Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN ŞİİRLERİNDE “HZ. MUHAMMED” (S.A.V.) ALGISI

Yıl 2020, Cilt: 1 Sayı: 1, 34 - 43, 30.12.2020

Öz

Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatının ve fikir dünyasının önemli bir ismidir. O, İslam’ı davası olarak görmüş, Allah’ı aramayı şiirin konusu kabul etmiş, Allah Rasûlü Hz. Muhammed’e (S.A.V) büyük bir sevgi ile bağlanmıştır. Necip Fazıl, Esselâm adlı eserinde Hz. Peygamber'in hayatını konu edinir. O, bu eserinde peygamberimizin dünyevi ömrü olan 63 yıllık bir süreyi anımsatan 63 manzume kaleme almıştır. Kısakürek, Çöle İnen Nur başlıklı kitabında yine Peygamber'in hayatını konu edinir. Necip Fazıl, şiirlerini topladığı Çile adlı eserinin bazı şiirlerinde peygamberimize atıfta bulunur. Şair, şiirlerinde Hz. Muhammed’i sevmekle beraber, onu sürekli över ve ona bağlılığını dile getirir. Necip Fazıl, peygamberimize “Kurtarıcım, Efendim, Peygamberim” ifadeleriyle hitap eder. Kısakürek, şiirlerinde saygısından dolayı Hz. Muhammed ismini kullanmaz. Şair, Hz. Muhammed yerine Peygamber, Allah Rasûlü, Gaye İnsan gibi ifadelerle hitap eder. O, Çöle İnen Nur'da "Muhammed" yerine "M........" ifadesini kullanır. Kısakürek, peygamberimizin Müslümanların örnek alması gereken bir rehber olduğunu belirtir. Bu makalede amaç, Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerinden yola çıkarak Hz. Muhammed’e bakışını ortaya koymaktır.

Teşekkür

TEŞEKKÜR EDERİM.

Kaynakça

  • KISAKÜREK, Necip Fazıl (1995), Çile, Büyük Doğu Yayınları, İstanbul.
  • KARABULUT, Mustafa (2019), Üslûpbilim (Stilistik) ve Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirleri Üzerinde Stilistik Bir İnceleme, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • HANCIOĞLU, Hümeyra (2013), “Necip Fazıl Kısakürek’in Şiirlerinde Temalar”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Doktora Tezi), İstanbul.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Mustafa Karabulut 0000-0001-6259-0868

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 8 Ağustos 2020
Kabul Tarihi 14 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karabulut, M. (2020). NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN ŞİİRLERİNDE “HZ. MUHAMMED” (S.A.V.) ALGISI. Turkish Academic Studies - TURAS, 1(1), 34-43.

21861               

EBSCO-logo.png

ISI.png

citefactor.png

images?q=tbn:ANd9GcTduHXBDjORGVbWtU5BOa_ukstXQXgRhiuCnA&usqp=CAU

   acarindex.png