BibTex RIS Kaynak Göster

İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu 'dan Batıya Köprü

Yıl 1998, Sayı: 1, 1 - 8, 01.01.1998

Öz

Tarih öncesi Ege'de, doğu-batı bağlantıları hakkındaki yeni tartışmalar Batı Anadolu'nun Lefkandi'deki Kiklad yerleşmeleri ve kara Yunanistan'ın kıyılarındaki yerleşmelerle olan ilişkilerinin belirtilerini kapsamaktadır. Uzun kazı rekoru ile Troya ana başvuru kaynağıdır. Limantepe-Urla-Klazomenai'deki yeni çalışmalar önemli yeni verilerle bu bağlantılara katkıda bulunmaktadır. Ege ilişkileri ayrıntılı olarak incelendiği zaman, Batı Anadolu kıyılarının, Orta, Doğu Anadolu ve Kuzey Suriye ile olan bağlantıları, belirtiler olmasına rağmen, daha az belgelenmiştir. Troya'daki A hazinesinde ele geçen altın takıların Alaca yakınındaki Eskiyapar yerleşmesinde bulunanlarla yakın ilişkileri vardır. Arkeo-metallurji uzmanları bakırın, kalayın ve değerli madenlerin kaynaklarını ve yayılımını incelemektedirler. A hazinesindeki içki kapları Tarsus ve Eskiyapar üzerinden geçiş yaparak Amuq J tabakasında görülen Kuzey Suriye gelenekleriyle bağlantı kuran altın ve gümüş kupalar şeklindedir. Troya H'nin sonuna ait kupa, Anadolu'nun İlk Tunç Çağının daha erken ve verimli bir evresine has olan depasin yerini alır. Troya, Afrodisias,ve Tarsus'da ele geçen, depas, maşrapa, çark yapımı kaseler ve geniş kırmızı açkılı tabaklar, ilk çanak-çömlek örneklerinin alışılmamış temsilcileridir. Bu repertuar Elmalı-Burdur bölgesine ve Eskişehir'in güney-doğusu'ndaki Küllüoba yerleşmesine kadar yayılır, fakat Zircirli'nin kuzey-doğu'sundaki Gedikli'de kesin olarak ortaya çıkar, ilk Tunç IIIyerleşmelerinin Kuzey Suriye ve kuzey Mezopotamya ile olan ilişkileri, kara ve deniz yoluyla Toros Dağlarından yapılan gümüş ticaretiyle bağlantılı Tarsus gibi şehirler üzerinden yapılıyordu. Troya'yı, Tarsus kadar uzaktaki yerleşmelerle eşleştirmek için yapılan yeni yaklaşımlar henüz kesinlik kazanmamıştır. Birçok İlk Tunç TU yerleşmeleri bu yeni gelişmelere katılmamaktadır ve Orta Anadolu Kültepe, Alaca , bazı bağlantılar göstermekle birlikte, farklı kalmaktadır.

Anatolia and the Bridge From East to West i n the Early Bronze Age

Yıl 1998, Sayı: 1, 1 - 8, 01.01.1998

Öz

As the recent international symposium on the Aegean in the Neolithic, Chalcolithic and Earl y Bronze Age in Urla, October 18-19, 1997 showed, Early Bronze Age interconnections between the Anatolian West coast and the Aegean islands, especially the Cyclades as well as sites on the East coasts of the Greek mainland, are beginning to be evident enough to be analyzed and made part of the study of the economic and cultural development of early settlements in the Aegean area.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Machteld J . Mellınk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mellınk, M. J. . (1998). İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi(1), 1-8.
AMA Mellınk MJ. İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü. TÜBA-AR. Ocak 1998;(1):1-8.
Chicago Mellınk, Machteld J . “İlk Tunç Çağında Anadolu Ve Doğu ’dan Batıya Köprü”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy. 1 (Ocak 1998): 1-8.
EndNote Mellınk MJ. (01 Ocak 1998) İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 1 1–8.
IEEE M. J. .. Mellınk, “İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü”, TÜBA-AR, sy. 1, ss. 1–8, Ocak 1998.
ISNAD Mellınk, Machteld J . “İlk Tunç Çağında Anadolu Ve Doğu ’dan Batıya Köprü”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi 1 (Ocak 1998), 1-8.
JAMA Mellınk MJ. İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü. TÜBA-AR. 1998;:1–8.
MLA Mellınk, Machteld J . “İlk Tunç Çağında Anadolu Ve Doğu ’dan Batıya Köprü”. TÜBA-AR Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, sy. 1, 1998, ss. 1-8.
Vancouver Mellınk MJ. İlk Tunç Çağında Anadolu ve Doğu ’dan Batıya Köprü. TÜBA-AR. 1998(1):1-8.

Bu sistemin içeriği ve TÜBA-AR'da yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.

by-nc-nd.png