BibTex RIS Kaynak Göster

The Effects of Glucagon Like Peptid-1 on Nervous System and Appetite

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2017

Öz

Glucagon-like peptide-1(GLP-1) is a gut hormone secreted from L cells of the small intestine in response to food ingestion, and facilitates glucose-dependent insülin secretion. GLP-1 is also a neurotransmitter synthesized by a small population of neurons in the nucleus of the solitary tract in the caudal brainstem. Currently, the GLP-1 receptor agonists exendin-4, liraglutide and lixisenatide are approved for treatment of Type 2 diabetes mellitus (T2DM). The distribution of GLP-1 receptors in the brain suggests they play a central role in the regulation of neuronal activity and protect the brain tissue. Several studies have demonstrated the therapeutic effect of GLP-1 analog on animal models of Alzheimer disease, Parkinson disease and stroke. GLP-1 acts as a growth factor in the brain, and has been shown to induce neurite outgrowth and to protect against oxidative stress and reduces apoptosis. GLP-1 receptor agonists that cross the bloodbrain barrier can directly impact brain function independent of vagal afferent stimulation. It is clear that the central GLP-1 system plays a role in the regulation of food intake. Increasing evidence shows that central or peripheral GLP-1 administration reduces food intake in rodents and man. Furthermore, because of the suppression of appetite also induced by GLP‐1 and the subsequent bodyweight loss in response to the prolonged administration of the peptide, GLP‐1‐derivative drugs have also been approved for the treatment of obesity. In this review, the neuroprotective effects of GLP-1 in the nervous system and central effects on appetite were discussed

GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 6, 01.01.2017

Öz

Glucagon-like peptid-1 (GLP-1) gıda alımına bağlı olarak ince bağırsaklarda bulunan L hücrelerinden salgılanır ve glukoz bağımlı insülin sekresyonuna neden olur. GLP-1 ayrıca beyin sapındaki nukleus traktus solitariusda (NTS) bulunan küçük bir nöron topluluğunda nörotransmitter olarak sentezlenmektedir. Şu anda exendin-4, liraglutide ve lixisenatide gibi GLP-1 reseptör agonitlerinin Tip 2 diabetes mellitus (T2DM) tedavisinde kullanılmaları onaylanmıştır. Beyinde dağılımı nedeniyle GLP-1 reseptörlerinin nöronal aktivitenin kontrolünde santral rol oynadığı ve beyin dokusunda koruyucu etkili olabileceğini öne sürülmüştür. Çeşitli çalışmalarda GLP-1 analoglarının deneysel Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve inme modellerinde tedavi edici etkili olduğu bildirilmiştir. GLP-1 beyinde bir büyüme faktörü olarak etki eder ve nörit büyümesini sağlar, oksidatif stres ve apoptozisi azaltıcı etki göstermektedir. GLP-1 reseptör agonistleri kan beyin bariyerini geçebilir ve vagal affarent uyarımından bağımsız olarak beyin fonksiyonlarını etkiler. Santral GLP-1 sisteminin gıda alımının kontrolünde rol oynadığı açıktır. İnsan ve deney hayvanlarında periferal ve santral GLP-1 uygulamasının gıda alımını azalttığı artan kanıtlarla desteklenmektedir. Üstelik GLP-1 ile iştahın azaltılması ve uzun süreli bu peptid uygulamasının vücut ağırlığında azalmaya neden olması nedeniyle GLP-1 türevi ilaçların obezite tedavisinde kullanımları da onaylanmıştır. Bu derlemede GLP-1’in sinir sistemi üzerindeki koruyucu etkileri ve iştah üzerine olan santral etkileri tartışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA95TP28AK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hale Sayan Özaçmak Bu kişi benim

Taner Bayraktaroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özaçmak, H. S., & Bayraktaroğlu, T. (2017). GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, 1(1), 1-6.
AMA Özaçmak HS, Bayraktaroğlu T. GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ. Turk J Diab Obes. Ocak 2017;1(1):1-6.
Chicago Özaçmak, Hale Sayan, ve Taner Bayraktaroğlu. “GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi 1, sy. 1 (Ocak 2017): 1-6.
EndNote Özaçmak HS, Bayraktaroğlu T (01 Ocak 2017) GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 1 1 1–6.
IEEE H. S. Özaçmak ve T. Bayraktaroğlu, “GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ”, Turk J Diab Obes, c. 1, sy. 1, ss. 1–6, 2017.
ISNAD Özaçmak, Hale Sayan - Bayraktaroğlu, Taner. “GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi 1/1 (Ocak 2017), 1-6.
JAMA Özaçmak HS, Bayraktaroğlu T. GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ. Turk J Diab Obes. 2017;1:1–6.
MLA Özaçmak, Hale Sayan ve Taner Bayraktaroğlu. “GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ”. Türkiye Diyabet Ve Obezite Dergisi, c. 1, sy. 1, 2017, ss. 1-6.
Vancouver Özaçmak HS, Bayraktaroğlu T. GLUKAGON BENZERİ PEPTİD -1’İN SİNİR SİSTEMİ VE İŞTAH KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİLERİ. Turk J Diab Obes. 2017;1(1):1-6.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bilimsel yayım organıdır.

Web: https://obdm.beun.edu.tr/  Twitter: https://twitter.com/obezite_diyabet     Instagram: https://www.instagram.com/zbeuobezitediyabet/