Arka Plan ve Amaç: Çok yönlü bir yapıya sahip olan COVID-19 küresel salgınını, “hastalık” kavramının tüm boyutları üzerinden değerlendirmek olanaklıdır. COVID-19 taşıdığı nesnel-öznel-öznelerarası özellikleriyle tıbbi-kişisel-sosyal olmak üzere tüm açılardan bir hastalık tablosu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 küresel salgını sırasında uygulanan ev kısıtlamasının, hastalık kavramı bağlamında, ortodontik tedavi gören ergenler üzerindeki etkisini incelemektir.
Bireyler ve Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olarak düzenlenen bu çalışma, yaşları 12 ile 18 aralığında değişen 380 ergen ortodonti hastası üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak sosyodemografik form, 11-maddelik Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği ve 5-maddelik Koronavirus Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesi Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Spearman korelasyon ve Pearson ki-kare testleri ile yapılmıştır.
Bulgular: Yaş ortalaması 16,28 olan örneklem grubunun 246’sı kadın, 134’ü erkek hastadan oluşmaktadır. Katılımcıların %62,89’u evde yalnız kalmaktan hoşlanmadığını, %54,74’ü COVID-19’a yakalanmaktan korktuğunu ve %40,26’sı kısıtlama sırasında ortodontik tedavisinin yarım kalmasından olumsuz etkilendiğini belirtmiştir. Erkek hastalarda (p=0,017) ve tedavi süresi iki yıldan uzun olanlarda (p=0,024) kısıtlama sonrası ortodontik tedaviyi sürdürme isteği daha yüksektir. Kendilerini sosyal ve duygusal açıdan yalnız hissedenler tedavilerinin yarım kalmasından daha çok olumsuz etkilenmiştir (p=0,035). Kadın hastaların (p=0,003), tedavinin yarım kalmasından olumsuz etkilenenlerin (p=0,012) ve ortodontik tedavisinin hemen başlamasını isteyenlerin (p=0,032) Koronavirus Anksiyete Ölçek puanının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Araştırmanın bulguları, kısıtlamalar sırasında COVID-19’a yönelik kaygı ve sosyal-duygusal yalnızlık düzeyleri yüksek olan ergen hastaların ortodontik tedavilerinin yarım kalmasından olumsuz etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda salgın hastalıkların, sadece nesnel olarak tıbbi boyutlarıyla değil, aynı zamanda öznel açıdan hastanın deneyimlediği “anksiyete” ve “yalnızlık hissi” gibi durumlarla bütüncül olarak ele alınması önemlidir.
Etik Hastalık kavramı COVID-19 salgını Ergen hasta Ortodonti
Bulunmamaktadır
Bulunmamaktadır
Bulunmamaktadır
Background and Objective: It is possible to evaluate the COVID-19 pandemic, which has a multifaceted structure, through all dimensions of the concept of disease-illness-sickness. With its objective-subjective- intersubjective characteristics, COVID-19 emerges as a disease from all aspects, including professional-personal-social. The aim of this study was to evaluate how the adolescents undergoing orthodontic treatment were affected by the lockdown restrictions during COVID-19 pandemic in the context of the concept of disease.
Material and Method: This study was conducted as a cross-sectional-descriptive research and included 380 adolescent orthodontic patients aged between 12 and 18 years. Sociodemographic form, 11-item Social and Emotional Loneliness Scale, and 5-item Coronavirus Anxiety Scale were used as data collection tools. The Shapiro Wilk, Mann Whitney U tests, Spearman correlations and Pearson chi square test were used to analyze the data.
Results: The sample group with the mean age of 16.28 consisted of 246 female and 134 male patients. 62.89% of the participants stated that they did not like being alone at home, 54.74% were afraid of getting COVID-19 and 40.26% were negatively affected by their incomplete orthodontic treatment during the restrictions. The willingness to continue orthodontic treatment after restrictions is higher in male patients (p=0.017) and those with a treatment duration longer than two years (p=0.024). Those who felt socially and emotionally alone were influenced more by the interruption of their treatment (p=0.035). Coronavirus Anxiety Scale scores were found to be higher in female patients (p=0.003), those who were negatively affected by the incomplete treatment (p=0.012), and those who wanted their orthodontic treatment to start immediately (p=0.032).
Conclusion: The findings of the study reveal that adolescent patients with high levels of anxiety and social-emotional loneliness towards COVID-19 during the restrictions are adversely affected by the incompleteness of orthodontic treatment. In this context, it is important to consider epidemic diseases holistically, not only objectively with their medical dimensions, but also subjectively with situations such as "anxiety" and "feeling of loneliness" experienced by the patient.
Ethics Concept of disease-illness-sickness COVID-19 pandemic Adolescent patient Orthodontics
Bulunmamaktadır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Bulunmamaktadır |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: 1 |