Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi Turizmi Potansiyeli Kapsamında Kuşadası’nın Yöresel Yemekleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 25, 187 - 211, 30.12.2024

Öz

Gastronomi turizminin gelişmesi yöresel yemeklerin ön plana çıkarılması ile mümkün olabilmektedir. Bu anlamda bu çalışma, yöresel yemeklerin ön plana çıkarılarak Kuşadası'nın gastronomi turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılması ve geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı, Kuşadası'nın yerel yemek kültürünü belirleyerek gastronomi turizmi potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak Kuşadası'nda 7 destinasyonda (köyde) 15 kişi ile yüz yüze ve telefonla görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, yerel tatların isimleri, tarifleri, hikayeleri ve ritüelleri, mevsimsel ve özel günlere özgü tatlar hakkında veri toplanmıştır. Veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcılardan 71 yöresel lezzet elde edilmiş ve bu lezzetlerden 53'ünün tarifine ulaşılabilmiştir. Yemeklerin hikayeleri ve ritüelleri hakkında sınırlı veri elde edilmiştir. Yöresel lezzetlerin mevsime göre farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Son olarak özel günlerde özel yemeklerin servis edildiği ancak bu yemeklerin eskiye nazaran artık standartlaştığı, bunun sebebinin ise geleneksel uygulamaların azalması ve maliyetlerin artması olduğu ifade edilmiştir.

Etik Beyan

Çalışma 2019 yılında başladığı için etik kurul kararı gerektirmemektedir.

Destekleyen Kurum

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

DMYO19001

Kaynakça

  • Akın, G. (2010) Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemeklerinin Ortaya Çıkışı ve Özellikleri, II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu, 24-26 Kasım 2010, s. 324-329, Van.
  • Aslan, Z. Güneren, E. ve Çoban, G. (2014). Destinasyon Markalaşma Sürecinde Yöresel Mutfağın Rolü: Nevşehir Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies,2(4), 3-13.
  • Baysal, A. (2002). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları: 1230, Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Clark, J. (2004). Food Stories. Gastronomica, 4(2), 43-50.
  • Cohen, E. ve Avieli, N. (2004). Food in Tourism Attraction and Impediment, Annals of Tourism Research, 31(4) 755-778.

A Research on the Local Food of Kuşadası within the Scope of Gastronomy Tourism Potential

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 25, 187 - 211, 30.12.2024

Öz

The development of gastronomy tourism is possible by highlighting local dishes. In this sense, this study is of great importance in terms of revealing and developing the gastronomy tourism potential of Kuşadası by highlighting local dishes with innovative techniques. The aim of the research is to reveal the gastronomy tourism potential of Kuşadası by determining its local food culture. In the research, face-to-face and telephone interviews were conducted with 15 people in 7 destinations (villages) in Kuşadası by using qualitative research method. Using a semi-structured interview form, data were collected on the names, recipes, stories and rituals of local flavours, seasonal and special occasion-specific flavours. The data were analysed using descriptive analysis technique. As a result of the research, 71 local flavours were obtained from the participants and the recipes of 53 of these flavours could be obtained. Limited data on the stories and rituals of the dishes were obtained. It was revealed that local flavours differed according to the season. Finally, it was stated that special dishes are served on special occasions, but these dishes are now standardised compared to the past, and the reason for this is the decrease in traditional practices and the increase in costs.

Proje Numarası

DMYO19001

Kaynakça

  • Akın, G. (2010) Geleneksel Mutfak Kültürü ve Yemeklerinin Ortaya Çıkışı ve Özellikleri, II. Uluslararası Doğu Anadolu Bölgesi Geleneksel Mutfak Kültürü ve Van Yemekleri Sempozyumu, 24-26 Kasım 2010, s. 324-329, Van.
  • Aslan, Z. Güneren, E. ve Çoban, G. (2014). Destinasyon Markalaşma Sürecinde Yöresel Mutfağın Rolü: Nevşehir Örneği, Journal of Tourism and Gastronomy Studies,2(4), 3-13.
  • Baysal, A. (2002). Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı Yayınları: 1230, Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Clark, J. (2004). Food Stories. Gastronomica, 4(2), 43-50.
  • Cohen, E. ve Avieli, N. (2004). Food in Tourism Attraction and Impediment, Annals of Tourism Research, 31(4) 755-778.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aziz Bostan 0000-0001-8187-3871

Erhan Coşkun 0000-0002-5869-6501

Betül Yeşiltepe Erkayıran 0000-0001-6218-5571

Yeter Çan Domruk 0000-0003-1217-8976

Ahu Sezgin 0000-0002-2467-7951

Proje Numarası DMYO19001
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 6 Aralık 2024
Kabul Tarihi 10 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 25 Sayı: 25

Kaynak Göster

APA Bostan, A., Coşkun, E., Yeşiltepe Erkayıran, B., Çan Domruk, Y., vd. (2024). Gastronomi Turizmi Potansiyeli Kapsamında Kuşadası’nın Yöresel Yemekleri Üzerine Bir Araştırma. Journal of Travel and Tourism Research, 25(25), 187-211.

21622 20964   download   20965    20966  2162320967  download        download 20969download