Güncel Sayı

Sayı: 5, 31.12.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Görüş Makalesi

Kitap Tanıtımları

Vefeyât

Tarih Vakfı tarafından yayımlanan Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi, geç Orta Çağ’dan yirminci yüzyılın son çeyreğine uzanan bir tarih aralığında, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye tarihine odaklanır.

Dergi, Osmanlı ve Türkiye toplumlarını, imparatorluğun sınırlarının ulaştığı coğrafyayı ve bu coğrafyada ortaya çıkmış olan diğer devletleri ve siyasi yapıları Osmanlı ve Türkiye toplumları ile etkileşimleri bağlamında incelemektedir. Bu kapsamda sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel tarih gibi yerleşik alanların yanı sıra tarihyazımında gelişmekte olan yeni alanlar ve yaklaşımlardan yazıları bekler ve teşvik eder.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi, kapsamı içine giren dönem ve konularda özgün ve daha önce yayımlanmamış araştırma makaleleri ile derginin odaklandığı alanlara ilişkin akademik kitapların değerlendirmelerini yayımlar. Dergi bunların yanı sıra sempozyum, seminer ve konferans değerlendirmeleri, söyleşi, vefeyat, alana katkı sunmayı amaçlayan kısa düşünce yazıları ve belge incelemelerine de açıktır. Tercih edilen yazı dili Türkçe olmakla birlikte Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi İngilizce yazılara da yer verir.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisi Aralık ve Haziran aylarında olmak üzere yılda iki sayı çıkan hakemli bir tarih dergisidir; basılı ve çevrimiçi yayımlanır.

Toplumsal Tarih Akademi: Osmanlı-Türkiye Çalışmaları dergisine gönderilen makalelerde daha önce başka bir yerde yayımlanmamış, yayımlanma talebi ile gönderilmemiş veya yayımlanma sözü verilmemiş olma şartı aranır. Hangi yazıların değerlendirme sürecine alınacağına derginin yayın yönetimi ile yayın kurulu birlikte karar verir. Değerlendirmeye alınan makaleler çift-kör hakem sürecine tabii tutulur ve hakem raporlarına göre yayımlanmasına karar verilir.

Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi’ne gönderilen makalelerde 150 kelimelik Türkçe özet ve İngilizce abstract metinleri anahtar kelimeleriyle birlikte bulunmalıdır. Yazar makalesini teslim edilmeden önce metindeki dipnotlar, bibliyografya, tablolar vb. unsurları tamamlanmış olmalıdır.


Dergide dipnotlar ve bibliyografya dahil olmak üzere 7000 kelime hacmindeki makaleler yayımlanacaktır. Dergide yayımlanacak literatür değerlendirmesi/review essay ve tanıtım yazıları azamî 2.500 kelime olmalı, kitap değerlendirmeleri ise 1.500 kelimeden uzun olmamalıdır. Başvurular DergiPark sistemi üzerinden yapılır.

Referans Tipi
Dipnotta
Kaynakçada
Kitap
İlk kullanım: Mehmet Beşikçi, Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak: Osmanlı Askerlerinin Cephe Hatıraları ve Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı Hafızası (İstanbul: İletişim, 2019), 39-44.

İkinci kullanım ve sonrası: Beşikçi, Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak, 45.
Beşikçi, Mehmet. Cihan Harbi’ni Yaşamak ve Hatırlamak: Osmanlı Askerlerinin Cephe Hatıraları ve Türkiye’de Birinci Dünya Savaşı Hafızası. İstanbul: İletişim, 2019.
Aynı Yazarın Birden Fazla Eseri

Aydemir, Talât. Ve Talât Aydemir Konuşuyor. İstanbul: May Yayınları, 1966.
________. Hatıratım. İstanbul: YKY, 2010.
8 vuruş alt çizgi kullanılmalıdır (Aynı yazarın eserleri kaynakçada yayın tarihi sırasına göre dizilmelidir)
Kitap (Birden Fazla Ciltten Oluşan)
Sadi Koçaş, Atatürk’ten 12 Mart’a Anılar, 2. cilt (İstanbul: Doğuş Matbaası, 1977), 15.
Koçaş, Sadi. Atatürk’ten 12 Mart’a Anılar, 4 cilt. İstanbul: Doğuş Matbaası, 1977.
Kitap (Birden Fazla Yazar)
Erdoğan Alkan, Ergun Barlas vd. Milli İnkılap Nasıl Oldu (Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık, 1960), 61.
Alkan, Erdoğan, Ergun Barlas vd. Milli İnkılap Nasıl Oldu. Ankara: Balkanoğlu Matbaacılık, 1960.
Çeviri kitap

Victor Klemperer, LTI: Nasyonel Sosyalizmin Dili, çev. Tanıl Bora (İstanbul: İletişim, 2013), 58.


