Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Görsel Sanatlar Eğitiminin Tedavideki Yeri: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hastane Okulu Uygulama Örneği

Yıl 2022, Cilt: 7 Sayı: 1, 16 - 36, 28.05.2022

Öz

Bu araştırmada, görsel sanatlar eğitimi uygulamalarının kullanıldığı sanatla tedavi yöntemine ilişkin yapılan araştırmalar ve etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda sağlık alanında yapılan sanat eğitimi uygulamaları incelenmiş ayrıca Ankara ilinde yer alan ve Gazi Üniversitesi Hastanesine bağlı Hastane Okulu’ndan yararlanmakta olup yataklı tedavi gören ve/veya odalı eğitme tabi olan 8-16 yaş aralığındaki değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, konuyla ilgili yapılan çalışmalarda görsel sanatlar eğitimi, tedavi ve sanatla tedavi terimlerinin açıklamaları, görsel sanatlar eğitimi ve tedavinin birbiriyle olan bağı, gelişim süreçleri, görsel sanatlar eğitiminin tedavideki yeri ve tedavi boyutunda nasıl kullanıldığına dair çeşitli örnekleri, araştırmacının kronik hastalar üzerindeki uygulaması ve ulaştığı sonuçları gibi konular ele alınmıştır.
Araştırma sonucunda, sanatla tedavinin her yaşta sağlıklı, engelli ve hasta bireylere uygulanabilecek olan bir tedavi çeşidi olduğu, hastanelerde, okullarda, ve danışma hizmetleri kapsamında uygulanmakta olup, hastayı motive ettiği gibi doğru yöntem ve süreçlerde kullanıldığında kalıcı iyileşmeyi dahi sağlayabilen, bireyin baş etmek zorunda olduğu uzun ve ağrılı iyileşme sürecini eğlenerek, öğrenerek ve kendi öz kabulünü sağlayarak daha kolay atlatabilmesini, hastaların hastalığı algılamalarında, hayatı anlamlandırmalarında, ilişkilerini olumlu yönde değiştirmelerinde ve hastalığı yenme süreçlerinde olumlu gelişmeler sağlayabilen ve bedensel/zihinsel birçok rahatsızlık alanında etkili sonuçlar ortaya koyabilen bir çalışma biçimi olduğu sonucuna varılmıştır.
Sanatla tedavinin 1950’lerden beri dünya genelinde çeşitli derecelerde uygulandığı, özel ve devlet destekli eğitim programları ile uzmanlar yetiştirdiği, çağımız sağlık hizmetlerinde de alternatif tedaviler içerisinde kullanıldığı fakat Türkiye’de son zamanlarda ön planda olmakla birlikte daha çok geliştirilmesi, disiplinler arası boyutuyla ele alınarak akademik alt yapıya da uygun hale getirilmesi ve uygulamaların kurulacak ve daimi hizmet verebilecek merkezler ile arttırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • Anderson, A. (2015). Dance Movement Theapy’s Influence on Adoloscents’ Mathematics Social-Emotional, and Dance Skills. The Educational Forum, 79,(3), 230-247.
  • Bostancıoğlu, B., Kahraman, M. (2017). Sanat terapisi yönteminin ve tekniklerinin sağlık – iyileştirme gücü üzerindeki etkisi. Beykoz Akademi Dergisi, 5(2), 150-162.
  • Bozdoğan, A. E. & Altunçekiç, A. (2007). The opinion of pre-service science teachers about the utility of 5E teaching model. Kastamonu Education Journal, 15(2), 579-590.
  • Bozdoğan, A. E. (2007). Role and importance of science and technology museum in education (Unpublished doctoral dissertation). Gazi University, Enstitude of Educational Science. Ankara, Turkey.
  • Çatay,Z., Özcan, A. (2017). Çocuklarla sanat terapileri. gelişim ve terapi perspektifinden oyun. İstanbul: Özyeğin Üniversitesi.
  • Geniş Öztürk P., Bozdoğan, A. E. & Aktaş, Z. (2016). Determining the level of using smartphone in education: Giresun Education Faculty sample. III. International Dynamic, Explorative Active Learning Conference (IDEAL-2016), 1-3 September, Samsun, Turkey. pp. 18-25.
  • Karasar, N. (1998). Araştırmada rapor hazırlama (9. baskı). Ankara: Nobel yayın Dağıtım.
  • Karataş E. ve Güler Ç. (2020). Grup sanat terapisi programının ergenlerin mutluluk düzeyleri, duyguları ifade etme eğilimi ve duygu düzenleme güçlüğüne etkisi. Uluslararası Toplum araştırmaları Dergisi. 15(25), 3328 – 3359.
  • Nainis, N., L. Paice, J. Ratner et al. (2016). Relieving Symptoms İn Cancer: Innovative Use Of Art Therapy. J Pain Symptom Manage. 31, 162-169.
  • Pifalo, T. (2006). Art Therapy with Sexually Abused Children and Adolescents: Extended Research Study. Journal of the American Art Therapy Association, 23(4), 181-185. Sönmez, Ö.F. (2014). Atasözlerinin Sosyal Bilgiler programındaki değerler açısından incelenmesi. Journal of World of Turks, 6(2), 101-115.
  • Şimşek, N. & Kılıç, E. (2004). Davranışçı öğrenme kuramları. A. Ataman (Ed.), Gelişim ve öğrenme (s. 281-295). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık. UNESCO. (2013). World Heritage list. [http://whc.unesco.org/en/list] adresinden 01.01.2018 tarihinde erişildi.
  • Utaş- Akhan, L. (2012). Psikopatolojik Sanat ve Psikiyatrik Tedavide Sanatın Kullanılışı. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi.2 (2),132-135.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (Genişletilmiş 9. baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Alan Eğitimleri, Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Hamide Vural

Bülent Salderay

Yayımlanma Tarihi 28 Mayıs 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Vural, H., & Salderay, B. (2022). Görsel Sanatlar Eğitiminin Tedavideki Yeri: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hastane Okulu Uygulama Örneği. Türkiye Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 7(1), 16-36.