Giriş: Biyoetik, yaşam bilimleri, tıp, çevre ve sosyal adalet gibi alanlardaki etik sorunları inceleyen, disiplinler arası bir çalışma alanıdır. İlk kez 1927’de Fritz Jahr tarafından ortaya atılan terim, 1970’lerde Van R. Potter tarafından genişletilmiştir. Türkiye’de ise biyoetik, 1990’lardan sonra gelişmeye başlamış, tıp etiği, çevre ve hayvan etiği gibi alt alanlarda ilerlemiştir. Bugün biyoetik, teknolojik yeniliklerin etik ilkelere uygunluğunu ve toplumsal adaletin teşvikini sağlamakta önemli bir rol oynamaktadır. Amaç: Bu çalışma, Türkiye'de biyoetik alanındaki lisansüstü tezlerin yıllara, tez türlerine, üniversitelere ve enstitülere göre dağılımını incelemeyi, biyoetiğin ilişki içerisinde olduğu disiplinleri ve kavramları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Çalışma, nitel bir araştırma yöntemi olan doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. YÖK Ulusal Tez Merkezi’nde, biyoetik ve ilişkili terimlerle yapılan taramalar sonucunda ulaşılan tezler başlık, özet ve içerikleri üzerinden incelenmiştir. Konuyla ilgili olmayan çalışmalar kapsam dışı bırakılmış nihayetinde toplam 99 lisansüstü tez çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Türkiye’de biyoetik alanında, lisansüstü tez üretimi bakımından 2024 yılı, 9 tez ile en üretken yıl olarak öne çıkarken, 2019 ve 2023 yılları da yüksek tez üretimiyle dikkat çekmektedir. Tezlerin çoğunluğu yüksek lisans düzeyinde olup, Ankara, İstanbul ve Gazi Üniversiteleri en fazla tez üretilen kurumlardır. Tezler, genellikle Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Eğitim Bilimleri enstitülerinde hazırlanmıştır. Biyoetik ile ilgili tezler, en çok Tıp Tarihi ve Etik , Kamu Hukuku, Özel Hukuk ve Temel İslâm Bilimleri anabilim dallarında hazırlanmıştır. Tezlerin anahtar kelimeleri arasında biyoetik, tıp etiği, biyoteknoloji, özerklik ve organ nakli gibi kavramlar dikkat çekmektedir. Tartışma ve Sonuç: Türkiye’de biyoetiğin akademik anlamda önemi ve biyoetiğe dair farkındalık giderek artmıştır. İlk yıllarda alandaki (1997-2006) tez üretimi sınırlı kalmıştır. Tezlerin büyük bir kısmının tıp tarihi ve etik anabilim dallarının öncüsü olan köklü üniversitelerde üretildiği görülmektedir. Tezlerin hazırlandığı enstitüler, anabilim dalları ve yer verdiği konulardaki çeşitlilik biyoetik alanının disiplinler arası doğasını ortaya koyar niteliktedir.
Biyoetiğin, sağlık bilimleri yanında sosyal bilimlerle entegrasyonun artırılması, alanın gelişimi açısından önem arz etmektedir. Özellikle yapay zekâ, dijital sağlık, nöroetik, yeni üreme teknolojileri ve küresel sağlık eşitsizlikleri gibi güncel konularda tez çalışmalarının teşvik edilmesi, Türkiye’de biyoetik literatürünü zenginleştirerek alanın gelişimine katkı sağlayacaktır.
Introduction: Bioethics is an interdisciplinary field that addresses ethical issues in areas such as life sciences, medicine, the environment, and social justice. First introduced by Fritz Jahr in 1927 and expanded by Van R. Potter in the 1970s, bioethics began developing in Turkey in the 1990s, focusing on subfields like medical ethics, environmental ethics, and animal ethics. Today, bioethics ensures technological innovations align with ethical principles and promotes social justice. Aim: This study aims to examine the distribution of graduate theses in bioethics in Turkey by year, degree, universities, and institutes, as well as to identify the disciplines and concepts related to bioethics. Method: The study was conducted using a qualitative research method, specifically document analysis. Theses obtained through searches using bioethics and related terms in the YÖK National Thesis Center were analyzed based on their titles, abstracts, and contents. Irrelevant studies were excluded, resulting in the inclusion of 99 graduate theses. Results: 2024 stands out as the most productive year in bioethics in Turkey, with 9 theses, followed by 2019 and 2023, which also had high thesis production. The majority of the theses were at the master’s degree. The institutions producing the most theses are Ankara University, Istanbul University and Gazi University. The theses are predominantly prepared within the Institutes of Social Sciences, Health Sciences, and Educational Sciences. Bioethics-related theses are most commonly produced in the departments of History of Medicine and Ethics, Public Law, Private Law, and Basic Islamic Sciences. Among the keywords used in the theses, concepts such as bioethics, medical ethics, biotechnology, autonomy, and organ transplantation are particularly noteworthy. Discussion and Conclusion: The academic significance of bioethics in Turkey and awareness of bioethics have been increasing. In the early years (1997-2006), thesis production in the field was limited. Most theses were produced at well-established universities known for their work in medical history and ethics.The diversity of institutes, departments, and topics in which the theses were prepared highlights the interdisciplinary nature of the bioethics field.
Increasing the integration of bioethics with social sciences, alongside health sciences, is important for the development of the field. Encouraging thesis work on contemporary topics such as artificial intelligence, digital health, neuroethics, new reproductive technologies, and global health inequalities will contribute to enriching the bioethics literature in Turkey and further developing the field.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer) |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 3 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 1 |