Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

DESIGN OF AIR SEPARATOR FOR DRY CONCENTRATION OF OUR COUNTRY COAL

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 82 - 91, 10.09.2011

Öz

This investigation basically concern about design of table type air separator which is the one of dry coal concentration techniques and it’s applicability on coal samples from different districts of Turkey. In order to do this, table type air separator was designed and tested on coal samples which were supplied from Yeniköy lignite deposit and Zonguldak hard coal deposit. It is observed that, calorific values and ash contents of Yeniköy lignite sample test results were adequate to production of clean coal for thermal powerhouse. On the other hand, results of Zonguldak hard coal sample were more favourable than Yeniköy lignite sample; however, it cannot be used as final production stage of hard coal because of high ash contents. it can be used as pre-concentrator unit. 

Ülkemiz Kömür Yataklarının Kuru Zenginleştirilmesine Yönelik Havalı Ayırıcı Tasarımı

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 82 - 91, 10.09.2011

Öz

Bu çalışmada, kuru kömür zenginleştirme yöntemlerinden biri olan tabla türü havalı ayırıcı tasarımı ve bu tasarımın Türkiye’nin farklı bölgelerinden elde edilecek kömür numunelerine uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, laboratuar ölçekli tabla türü havalı ayırıcı deney düzeneği tasarlanmış ve Yeniköy linyit yatağı ile Zonguldak taş kömürü yatağından elde edilen kömür numuneleri ile test edilmiştir. Linyit numunesi ile yapılan testlerde elde edilen kalori ve kül değerleri ele alındığında termik santral için gerekli olan nitelikte linyit üretilebildiği gözlemlenmiştir. Taş kömürü numunesinde ise linyit numunesine göre daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Ancak, nihai ürün olarak yeterince düşük kül içerikli temiz kömür üretilememesi nedeniyle ön temizleme ünitesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

Murat Kademli

Özcan Gülsoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Eylül 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kademli, M., & Gülsoy, Ö. (2011). Ülkemiz Kömür Yataklarının Kuru Zenginleştirilmesine Yönelik Havalı Ayırıcı Tasarımı. TÜBAV Bilim Dergisi, 4(2), 82-91.
ISSN: 1308 - 4941