BibTex RIS Kaynak Göster

Eskigediz Kütahya Kentsel Mimarlık Envanteri 2003

Yıl 2004, Sayı: 3, 7 - 17, 01.09.2004

Öz

1970 yılındaki Gediz Depremine kadar adı Ge­diz olan, deprem sonrasında yerleşimin 7 km uzağa taşınması üzerine adını yeni kurulan yerleşime veren ve Eskigediz adını alan yerle­şim, Kütahya ili sınırları içinde bugünkü Gediz ilçesinin kurulu bulunduğu ovanın kuzeyinde yer alır.Gediz'e ait bilinen en eski veriler. İlkçağ'da Frigler dönemine rastlamaktadır. Selçuklular ve Germiyanoğulları Beyliği dönemlerinde Kü­tahya Sancak Beyliği tarafından yönetilen yer­leşim 1428'den sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.Eskigediz'de bulunan en eski tarihi eserler, Hisarardı'ndaki Antikçağ yerleşmesine su taşımak için yapıldığı sanılan su kemeri; yapımında iki mermer heykelin devşirme olarak kullanıldığı Debboy Köprüsü; 1676 tarihinde. Celâli İsyanla­rı sırasında Kuyucu Murat Paşa tarafından gü­venlik koşullan öne sürülerek yıktırılan Hisarardı Kalesidir.Gediz yerleşmesi, ortasından Gediz Çayının aktığı bir vadide yer alır. Yerleşimin geleneksel konut do­kusu, çevresinde yer alan arkeolojik alanlar ve doğal oluşumlar, 2 Temmuz 1992 tarihli ve 2581 sayı­lı karar ile "Kentsel, Arkeolojik ve Doğal SİT Alanı" olarak ilan edilmiştir Eskigediz Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmaları ise 2003 yılında başlamıştır ve de­vanı etmektedir.Eskigediz'in geleneksel dokusunu ahşap çatkılı kar­kas arası kerpiç ya da tuğla dolgu sistemde inşa edilmiş iki ya da üç katlı yapılar oluşturmaktadır. Ya­pıların planlamasında topografya ve Gediz Çayının konumu ana etmen olmuştur. Yapılar, doğu yönüne bakan yamaçların eğiminin az olması nedeniyle bu­rada yoğunlaşmış: konutların ana cepheleri ise ge­nelde Gediz Çayına ve üzerinde yer aldıkları sokağa bakacak şekilde konumlanmıştır. Batıya bakan ya­maçların hayli eğimli olması nedeniyle borada yapı­laşma sınırlı tutulmuştur. İçinden Gediz Çayının geçtiği vadinin kuzeyi ve güneyi ise tarımsal açıdan verimli, az eğimli alanlar ile sınırlanmıştır.2003 yılı Eskigediz Kentsel Mimarlık Envanteri ça­lışmaları sırasında, kentsel SIT sınırları içinde yer elan alanda; 209 yapı ve 9 yapı adasına ait toplam 218 envanter formu doldurulmuş; 32 yapının 1/200 ölçekli planları çıkarılmış; iki yapıda 1/10 ölçekli ayrıntı çalışmaları yapılmış; üzerinde çalışma yapılan yapılara ilişkin 751 kare siyah-beyaz. 1308 digital fotoğraf ile belgeleme gerçekleştirilmiş; yer­leşimin tarihsel gelişimini ve günümüzdeki durumunu anlatan kısa metrajlı belgesel bir film hazırlanmıştır.Çalışma Eskigediz Belediyesinin katkıları ile gerçek­leştirilmiştir.

Eskigediz Kütahya Kentsel Mimarlık Envanteri 2003

Yıl 2004, Sayı: 3, 7 - 17, 01.09.2004

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Research Article
Yazarlar

Z. Gül Ünal Bu kişi benim

Nilgün Erkan Biçer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Ünal, Z. G., & Erkan Biçer, N. (2004). Eskigediz Kütahya Kentsel Mimarlık Envanteri 2003. TÜBA-KED Türkiye Bilimler Akademisi Kültür Envanteri Dergisi(3), 7-17.

Bu sistemin içeriği ve TÜBA-KED'de yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0" altında lisanslanmıştır.

by-nc-nd.png