Araştırma Makalesi

Abdülhâlîm Efendi'nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları

Sayı: 9 27 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

Abdülhâlîm Efendi'nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları

Öz

Şevâhidü’n-nübüvve, Molla Câmî’nin tefsir, hadis, siyer ve daha pek çok İslamî kaynaklardan istifade ederek, Hz. Peygamber’in nübüvvetini delillerle anlattığı eseridir. Eser Alî Şîr Nevâyî’nin isteği üzerine h. 885 (m. 1480) yılında kaleme alınmıştır. Arapça ve Farsça yazılmış başka Şevâhidü’n-nübüvve, eserleri olmakla birlikte bu eserler içerisinde en meşhuru Câmî’nin eseridir. Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-nübüvve’sinin Türkçeye dört tercümesi yapılmıştır. Bu tercümeler içerisinde Kâtip Çelebi’nin de Keşfü’z-zünün’da belirttiği gibi dil ve üslup bakımından en başarılısı Abdülhâlîm Efendi’nin eseridir. Ahîzâde Abdülhâlím Efendi'nin en önemli eserlerinden biri de Mollâ Câmî'den çevirdiği Şevâhidü'n-nübüvve'sinden tercümesidir. Ahîzâde, Mollâ Câmî'nin eserine sadık kalarak eseri aslına uygun bir şekilde tercüme etmiştir. Bu çalışmada Mollâ Câmî’nin Şevâhidü'n-nübüvve'si ve Türkçeye yapılmış tercümelerden olan, Ahîzâde Abdülhâlîm Efendi'nin Şevâhidü'n-nübüvve'sinden bahsedilecektir. Bu çerçevede Mollâ Câmî'nin Farsça kaleme aldığı Şevâhidü'n-nübüvve adlı eseri temel alınarak; Türkçe bir tercümesi olan Ahîzâde Abdülhâlîm Efendi'nin Şevâhidü'n-nübüvve Tercümesi üzerinden eserin kaynakları incelenecektir.

Anahtar Kelimeler

Mollâ Câmî,Ahîzâde Abdülhâlîm Efendi,Şevâhidü'n-nübüvve,Tezkire,Delil

Kaynakça

  1. Adam, B. (2012). Tevrât. Türkiye Diyanet vakfı İslam ansiklopedisi içinde (C. 41, ss. 40-45). İstanbul: TDV.
  2. Ahatlı, E. (2011). Peygamberlik ve Hz. Muhammed'in Peygamberliği. Ankara: DİB.
  3. Ahîzâde Abdülhâlîm Efendi, (h. 1009). Şevâhidü'n-nübüvve tercümesi. Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi, Fatih Nu: 4275.
  4. Algar, H., (2016). Abdurrahmân Câmî. Abdullah Taha Orhan, Zeyneb Hafsa Orhan. (Çev.). İstanbul: Litera.
  5. Ali Asgar, H. (1994). Câmí hayatı ve eserleri. M. Nuri Gençosman. (Çev.). İstanbul: MEB.
  6. A'zamî, M. M. (1992). Buhârî, Muhammed b. İsmâil. Diyanet İslam Ansiklopedisi içinde (C. 6, ss. 368-372). İstanbul: DİB.
  7. Buhârî, (2001). et-Tarihu’l-kebir. Mustafa Abdülkadir Ahmet Ata. (Nşr.). Beyrut.
  8. Çakan, İ. L. (1985). Hadis edebiyatı. İstanbul: İFAV.
  9. Devletşâh, (1977). Tezkire-i devletşâh. Necati Lugal. (Çev.). İstanbul: Tercüman 1001 Temel Eser.
  10. Ebû Dâvûd, (ts.). es-Sünen. M. Muhyiddin Abdülhamid, (Nşr.). Beyrut.

Kaynak Göster

APA
Sönmez, F. (2020). Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 9, 83-96. https://izlik.org/JA46TB96BE
AMA
1.Sönmez F. Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları. TUDEAR. 2020;(9):83-96. https://izlik.org/JA46TB96BE
Chicago
Sönmez, Faruk. 2020. “Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları”. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, sy 9: 83-96. https://izlik.org/JA46TB96BE.
EndNote
Sönmez F (01 Haziran 2020) Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi 9 83–96.
IEEE
[1]F. Sönmez, “Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları”, TUDEAR, sy 9, ss. 83–96, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46TB96BE
ISNAD
Sönmez, Faruk. “Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları”. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi. 9 (01 Haziran 2020): 83-96. https://izlik.org/JA46TB96BE.
JAMA
1.Sönmez F. Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları. TUDEAR. 2020;:83–96.
MLA
Sönmez, Faruk. “Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları”. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, sy 9, Haziran 2020, ss. 83-96, https://izlik.org/JA46TB96BE.
Vancouver
1.Faruk Sönmez. Abdülhâlîm Efendi’nin Tercümesinden Hareketle Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-Nübüvve Adlı Eserinin Kaynakları. TUDEAR [Internet]. 01 Haziran 2020;(9):83-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46TB96BE