Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Batman Merkezinde ve İlçelerinde Rekreasyon Alanlarının İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 1, 161 - 175, 31.05.2021

Öz

Sanayileşmenin artması ve kentleşmenin etkisi Dünya’da ve Türkiye’de insanların yaşam biçimlerini de değişime uğratmıştır. Değişen dünyada insanların doğayla ilişkileri, kişisel ihtiyaçları ve sosyal ilişkileri de zamanla birlikte köklü bir değişime uğramıştır. Betonlaşan şehirler, değişen ve modernleşen yaşam biçimleri özelliklede yoğun çalışma temposu kişilerin yaşam alanlarını daraltmıştır. Kişilerin stresli yaşam tarzı psikolojik, sosyolojik ve fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu olumsuzluk kişilerde yeni değişme ve yenilenme ihtiyacını doğurmuş ve bireyleri yeni arayışlara sevk etmiştir. Betonlaşan şehirlerin stresli yaşam koşullarından ve bunaltıcı havasından bir süreliğine bile uzaklaşmak isteyen insanlar, dinlenebilecekleri, eğlenebilecekleri, doğayla baş başa kalabilecekleri, temiz hava alabilecekleri ortamlara olan talebi arttırmıştır ve her geçen gün de bu talep artmaktadır. Bu durum da rekreatif faaliyetlerin artmasına ve çeşitlenmesine yol açmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’nin nüfus bakımından orta ölçekli kenti olan Batman Kentinin ve ilçelerinin rekreasyon olanakları ve belirli rekreasyon alanları incelenmektedir. Araştırmanın temelini oluşturan rekreasyon alanları belirlendikten sonra yıl içerisinde bu alanlara gidilip yerinde araştırma yapılmıştır. Doğal ortam ve rekreasyon alanları gözlemlenmiş, yerinde incelenmiş, fotoğraflanmış ve eksiklikler saptanmıştır. Söz konusu alanların imkân ve sorunlarının tespiti için rekreasyonel etkinliklere katılanlara ve yöre halkına yönelik anket çalışması yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22 Paket programı kullanılmış, analizlerde betimsel istatistik tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Batman kenti ve ilçelerinde sayı olarak rekreasyon alanlarının fazla fakat kullanılabilirlik açısından yeterli olmadıkları görülmüştür. Bu sebeple yöre halkı rekreatif donatı eksikliği bulunmayan alanlara fazla yönelmekte buda bu alanların yoğun kullanımına sebep olmaktadır. Bu kısır döngü sonucu kullanılmayan alanlar daha da bakımsız kalmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Batman Kenti, Rekreasyon, Hasankeyf, Sason Kanyonu, Batman Baraj Gölü.

*Bu çalışma Yüksek Lisans tezinden üretilmiştir.

Kaynakça

  • BATMAN BELEDİYESİ, (2017). http://www.batman.bel.tr/icerik/25/726/aksoy-ilkoordinasyon-kurulu-toplantisina-katildi.aspx (Erişim tarihi: 13.11.2018)
  • DİLEK, F., AÇIKSÖZ, S., (1997). Ankara kentsel değişim sürecinde yeşil alan olgusunun bu gün ki durumu, Ankara Sempozyumu Bildiriler Kitabı, syf: 127-137. TMMOB, Mimarlar Odası Ankara şubesi, Ankara.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Neslihan Ekingen Bu kişi benim 0000-0002-6528-6279

Hacı Murat Şahin

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ekingen, N., & Şahin, H. M. (2021). Batman Merkezinde ve İlçelerinde Rekreasyon Alanlarının İncelenmesi. Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 6(1), 161-175.