Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hititlerde Tuz ve Kullanımı

Yıl 1990, Cilt: 54 Sayı: 209, 1 - 8, 20.04.1990

Öz

Bu çalışmaya ileride tuz ile ilgili yapılacak kapsamlı bir araştırmaya baz oluşturmak amacıyla başladık. Elde edilen ilk bulguları yararlı olacağı düşüncesiyle bir an önce yayınlamayı yeğledik. İnsan vücudunun yapı taşlarından olan, halk arasında "yemek tuzu" adıyla anılan Sodyum klorür'e (NaCl) erişkinlerde günde 10-20 gr. gereksinim duyulmaktadır. Bitkisel gıdalarla beslenen insanlarda aldığı besin gereği potasyum vücutta yoğunlaşmaktadır. Potasyum idrarla vücuttan çıkarken sodyumu da beraberinde götürmektedir. Böylece doğal olarak vücuttaki gerekli tuz miktarı azalmakta ve metabolizmanın tuz gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca terleme ve bazı diğer yollardan vücuttaki tuz eksilmektedir. İlkçağda insanların tarımsal üretime geçmeleri, bitkisel gıdalara yönelmeleri daha az et yemelerine neden olmuştur. Böylece tuzun ek olarak alınması gereksinimi doğmuştur. Bu durum insanları doğal tuz kaynaklarından yararlanmaya yöneltmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arkeoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sedat Erkut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Nisan 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 54 Sayı: 209

Kaynak Göster

APA Erkut, S. (1990). Hititlerde Tuz ve Kullanımı. BELLETEN, 54(209), 1-8.
AMA Erkut S. Hititlerde Tuz ve Kullanımı. TTK BELLETEN. Nisan 1990;54(209):1-8.
Chicago Erkut, Sedat. “Hititlerde Tuz Ve Kullanımı”. BELLETEN 54, sy. 209 (Nisan 1990): 1-8.
EndNote Erkut S (01 Nisan 1990) Hititlerde Tuz ve Kullanımı. BELLETEN 54 209 1–8.
IEEE S. Erkut, “Hititlerde Tuz ve Kullanımı”, TTK BELLETEN, c. 54, sy. 209, ss. 1–8, 1990.
ISNAD Erkut, Sedat. “Hititlerde Tuz Ve Kullanımı”. BELLETEN 54/209 (Nisan 1990), 1-8.
JAMA Erkut S. Hititlerde Tuz ve Kullanımı. TTK BELLETEN. 1990;54:1–8.
MLA Erkut, Sedat. “Hititlerde Tuz Ve Kullanımı”. BELLETEN, c. 54, sy. 209, 1990, ss. 1-8.
Vancouver Erkut S. Hititlerde Tuz ve Kullanımı. TTK BELLETEN. 1990;54(209):1-8.