İkinci kullanım ve sonrası: Klemperer, LTI, 100.

Klemperer, Victor. LTI: Nasyonel Sosyalizmin Dili. Çev. Tanıl Bora. İstanbul: İletişim, 2013.
Derleme Kitap
Ralf Elger ve Yavuz Köse, yay. haz. Many Ways of Speaking about the Self: Middle Eastern Ego-Documents in Arabic, Persian, and Turkish- 14th-20th Century (Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2010), 7-10.

İkinci kullanım ve sonrası: Elger ve Köse, Many ways of Speaking, 11.
Elger, Ralf ve Yavuz Köse, Yay. Haz. Many Ways of Speaking about the Self: Middle Eastern Ego- Documents in Arabic, Persian, and Turkish- 14th-20th Century. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2010.
Derleme Kitapta Bölüm

İlk kullanım: Leyla Neyzi, “Giriş”, Nasıl Hatırlıyoruz: Türkiye’de Bellek Çalışmaları, yay. haz. Leyla Neyzi (İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009), 4-6.


İkinci kullanım ve sonrası: Neyzi, “Giriş”, 7.

Neyzi, Leyla. “Giriş”, Nasıl Hatırlıyoruz: Türkiye’de Bellek Çalışmaları. Yay. Haz. Leyla Neyzi, 1-11. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.
Dergi Makalesi
Derin Terzioğlu, “Tarihi İnsanlı Yazmak: Bir Tarih Anlatı Türü Olarak Biyografi ve Osmanlı Tarihyazıcılığı”, Cogito 29 (2001):
284-296.

İkinci kullanım ve sonrası: Terzioğlu, “Tarihi İnsanı Yazmak”, 286.
Terzioğlu, Derin. “Tarihi İnsanlı Yazmak: Bir Tarih Anlatı Türü Olarak Biyografi ve Osmanlı Tarihyazıcılığı”. Cogito 29, 2001,
284-296.
Tez
Nimet Sarıgül, “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri (22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963)”, (Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2001), 11.

İkinci kullanım ve sonrası: Sarıgül, “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri”, 12.
Sarıgül, Nimet. “27 Mayıs ve Talât Aydemir'in Darbe Girişimleri (22 Şubat 1962 ve 21 Mayıs 1963)”. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2001.
Gazete Makalesi
Tercüman, 25 Temmuz 1962.

Eğer yazar ve başlık varsa: Suphi Karaman, “30 Yıl Sonra 27 Mayıs”, Cumhuriyet, 20 Mayıs 1990.
Kaynakça’da Gazeteler alt başlığı altında gösterilir.
Tercüman (1962).
Cumhuriyet (1990).

Ansiklopedi

Maddesi

Tuba Çavdar, “Esad Efendi Kütüphanesi”, TDV İslâm Ansiklopedisi (Istanbul: TDV, 1995), 11:347.

(Referans verilen cildin yayın tarihi yazılmalıdır.)

İkinci kullanım ve sonrası: Çavdar, “Esad Efendi Kütüphanesi”, 347.
Çavdar, Tuba. “Esad Efendi Kütüphanesi”, TDV İslâm Ansiklopedisi. İstanbul: TDV, 1995. 11: 347.

(Referans verilen cildin yayın tarihi yazılmalıdır.)

Arşiv (Osmanlı Arşivi)

BOA, BEO 4634/347534, (3 Ramazan 1338).
Kaynakça’da Arşiv Belgeleri alt başlığı altında gösterilir.

T.C. Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi (BOA)
Bâb-ı Âlî Evrak Odası (BEO)

Yayımlanmış

Birincil Kaynak  



Web Kaynağı
https://kutuphane.ttk.gov.tr/resource?itemId= 375192&dkymId=54011
Kaynakça’da Elektronik Kaynaklar alt başlığı altında gösterilir.

