Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bireylerin Bazı Değişkenler Açısından Günümüz Dünya Sorunlarına İlişkin Tutumlarını Belirlemeye Yönelik Bir İnceleme

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 2, 102 - 107, 31.12.2020

Öz

Günümüzde insanların ve diğer canlıların hayatını olumsuz yönde etkileyen birçok sorun bulunmaktadır. Hem sorunlara sebep olması hem de sorunlardan etkilenmesi sebebi ile insanların günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları oldukça önemlidir. Bu çalışmada bireylerin günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları ile yaş grupları, cinsiyet, gelir düzeyi ve takip edilen haber kaynakları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Sivas ilinde ikamet eden farklı yaşlardaki 240 birey oluşturmaktadır. Araştırma tarama modeli ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak “Günümüz Dünya Sorunları Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 25 programı ile yapılmıştır. Ölçekten elde edilen bağımlı değişkene ilişkin veriler her bir değişkenin düzeyinde normal dağılım göstermediği için nonparametrik istatistik uygulanmış ve verilerin analizinde betimsel istatistik, ilişkisiz örneklem için Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bireylerin içinde bulundukları yaş grupları ve cinsiyet değişkeni ile günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, gelir düzeyleri ve takip ettikleri haber kaynakları arasında ise günümüz dünya sorunlarına yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Teşekkür

İlginiz için teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Baykal H. ve Baykal. T. (2008). “Küreselleşen Dünyada Çevre Sorunları”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S: 9 s. 2-17.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Pegem Akademi
  • Doğanay, H., Özdemir, Ü. & Şahin, İ. F. (2003). Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya. Ankara: Pegem Akademi Yayınları. Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi (9. Basim). Nobel Yayın Dağıtım. Ankara
  • Kılıçoğlu, G., Karakuş, U. & Öztürk, T. Günümüz Dünya Sorunlarına Yönelik Tutum Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. (2012). Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/4, p. 2209-2224.
  • Özgen, N. (Ed.). (2012). Günümüz Dünya Sorunları. Ankara: Eğiten Kitap.
  • Özmen, F. (2015). Öğretmen Adaylarının Zihin Haritalarında Günümüz Dünya Sorunları. (Yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/ adresinden edinilmiştir.
  • Yazıcı, Ö. (2013). Ortaöğretim Öğrencilerinin Günümüz Dünya Sorunlarına Yönelik Tutumları. Turkish Studies-International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/6 Spring 2013, p. 807-823.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beşeri Coğrafya
Bölüm Research Article
Yazarlar

Hakan Koç

Gökhan Dumlu Bu kişi benim 0000-0002-2628-6460

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Koç, H., & Dumlu, G. (2020). Bireylerin Bazı Değişkenler Açısından Günümüz Dünya Sorunlarına İlişkin Tutumlarını Belirlemeye Yönelik Bir İnceleme. Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 5(2), 102-107.