Aim: Even though obesity and food addiction have been linked, only a small number of obese individuals fulfill the diagnostic criteria for food addiction, on the other hand some normal and underweight people also meet these criteria. To investigate the difference between the prevalence of food addiction between obese and non-obese persons using Yale Food Addiction Scale.
Material and Methods: A demographic information form and Yale Food Addiction Scale was applied to obese and non-obese individiuals admitted to family medicine and obesity outpatient clinic. Significant differences of normally distributed data were assessed using a t-test, and significant differences of not normally distributed data were analyzed using the Mann-Whitney U test. Categorical data were expressed as percentages. The associations between food addiction and age, BMI, gender, and smoking status and the associationsbetween gender, smoking, food addiction, and obesity were determined by using the established a binary logistic regression models. P<0.05 was considered statistically significant.
Results: Food addiction was more prevalent among obese participants and they were more addicted to carbohydrate-rich food, on the other hand non-obese participants were more addicted to chocolate. 'Important activities given up’ and 'withdrawal' symptoms were more common among obese participants, which can be a determinant item of food addiction for obese participants.
Conclusion: Individuals with obesity should be screened in terms of food addiction, and psychosocial support should be given to them. Restricting foods particularly rich in carbohydrates in obese people may contribute to reduce food addiction
Food Addiction Behavior control Obesity, Behavior control, Substance-related disorders Yeme bağımlılığı Obezite Davranış kontrolü Madde bağlantılı bozukluklar
Amaç: Obezite ve yeme bağımlılığı arasında ilişki olduğu bilinmesine rağmen, sadece az sayıda obez birey yeme bağımlılığı için tanı kriterlerini karşılarken, diğer yandan bazı normal ve düşük kilolu insanlar da bu kriterleri karşılamaktadır. Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak obez ve obez olmayan kişilerin yeme bağımlılığı oranlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Aile hekimliği ve obezite polikliniğine başvuran obez ve obez olmayan bireylere demografik bilgi formu ve Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği uygulandı. Normal dağılım gösteren verilerin t-testi kullanılarak , normal dağılmayan veriler ise Mann-Whitney U testi kullanılarak analiz edildi. Kategorik veriler yüzde olarak ifade edildi. Yeme bağımlılığı ile yaş, BKİ, cinsiyet ve sigara içme durumu
arasındaki ilişkiler ve cinsiyet, sigara içme, yeme bağımlılığı ve obezite arasındaki ilişkiler, kurulan ikili lojistik regresyon modelleri kullanılarak belirlendi. P<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Obez katılımcılar arasında yeme bağımlılığı daha yaygındı ve karbonhidrattan zengin gıdalara daha fazla bağımlıydılar, obez olmayan katılımcılar ise çikolataya daha fazla bağımlıydı. 'Önemli aktivitelerden vazgeçme' ve 'çekilme' semptomları obez katılımcılar arasında daha yaygındı. Bu semptomlar obez katılımcılar için yeme bağımlılığının belirleyici bir öğesi olabilir.
Sonuç: Obezitesi olan bireyler yeme bağımlılığı açısından taranmalı ve onlara psikososyal destek verilmelidir. Obez kişilerde özellikle karbonhidrat bakımından zengin gıdaların kısıtlanması, gıda bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunabilir.
Yeme bağımlılığı Obezite Davranış kontrolü Madde bağlantılı bozukluklar
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Kabul Tarihi | 30 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.
Web: https://obdm.beun.edu.tr/ Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/