İnternet Adresi: <https://kutuphane.ttk.gov.tr/resource?itemI d=375192&dkymId=54011>. Erişim Tarihi: 02.10.2022.




Toplumsal Tarih Akademi Etik Beyanıdır
Toplumsal Tarih Akademi dergisi yayın etiği ilkelerine sahiptir. Bu ilkeler ulusal ve uluslararası çapta tanınırlık ve geçerlilik sahibi olan etik ilke beyanlarından kaynak alır. Ulusal etik ilke beyanı olarak YÖK Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi esas alınır. Uluslararası etik ilke beyanı olarak COPE (Committee on Publication Ethics – Yayın Etiği Komitesi) tarafından hazırlanan belgeler esas alınır.
Yayın Etiğine Aykırı Eylemler – YÖK ÜAK İlkeleri
İntihal, sahtecilik, çarpıtma, mükerrer yayım, dilimleme, haksız yazarlık başlıca yayın etiği ihlalleridir. Bunlara ek olarak araştırma desteklerini anmamak, tamamlanmamış eserlerdeki bilgileri yazarının izni olmadan kullanmak yayın etiğinin çiğnenmesi kapsamındadır. Bu ihlallere ilişkin ayrıntılar için Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nin dördüncü maddesi esas alınır. Bu madde yazarların uyması gereken ahlaki kuralları özlü biçimde ifade ederek ortaya koymaktadır. Dergimize değerli çalışmalarını gönderen yazarlardan Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nin dördüncü maddesine uygun hareket etmelerini beklemekteyiz. Yazarlar ilgili yönergeye aşağıdaki bağlantı üzerinden erişebilirler:
https://bit.ly/4h05Flg  
Uluslararası Yayın Etiği – COPE İlkeleri
2011 senesinde Singapur’da toplanan Araştırma Dürüstlüğü Dünya Konferansı (World Conference on Research Integrity) adlı etkinlikte bir araya gelen bilim insanları hem yazarlar hem editörler için kimi etik ilkeler üzerinde ittifak etmiştir.
Yazarlar için üzerinde ittifak edilen etik ilkeler, bir önceki bölümde anılan YÖK ÜAK yönergesine paralel içerikte ancak daha ayrıntılıdır. Bu ilkeler sağlamlık-güvenilirlik, dürüstlük, denge, özgünlük, şeffaflık, yazarın ve katkı koyanların doğru bildirilmesi, hesap verebilirlik-sorumluluk, hakemlik sürecine ve yayın sözleşmesine uygun davranış, yayınla ilgili insanlar-canlılara ilişkin etik ilkeler şeklinde sıralanmaktadır. Yazarlar COPE tarafından ortaya konan yazarlık ilkelerine ilişkin ayrıntılara aşağıdaki bağlantıdan erişebilirler:
https://bit.ly/400bbON  
Referans: Kleinert, S., & Wager, E. (2011). Responsible Research Publication: International Standards for Authors. A Position Statement developed at 2nd World Conference on Research Integrity, Singapore, July 22-24, 2010. Chapter 50 in: Mayer, T., & Steneck, N. (eds.) Promoting Research Integrity in a Global Environment. Imperial College Press / World Scientific Publishing, Singapore (pp. 309-16). (ISBN 978-981-4340-97-7)
COPE editör rolünü üstlenmiş olan bilim insanları için de etik ilkeler ilan etmiştir. Bunlar dergi içeriğinin sorumluluğunu taşımak, editoryal bağımsızlık ve dürüstlük, editoryal mahremiyet, yazarların eksiksiz bildirilmesini teşvik etmek, eleştirileri cevaplandırmak, adil hakemlik süreçlerini işletmek, editoryal karar alma süreçlerini doğru işletmek şeklinde sıralanır. Bu etik ilkelerin ayrıntılarına aşağıdaki bağlantıdan erişmek mümkündür:
https://bit.ly/4dDs7xH  
Referans: Kleinert, S., & Wager, E. (2011). Responsible Research Publication: International Standards for Editors. A Position Statement developed at 2nd World Conference on Research Integrity, Singapore, July 22-24, 2010. Chapter 51 in: Mayer, T., & Steneck, N. (eds.) Promoting Research Integrity in a Global Environment. Imperial College Press / World Scientific Publishing, Singapore (pp. 317-28). (ISBN 978-981-4340-97-7)
Hakemlik Süreci
Toplumsal Tarih Akademi dergisi araştırma makalesi niteliğindeki yazıları editör değerlendirmesinden geçmeleri durumunda iki anonim hakeme gönderir. Anonim hakemler red, minör revizyon, majör revizyon, kabul kararlarından birini önerir. Editör iki hakem raporunu bir arada göz önünde bulundurarak red, minör revizyon, majör revizyon, kabul kararına varabilir. Bazı durumlarda editör üçüncü bir hakem davet edebilir. Toplumsal Tarih Akademi dergisi hakem raporlarını yayınlamaz.
COPE tarafından hakem rolündeki bilim insanları için de bazı ahlaki ilkeler ilan edilmiştir. Bu ilkeler, profesyonel sorumluluk, çıkar çatışmasını bildirmek, hakem raporunu zamanında hazırlayıp göndermek, hakem mahremiyetini korumak, yazarın etik ihlallerini bildirmek şeklinde sıralanabilir. Bu ilkelere ilişkin ayrıntılara aşağıdaki bağlantı üzerinden erişmek mümkündür:
https://bit.ly/3TZdHkr  
Referans: COPE Council. COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers – English. https://doi.org/10.24318/cope.2019.1.9  

