Araştırma Makalesi

NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE'DEKİ SON ARAŞTIRMALAR

Sayı: 18 1 Ocak 2015
Emma L. Baysal
PDF İndir
EN TR

NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE'DEKİ SON ARAŞTIRMALAR

Öz

Neolitik Dönem'in boncuk, pendant ve bilezik gibi kişisel süs eşyaları şimdiye dek çok az araştırılmış bir konudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, süs eşyalarının nasıl kullanıldığını, neyden ve nasıl yapıldıklarını ve Neolitik yaşamın diğer yönleri ile nasıl ilişkili olduklarını ortaya çıkartmaya başlamıştır. Tipoloji ve kronolojiye dair temel sorunların yanı sıra, süs eşyaları hakkında artan bilginin bir sonucu olarak yeni sorular da doğmuştur. Örnek olarak; üretimin nasıl organize edildiği, uzmanlaşma derecesi, boncukların işlevi ve anlamı, bunların süs eşyası mı yoksa bunlarla bağlantılı olanlar arasında belli mesajları mı ilettikleri verilebilir. Bu makalede, Neolitik dönem süs eşyalarının gizemli dünyasına dair yeni araştırmalar ele alınacaktır. Burada ele alınacak temel sorunların kapsamını, tipolojik ve kronolojik eğilimler ve bunların nasıl yorumlanabileceği, Neolitik teknoloji ve kimlik hakkında bize ne söyleyebileceği ve bu ortaya çıkan yeni soruların gelecek araştırmalarda nasıl yanıtlanabileceği oluşturmaktadır. Sonuç olarak da bu makalede kişisel süs eşyalarının, prehistorik dönemde insanların kendilerini nasıl algıladıkları ve diğerleriyle nasıl ilişki kurdukları konusunda bize ne söyledikleri irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Boncuk, Pendant, Bilezik, Hammadde, Teknoloji, Üretim, Sosyal ve Kişisel Kimlik

Kaynakça

  1. ALARASHI, H. 2014. La parure épipaléolithique et néolithique de la Syrie (12e au 7e millénaire avant J.-C.): Techniques et usages, échanges et identities (Université Lumière - Lyon 2 Yayınlanmamış Doktora Tezi). Lyon.
  2. BAINS, R. 2012. The Social Signiicance of Neolithic Stone Bead Tech¬ nologies at Çatalhöyük (University College of London Yayınlanmamış Doktora Tezi). Londra.
  3. DENHAM, S. 2013. The Meanings of Late Neolithic Stamp Seals in North Mesopotamia (University of Manchester Yayınlanmamış Doktora Tezi). Manchester.
  4. DUBIN, L. 1987. The History of Beads from 30,000 BC to the Present. New York.
  5. IFANTIDIS, F/NIKOLAIDOU M. 2011. Spondylus in Prehistory: New Data and Approaches. Contributions to the Archaeology of Shell Technologies. Oxford.
  6. LANKTON, J. W. 2003. A Bead Timeline. Vol. 1: Prehistory to 1200 CE. Wash¬ ington.
  7. ÖZDOĞAN, A. 1994. Çayönü Yerleşmesinin Çanak Çömleksiz Neolitikteki Yeri (İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilim ÖZKAYA, V/COŞKUN, A/SOYUKAYA, N. 2013. Körtik Tepe. Uygarlığın Diyarbakır'daki İlk Adımlan. Diyarbakır.
  8. YENER, K. A. 2000. The Domestication of Metals: The Rise of Complex Met¬ al Industries in Anatolia. Leiden.

Kaynak Göster

APA
Baysal, E. L. (2015). NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, 18, 9-23. https://izlik.org/JA95CR28PH
AMA
1.Baysal EL. NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR. TÜBA-AR. 2015;(18):9-23. https://izlik.org/JA95CR28PH
Chicago
Baysal, Emma L. 2015. “NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 18: 9-23. https://izlik.org/JA95CR28PH.
EndNote
Baysal EL (01 Ocak 2015) NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 18 9–23.
IEEE
[1]E. L. Baysal, “NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR”, TÜBA-AR, sy 18, ss. 9–23, Oca. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95CR28PH
ISNAD
Baysal, Emma L. “NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi. 18 (01 Ocak 2015): 9-23. https://izlik.org/JA95CR28PH.
JAMA
1.Baysal EL. NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR. TÜBA-AR. 2015;:9–23.
MLA
Baysal, Emma L. “NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy 18, Ocak 2015, ss. 9-23, https://izlik.org/JA95CR28PH.
Vancouver
1.Emma L. Baysal. NEOLİTİK DÖNEM KİŞİSEL SÜS EŞYALARI: YENİ YAKLAŞIMLAR VE TÜRKİYE’DEKİ SON ARAŞTIRMALAR. TÜBA-AR [Internet]. 01 Ocak 2015;(18):9-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95CR28PH