1]T. M. Akkaya, “‘Başka Yazacak Şey mi Yok?’: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi”, TT Akademi, sy 5, ss. 87–96, Ara. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RC57SX
ISNAD
Akkaya, Tarkan Murat. “‘Başka Yazacak Şey mi Yok?’: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi”. Toplumsal Tarih Akademi. 5 (01 Aralık 2024): 87-96. https://izlik.org/JA64RC57SX.
JAMA
1.Akkaya TM. “Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi. TT Akademi. 2024;:87–96.
MLA
Akkaya, Tarkan Murat. “‘Başka Yazacak Şey mi Yok?’: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi”. Toplumsal Tarih Akademi, sy 5, Aralık 2024, ss. 87-96, https://izlik.org/JA64RC57SX.
Vancouver
1.Tarkan Murat Akkaya. “Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi. TT Akademi [Internet]. 01 Aralık 2024;(5):87-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA64RC57SX

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Araştırmaları Dergisi'nin 8. Sayısı “Hayvan Tarihi” dosyasıyla yayınlandı. “Hayvan Tarihi” sayısının editörleri Cihangir Gündoğdu, Deniz Dölek-Sever ve İbrahim Can Usta'nın editoryal makalesinin bir kısmını aşağıda paylaşıyoruz. Yazının tam hali ilgili sayıda. 

Hayvan Tarihi: Geçmişi İnsanın Ötesinde Düşünmek ve Yazmak 

Ana akım tarih anlatıları çok uzun süre insanmerkezci bir perspektifle şekillendi ve geçmiş temelde insan ilişkilerinin hikâyesi olarak kurgulandı. Hayvanlar da bu çerçevede mülk, kaynak, sembol ya da insan faaliyetlerinin pasif tamamlayıcıları olarak değerlendirildi. Hayvan tarihi işte bu anlayışı sorgular. Hayvanların deneyimlerini, bedenlerini, davranışlarını, insanlarla karşılaşmalarını ve bu karşılaşmaların yarattığı karşılıklı dönüşümleri araştırma konusu hâline getirerek tarihin yalnızca insanlara ait bir alan olmadığını ileri sürer. 

Hayvan tarihi, insan olmayan hayvanların tarihsel varlıklarını merkeze alan, onların iktisadi, toplumsal, siyasal ve kültürel süreçlerdeki rollerini, insanlarla ve çevreyle kurdukları çok katmanlı ilişkileri inceleyen önemli bir tarihyazımı alanıdır. Bu yaklaşım hayvanları yalnızca toplumların arka planında yer alan unsurlar olarak değil, tarihsel süreçlere etki eden canlı varlıklar olarak ele alır. Böylece emek, savaş, ulaşım, beslenme, kentleşme, sağlık, hukuk, duygulanım ve gündelik yaşam gibi alanlarda hayvanların belirleyici varlığı görünür hâle gelir. 

Hayvan tarihi bu yönüyle diğer tarih yazım biçimlerinden hem epistemolojik hem de ontolojik olarak ayrılır. Epistemolojik açıdan geçmişe dair bilgi üretiminde yalnızca insan belgelerine ve insan bakış açısına dayanmanın sınırlarını gösterir. Arşiv belgeleri, görsel malzemeler, maddi kültür unsurları, veteriner kayıtları, seyahatnameler, edebî metinler ve bilimsel veriler gibi farklı kaynak türlerini birlikte kullanır. Ontolojik açıdan ise insanı tek ve mutlak tarihsel özne olarak kabul eden anlayışı tartışmaya açar. İnsan olmayan varlıkların da tepkileri, uyum stratejileri, direnişleri ve ilişkisel etkileriyle tarihsel süreçlerin parçası olduğunu ortaya koyar. 

Dolayısıyla hayvan tarihi yalnızca geçmişte hayvanların nasıl kullanıldığını anlatan bir alan değildir; aynı zamanda insanlarla diğer canlılar arasındaki güç ilişkilerini, karşılıklı bağımlılık biçimlerini ve birlikte yaşama rejimlerini inceleyen eleştirel bir tarihyazımı yaklaşımıdır. Bu nedenle çevre tarihi, emek tarihi, bilim tarihi, hukuk tarihi, kent tarihi, imparatorluk çalışmaları ve posthümanist düşünceyle yakın ilişki içindedir. Fransız tarihçi Éric Baratay’ın da belirttiği gibi tarihin insanmerkezci tanımı terk edilmeli ve tarih, tüm canlı varlıkları kapsayan bir bilgi alanı olarak yeniden düşünülmelidir. Hayvan tarihi bu çerçevede geçmişi insanın ötesinde yeniden düşünmeye ve yazmaya çağıran dönüştürücü bir araştırma alanı sunar.