Toplumsal Tarih Akademi Osmanlı-Türkiye Çalışmaları Dergisi'ne gönderilen yazılar için değerlendirme ve yayımlanma aşamasında herhangi bir ücret alınmamaktadır.

Beşinci Sayımızla Merhaba!

Toplumsal Tarih Akademi dergisinin yeni sayısı ile karşınızdayız. Bu sayı, dergimizin yayın hayatına başladığı 2022 Aralık ayından bu yana çıkan beşinci sayısı. Ama tematik bir dosyadan oluşmaması nedeniyle de ilk olma niteliği taşıyor. Aynı zamanda bizim, derginin editör yardımcılığından editörlüğüne geçiş aşamasında ilk deneyimimiz. O nedenle şimdiden, her ne kusur işlediysek affola.

Dergiyi çok kısa zamanda Tarih Vakfı’nın önemli yayınlarından biri haline getiren önceki editörlerimiz Yaşar Tolga Cora ve Nurşen Gürboğa’ya, derginin yayın hayatına başlaması yolundaki öncü rolü nedeniyle Tarih Vakfı eski Genel Başkanı ve dergimizin eski genel yayın yönetmeni Mehmet Ö. Alkan’a teşekkürlerimizi sunarız. Dergiyi ileriye taşımak için omuzlarımıza yüklenen sorumluluğun farkındayız. Umarız, Yayın Kurulu üyelerimizin ve genişleyen editör kadromuzun desteği ile bu sorumluluğu hakkıyla yerine getireceğiz. Bu noktada, dergi yönetiminin yenilendiği Eylül 2024 yayın kurulu toplantımızda, bizlerle birlikte dergimizi oluşturma sorumluluğunu paylaşan yeni kitap inceleme editörlerimiz Gülhan Balsoy ve Cihangir Gündoğdu’ya, yeni belge inceleme bölümü̈ editörümüz Deniz Türker’e teşekkür ederiz. Yeni bölüm editörlerimize tüm enerjileriyle sürece koydukları büyük katkıdan dolayı müteşekkiriz. Nurşen Gürboğa editörlüğü bizlere devretmekle beraber derginin Genel Yayın Yönetmenliği pozisyonunu sürdürüyor, kendisinin rehberliği ve desteği, Tarih Vakfı yönetimi ile kurduğu köprü̈ bizler için çok değerli. Yazıların yayına hazırlanması sürecinde hem çok titiz hem de bir o kadar hızlı çalışan, yardımcı editörlük görevini de üstlenen Türkçe dil editörümüz Emre Erkan’a teşekkür ederiz. Mizanpaj editörümüz Aşkın Yücel Seçkin’e de özenli ve seri çalışması için içtenlikle teşekkür ediyoruz. Ayrıca revizyonlarıyla yazarlarımızı yönlendiren, dergimizin görünmez kahramanları anonim hakemlerimize teşekkür ediyoruz. Bir yandan uzun bir süre sonra serbest konulu yazılardan oluşan bir sayı çıkarma kararı almamız, öte yandan süreç devam ederken değişen yönetim yapımız süreçte bazı aksamalara yol açtı. Bunu hoşgörü̈ ve sabırla karşılayan yazarlarımıza da ayrıca minnettarız.

