Araştırma Makalesi

SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO

Cilt: 2 Sayı: 2 30 Haziran 2021
PDF İndir

SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO

Öz

Türk edebiyatının ilk edebî topluluğu olan Servet-i Fünun hareketi (1896-1901), edebiyatın hemen bütün dallarında eser vermesine karşılık tiyatrodan uzak durmuştur. Bununla birlikte grup üyelerinin kişisel hayatlarında tiyatroya ilgisi vardır. Onlar, çocukluk ve gençlik yıllarından başlayarak iyi birer tiyatro, opera izleyicisi olmuşlardır. Tiyatro 19.yüzyılda edebiyatımızın yenileşme döneminin başlarında çekici bir tür iken sonraları duraklama, daha doğrusu popülerleşme sürecine girmiştir. Anılan yüzyılın son çeyreğinde geleneksel oyunlardan beslenen Tulûat tiyatrosu çok canlıdır ve türü neredeyse tek başına ayakta tutar. Dolayısıyla, elit bir edebiyat anlayışına sahip olan Servet-i Fünuncular, hareketin 1896-1901 yılları arasındaki etkinlik sürecinde de tiyatro türünde hemen hiç eser vermemişlerdir. Onların bu türe ilgileri, hareket bittikten yaklaşık yedi yıl sonra gerçekleşen İkinci Meşrutiyet sonrasında başlar. Bu ilgi öncelikle piyes yazıcılığından çok tiyatronun kurumsal yönünde üstlenilen üyelikler bağlamında yoğunlaşır. Söz konusu dönemin hemen başlangıcından itibaren çok sayıda tiyatro kurulur ve oyun sahneler. Bunların arasında geleneksel oyunlara yaslanan popüler nitelikli olanlar yine çoğunluktadır ama Sahne-i Osmaniyye, Darülbedayi gibi ciddi, kurumsal ağırlıkta olanlar da bulunmaktadır. Daha çok Celal Sahir’in ve Mehmet Rauf’un kaleminden tiyatro eleştirisi türünde makaleler de kaleme alınır bu süreçte. Anılan tiyatro kuruluşlarının edebî kurullarında etkin görevler üstlenen eski Edebiyat-ı Cedideciler, aynı zamanda piyes yazmaya da girişirler. Başta Hüseyin Suad ve Ali Ekrem olmak üzere Mehmet Rauf, Cenap Şahabettin, Safveti Ziya, Halit Ziya gibi isimlerin oyunları vardır. Servet-i Fünuncuların tiyatro ile bu mesafeli ilişkileri literatüre de yansımıştır. Özellikle Cumhuriyet döneminde yoğunlaşan akademik çalışmalar başta olmak üzere, araştırma/incelemeye dayalı edebiyat tarihi, eleştiri alanlarında kaleme alınan eserlerin pek çoğunda Servet-i Fünun tiyatrosundan hemen hiç söz edilmemiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akyüz, Kenan (1976): Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri, Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  2. And, Metin (1972): Tanzimat ve İstibdat Döneminde Türk Tiyatrosu, Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. And, Metin (1976): Osmanlı Tiyatrosu, Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları. Enginün, İnci (2007): Tanzimat’tan Cumhuriyet’e, 3.b., İstanbul: Dergâh Yayınları. Ercilasun, Bilge (1981): Servet-i Fünun’da Edebî Tenkit, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Gürsoy, Belkıs Altuniş (2001): Hüseyin Suad Yalçın Hayatı ve Eserleri, Ankara: Akçağ Yayınları.
  4. Kocatürk, Vasfi Mahir (2016): Büyük Türk Edebiyatı Tarihi, 3.b., İstanbul: Kültür Üniversitesi Yayınları.
  5. Korkmaz, Ramazan (eşg.; 2005):Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı, Ankara: Grafiker Yayınları.
  6. M.Rauf (1997): Edebî Hatıralar, yay.haz.: Mehmet Törenek, İstanbul: Kitabevi.
  7. Nutku, Özdemir (1969): Darülbedayi’in Elli Yılı, Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  8. Nutku, Özdemir (1977): Özdemir Nutku, Meddahlık ve Meddah Hikâyeleri, Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2021

Gönderilme Tarihi

21 Ocak 2021

Kabul Tarihi

29 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Sazyek, H. B. (2021). SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO. Turkish Academic Studies - TURAS, 2(2), 1-15. https://izlik.org/JA54YZ47NC
AMA
1.Sazyek HB. SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO. TURAS. 2021;2(2):1-15. https://izlik.org/JA54YZ47NC
Chicago
Sazyek, Hakan Behcet. 2021. “SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO”. Turkish Academic Studies - TURAS 2 (2): 1-15. https://izlik.org/JA54YZ47NC.
EndNote
Sazyek HB (01 Haziran 2021) SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO. Turkish Academic Studies - TURAS 2 2 1–15.
IEEE
[1]H. B. Sazyek, “SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO”, TURAS, c. 2, sy 2, ss. 1–15, Haz. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54YZ47NC
ISNAD
Sazyek, Hakan Behcet. “SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO”. Turkish Academic Studies - TURAS 2/2 (01 Haziran 2021): 1-15. https://izlik.org/JA54YZ47NC.
JAMA
1.Sazyek HB. SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO. TURAS. 2021;2:1–15.
MLA
Sazyek, Hakan Behcet. “SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO”. Turkish Academic Studies - TURAS, c. 2, sy 2, Haziran 2021, ss. 1-15, https://izlik.org/JA54YZ47NC.
Vancouver
1.Hakan Behcet Sazyek. SERVET-İ FÜNUN VE TİYATRO. TURAS [Internet]. 01 Haziran 2021;2(2):1-15. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54YZ47NC

Turkish Academic Studies -TURAS bilimsel nitelikli, özgün dil ve edebiyat alanındaki akademik çalışmalara yer veren bir dergidir. 

 

Tarandığımız Dizinler:

 

Google Scholar, İndex, Sobiad Acarındex, Citefactor Academic Scientific Journals, İsam, WorldCat, Crossref, Asos, İnternational Scientific İndexing, IAD- Index of Academic Documents…