This review is aimed to explain the mechanism of perception of fat in the taste sense system. The prevalence of obesity is increasing in
developed and developing countries. The relationship between the sense of taste and this disease, which both negatively affect the quality
of life of individuals and increase the economic burden in all countries of the world, is among the subjects of interest. As a result of the
studies, it is thought that fats should be expressed as the sixth sense of taste, since they are perceived by taste receptors on the tongue such
as sweet, bitter, sour, salty and umami taste. Although it is not yet clear whether fat is the sixth taste, differences in fat taste sensitivity
may explain certain dietary behaviors, and it is stated that decreased sensitivity to fat taste is associated with increased fat consumption.
It is known that high-fat diet consumption can cause excessive fat and energy intake. Considering that changes in body mass index are
associated with oral fatty acid sensitivity, it is suggested that it may be associated with the development of obesity. In order to prevent and
treat obesity; it is of great importance to explain and clarify the mechanism of perception of fat in the taste sense system
Bu derleme, tat duyusu sisteminde yağın algılanma mekanizmasını açıklamayı amaçlamaktadır. Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte
olan ülkelerde görülme sıklığı giderek artmaktadır. Hem bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hem de tedavisi tüm dünya
ülkelerinde ekonomik yükü artıran bu hastalık ile tat duyusunun ilişkisi ilgi çeken konular arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmalar
sonucunda yağların tatlı, acı, ekşi, tuzlu ve umami tat gibi dil üzerinde tat reseptörleri ile algılanması sebebiyle altıncı tat duyusu olarak
ifade edilmesi gerektiği düşünülmektedir. Yağın altıncı tat olup olmadığı henüz kesinleşmemekle birlikte yağ tat duyarlılığındaki
farklılıklar, belirli beslenme davranışlarını açıklayabilmekte ve yağ tadına karşı azalan duyarlılığın artan yağ tüketimi ile ilişkili olduğu
belirtilmektedir. Yüksek yağlı diyet tüketiminin aşırı yağ ve enerji alımına sebep olabileceği bilinmektedir. Beden kütle indeksindeki
değişikliklerin oral yağ asidi duyarlılığı ile bağlantılı olduğu göz önüne alınırsa obezite gelişimiyle ilişkili olabileceği öne sürülmektedir.
Obezitenin önlenmesi ve tedavi edilebilmesi için; tat duyu sisteminde yağın algılanma mekanizmasının açıklanması ve netleştirilmesi
büyük önem taşımaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Ekim 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.
Web: https://obdm.beun.edu.tr/ Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/