Bu sayımızda dört araştırma makalesi, üç belge inceleme yazısı, dört kitap inceleme yazısı ve bir anma yazısı yer alıyor. Öncelikle beşinci sayımızda yayınlanan araştırma makalelerinden bahsetmek istiyoruz. İlk araştırma makalemiz Nurhan Davutyan tarafından kaleme alındı ve “1875 Osmanlı Moratoryumu Önlenebilirdi” başlığını taşıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun mali egemenliğini ihlal eden Düyun-ı Umumiye’nin kurulmasına giden gelişmelere farklı bir perspektiften bakan çalışma, kapsamlı kaynaklardan ve istatistiksel analiz yöntemlerinden yararlanıyor. Davutyan’a göre Mehmed Emin Ali Paşa’nın 1867’de önerdiği mali tedbirler 1879’da değil önerildiği zaman uygulansaydı moratoryumun engellenmesi ihtimali bulunuyordu. İkinci araştırma makalemiz üç yazarın ortak çalışması: Murat Tülek, Jean-François Pérouse ve Funda Ferhanoğlu. Başlığı “1922 Öncesinde Jacques Pervititch” olan bu ayrıntılı çalışma İstanbul’un haritacılık tarihinde mihenk taşı olan Pervititch’in geçmişine, henüz İstanbul sigorta planlarını hazırlamaya başlamadan önceki dönemine odaklanıyor. Bir tanesini kapağa taşıdığımız değerli görsel malzemeleri okurumuzla buluşturan bu makale, Pervititch’in aile yaşamı, mesleki gelişimi ve ilk haritaları üzerine değerli bilgiler veriyor. Üçüncü araştırma makalemizin başlığı “İstisnayı Yönetmek, Adaleti Müzakere Etmek: İşkodra’da Cibal Kanunu, Umumi Sulhlar ve Hibrit Cezalandırma Usulleri.” Yazarımız Ebru Aykut bizi Geç Osmanlı dönemi Arnavut diyarına götürüyor ve yerel dağ kanunları ile merkezileşme çabaları arasında Osmanlıların yönetim hamlelerini anlamamızı sağlıyor. Foucault’nun yönetimsellik (governmentality) kavramının bir dizi vakada sınanması açısından olduğu kadar İşkodra’da vuku bulan ilginç tarihsel hadiselerin incelenmesi açısından da okurlarımızı tatmin edecek bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Dördüncü̈ araştırma makalemiz doğa tarihi alanında ve daha uzun makalelerle kısa makaleler arasında bir geçiş niteliğinde. ““Başka Yazacak Şey mi Yok?”: 19. Yüzyıl Osmanlı Aydınının Gözünden Karabatak ve Karabatağın Kısa Leksikolojik Tarihi” başlıklı bu ilginç yazıda Tarkan Murat Akkaya, 1899 tarihinde Karabatak kuşu üzerine yazılmış bir gazete makalesine mercek tutuyor. Acaba etrafımızda uçup duran tüm bu güzel kuşların adı nereden geliyor? Kuş adlarının kökenini inceleyen nomenclature alanında, en azından karabatak adıyla ilgili Akkaya’nın yazısının söyleyecek sözü̈ var.

Deniz Türker editörlüğünde oluşan belge inceleme yazıları bölümümüz tarihçiler camiasının ve okurların dikkatini gözden kaçmış belgelere çekmeyi, bu belgelerin yaratıcı biçimlerde yorumlamayı hedefliyor. Filiz Yazıcıoğlu’nun incelemesi birer kaynak olarak arzuhallerin önemini hatırlatıyor. Yazı, II. Abdülhamit döneminde Kesriye kazası telgraf memuru Mehmet Tevfik Bey’in Rumeli Müfettişliği’ne yazdığı arzuhalleri inceliyor ve düşük dereceli sayılabilecek bir memurun tayininin bile yabancı devletlerin müdahalesinin konusu olması üzerine eleştirel bir biçimde düşünüyor. Mertkan Karaca, Osman Hamdi Bey’in kardeşi Halil Edhem Bey tarafından 1909’da yazılmış Almanca bir makaleyi inceliyor. Asurolog Hermann von Hilprecht’e hazırlanan armağan kitabında yer alan bu makale günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi adını taşıyan Müze-i Hümayun’un tarihi açısından değerli bir belge. Aysel Yıldız’ın yazısı, 1756’da İstanbul’da doğan ve önce Rusya’da esaret çeken sonra ABD’ye göçen yeniçeri İbrahim Bin Ali’yle ilgili. Yıldız bu ilginç hayat hikayesine kaynaklık eden iki mektubu inceliyor.

