BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 4, 15 - 27, 03.01.2015

Öz

Work accidents are one of the most important problems encountered in working life. Every year many employees work in the area died as a result of an accident to occur, are ill or are injured. Aquaculture industry faced one of the most important human resource issues, because investors are not employees safe and healthy work environment because of having potential hazards and risks. Therefore, the issues of occupational health and safety should be emphasized on importantly. In this study, fourteen of aquaculture plants were examined in terms of 20 criteria according to occupational health and safety and summarized the findings and related regulations. In the part of overall evaluation of occupational health and safety, similar criteria and plants were determined using the classification method based on the Euclidean distance

Kaynakça

  • G.K. Kurtar, 2011, Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana
  • TÜİK, 2013, Su Ürünleri İstatistikleri
  • BSGM, 2013, Su Ürünleri İstatistikleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
  • M.C. İşler, 2013, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri ile Güvenlik Kültürünün İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Önlenmesindeki Etkisi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Müfettişi Yardımcılığı Etüdü, Ankara
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Kanun Numarası : 6331, Kabul Tarihi : 20/6/2012, Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 30/6/2012 Sayı : 28339, Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 52
  • İ. Kılkış, 2013, İş Sağlığı ve Güvenliği’nde Yeni Dönem: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSGK), “İş,Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Ocak/January 2013, Cilt/Vol: 15, Sayı/Num: 1, Page: 17-41
  • M. Akkoyun, 2013, Gıda Sektöründe Yer Alan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Bursa
  • HSE, 2014, Health and Safety Executive, http://www.hse.gov.uk/food/causes.htm
  • M.L. Myers, R.M. Durborow, 2012, Aquacultural Safety and Health, Health and Environment in Aquaculture, Edited by Dr. Edmir Carvalho, InTech, 385-400
  • SGK, 20008-2012, İstatistik Yıllığı, İş Kazası ve Meslek Hastalıklığı İstatistikleri
  • S. Atayeter, E. Terzioğlu, 2009, Bir Su Ürünleri İşleme Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Analizi Uygulması, Gıda (2009) 34 (5): 287-293
  • S. Tomoda, 2000. Safety and Health of Meat, Poultry and Fish Processing Workers, Sectoral Activities Prog¬ramme, Working Paper, ILO International Labour Office Geneva INDCOM/19-1. E97/v2.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih : 29/12/2012 Sayı: 28512
  • İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 18/6/2013 Sayı: 28681
  • Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 15/5/2013 Sayı: 28648
  • Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 02/07/2013 Sayı: 28695
  • Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih: 11/09/2013 Sayı: 28762
  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 27/11/2007 Sayı: 26735, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 09/09/2009 Sayı:27344
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, Resmi Gazete Tarih: 11.1.1974 Sayı: 14765

SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE İŞ GÜVENLİĞİ

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 4, 15 - 27, 03.01.2015

Öz

İş kazaları çalışma yaşamının en önemli sorunlarından biridir. Her yıl birçok çalışan, çalışma alanlarında meydana gelen kazalar sonucunda ölmekte, yaralanmakta veya hastalanmaktadır. Sahip olduğu potansiyel tehlike ve riskler nedeniyle su ürünleri sektörünün de en önemli problemlerinden biri çalışanların emniyetli ve sağlıklı çalışma ortamına sahip olmamalarıdır. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği konularının üzerinde önemle durulmalıdır. Bu çalışmada İzmir ve çevresinde bulunan 14 su ürünleri işletmesi iş sağlığı ve güvenliği yönünden incelenmiş ve elde edilen bulgular özetlenmiştir.

 

Kaynakça

  • G.K. Kurtar, 2011, Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana
  • TÜİK, 2013, Su Ürünleri İstatistikleri
  • BSGM, 2013, Su Ürünleri İstatistikleri, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü
  • M.C. İşler, 2013, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri ile Güvenlik Kültürünün İş Kazası ve Meslek Hastalıklarının Önlenmesindeki Etkisi, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı İş Müfettişi Yardımcılığı Etüdü, Ankara
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Kanun Numarası : 6331, Kabul Tarihi : 20/6/2012, Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 30/6/2012 Sayı : 28339, Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 52
  • İ. Kılkış, 2013, İş Sağlığı ve Güvenliği’nde Yeni Dönem: 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (İSGK), “İş,Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Ocak/January 2013, Cilt/Vol: 15, Sayı/Num: 1, Page: 17-41
  • M. Akkoyun, 2013, Gıda Sektöründe Yer Alan İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, Bursa
  • HSE, 2014, Health and Safety Executive, http://www.hse.gov.uk/food/causes.htm
  • M.L. Myers, R.M. Durborow, 2012, Aquacultural Safety and Health, Health and Environment in Aquaculture, Edited by Dr. Edmir Carvalho, InTech, 385-400
  • SGK, 20008-2012, İstatistik Yıllığı, İş Kazası ve Meslek Hastalıklığı İstatistikleri
  • S. Atayeter, E. Terzioğlu, 2009, Bir Su Ürünleri İşleme Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Analizi Uygulması, Gıda (2009) 34 (5): 287-293
  • S. Tomoda, 2000. Safety and Health of Meat, Poultry and Fish Processing Workers, Sectoral Activities Prog¬ramme, Working Paper, ILO International Labour Office Geneva INDCOM/19-1. E97/v2.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih : 29/12/2012 Sayı: 28512
  • İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 18/6/2013 Sayı: 28681
  • Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 15/5/2013 Sayı: 28648
  • Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 02/07/2013 Sayı: 28695
  • Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği, Resmi Gazete Tarih: 11/09/2013 Sayı: 28762
  • Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 27/11/2007 Sayı: 26735, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete Tarih: 09/09/2009 Sayı:27344
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü, Resmi Gazete Tarih: 11.1.1974 Sayı: 14765
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Fen Bilimleri
Yazarlar

Pınar Ercan

Bulut Mert Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 3 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ercan, P., & Mert, B. (2015). SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE İŞ GÜVENLİĞİ. TÜBAV Bilim Dergisi, 7(4), 15-27.
ISSN: 1308 - 4941