Dergimizin, Gülhan Balsoy ve Cihangir Gündoğdu editörlüğünde oluşan kitap inceleme yazıları bölümü̈ yakın dönemlerde yayınlanmış, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet tarihinin farklı dönemlerine odaklanan kitapların incelemelerini içeriyor. Ekrem Yener, Ümit Kurt’un Aras Yayınları’ndan çıkan Kanun ve Nizam Dairesi’nde Soykırım Teknokratı Mustafa Reşat Mimaroğlu’nun İzinde Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Devlet Mekanizması başlıklı kitabını, Melis Cankara, Uğur Zekeriya Peçe’nin Stanford University Press tarafından basılan kitabını inceliyor. Kitap Island and Empire: How Civil War in Crete Mobilized the Ottoman World başlığını taşıyor ve 1890’larda Girit’te ortaya çıkan iç savaş koşullarının yerinden ettiği Müslüman nüfusun etkisiyle tetiklenen Osmanlı toplumsal hareketlerini tartışıyor. Ayşe Hilal Uğurlu, Ali Akyıldız’ın Timaş Yayınları tarafından basılmış olan ve Osmanlı İmparatorluğunun kurumsal yapısına ışık tutan Mabeyn-i Hümayun: Osmanlı Saray Teşkilatının Modernleşmesi başlıklı çalışmasını inceliyor. Numan Deniz ise Nir Shafir’in The Order and Disorder of Communication: Pamphlets and Polemics in Seventeenth-Century Ottoman Empire adlı kitabını inceledi. Kitap 17. Yüzyıl el yazması kitapçıkların bir iletişim ve tartışma zeminine dönüşmesini ele alıyor.

Dergimizin vefeyat yazısı bölümünde, geçtiğimiz yaz aylarında kaybettiğimiz, Tarih Vakfı mütevellisi, yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi konularındaki çalışmaları ile bilinen tarihçi, öğretmen ve yazar Necdet Sakaoğlu’nu Fahri Aral’ın kaleminden bir yazı ile anıyoruz.

Yayın kurulumuzun kararı doğrultusunda dergimiz bundan böyle Haziran aylarında tematik dosyalı, Aralık aylarında ise serbest çağrılı olarak yayınlanacak. Bu nedenle gerek DergiPark, gerekse Tarih Vakfı’nın internet sitesi üzerinden yayınladığımız çağrı metinlerini takip etmenizi öneririz. 2025 yılı Aralık ayında yayınlanacak yedinci sayımızda yer alabilecek yazıların son gönderim tarihi 15 Haziran 2025 olarak belirlenmiştir. Yazıların DergiPark sistemi üzerinden gönderilmesini özellikle rica ediyoruz.

Toplumsal tarihçiliğin gelişmesini, özgür ve eleştirel düşüncenin kendini ifade edecek mecra bulmasını, bu amaçla özellikle nitelikli Türkçe makalelerin okurlarla buluşmasını önemsiyoruz. Toplumsal Tarih Akademi dergisi Tarih Vakfı’nın köklü̈ ve eleştirel yayıncılık geleneğini akademik dergiciliğin uluslararası standartlarıyla bir araya getirmeyi amaçlıyor. Bu çerçevede dergimizin ulusal ve uluslararası dizinlerde taranması için gerekli başvuru süreçlerini yürütüyoruz. Sizlerin yapıcı eleştirileri ve katkıları bizler için çok önemli. Dergimize ilişkin değerlendirme ve eleştirilerinizi merakla bekliyoruz.

Keyifli okumalar ve güzel bir yıl dileriz.

Toplumsal Tarih Akademi Dergisi Editörleri
Firuzan Melike Sümertaş & Sırrı Emrah Üçer