Araştırma Makalesi

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği

Sayı: 40 30 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği

Öz

İlk kitlesel savaş olan I. Dünya Savaşı’nda, kitle iletişim araçlarının propaganda amacıyla yoğun şekilde kullanıldığı görülmektedir. Savaş yılları boyunca basın sıkı bir denetim altında tutulmuş, bizzat devlet eliyle çıkarılan gazete ve dergilerle halka ve askerlere verilmek istenilen mesajlar doğrudan iletilmiştir. Bu dönemde çıkarılan “savaş dergileri” (war magazine) ya da “askeri dergiler” (military magazine), mesajların doğrudan hedef kitleye iletilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Mevcut literatürde Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı yıllarında yaptığı propaganda faaliyetleriyle savaştığı ülkelerdeki propaganda faaliyetlerini karşılaştırarak inceleyen çalışmaların sayısının oldukça yetersiz olduğu gözlenmektedir. Bu çalışmanın temel amacı I. Dünya Savaşı yıllarında, dönemin süper gücü konumundaki Büyük Britanya’nın ve Osmanlı Devleti’nin askeri dergilerdeki propaganda faaliyetlerini propaganda teknikleri açısından karşılaştırmalı olarak incelemek, bu yolla dönemin iki karşıt devletinin propagandalarındaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada, I. Dünya Savaşı yılarında Büyük Britanya’da yayınlanan The War Illustrated dergisi ile Osmanlı Devleti’nde çıkarılan Harp Mecmuası dergisinin içerik ve söylemleri propaganda teknikleri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda The War Illustrated dergisinde Domenach’ın güçlü propagandanın beş temel kuralına uygun bir propaganda kampanyası yürütüldüğü Harp Mecmuası’nda ise bu kurallara yeterince uyulmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Bu makale Doç. Dr. Şakir Eşitti ve Doç. Dr. Mehmet Işık tarafından “Birinci Dünya Savaşı ve Yirminci Yüzyıla Etkileri” başlığıyla 17-18 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenen, Üçüncü Mülkiye Uluslararası İlişkiler Kongresi'nde sunulmuş ve “I. Dünya Savaşı Dönemi Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: The War Illustrated ve Harp Mecmuası Örneği” başlığıyla özet metin olarak bildiri kitapçığında yayımlanmıştır. Bu çalışma özet metnin geliştirilmiş halidir.

Kaynakça

  1. Adamthwaite, A. (1995). Grandeur and misery: France’s bid for power in Europe, 1914-1940. London: Bloomsburry.
  2. Ali F., B., & Ömer, Ç. (2004). Harp Mecmuası. İstanbul: Kaynak Kitaplığı.
  3. Asbach, O., & Schröder, P. (2016). The Ashgate Research Companion to the Thirty Years’ War. Londra: Routledge.
  4. Aktürk, V. (2009). Hz. Peygamber döneminde öldürülmeleri emredilenler ve öldürülme nedenleri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı, Konya.
  5. Aziz, A. (2011). Siyasal iletişim. İstanbul: Nobel Yayınları.
  6. Banoğlu, N. A. (1982). Türk basınında Çanakkale Günleri. İstanbul: Türk Basın Birliği Yayını.
  7. Bektaş, A. (2013). Kamuoyu iletişim ve demokrasi. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  8. Bektaş, A. (2002). Siyasi propaganda, tarihsel evrimi ve demokratik toplumdaki uygulamaları. İstanbul: Bağlam.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

30 Aralık 2021

Kabul Tarihi

21 Nisan 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA
Eşitti, Ş., & Işık, M. (2022). I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 40, 127-145. https://doi.org/10.17829/turcom.1051380
AMA
1.Eşitti Ş, Işık M. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği. TURCOM. 2022;(40):127-145. doi:10.17829/turcom.1051380
Chicago
Eşitti, Şakir, ve Mehmet Işık. 2022. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve ‘Harp Mecmuası’ Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy 40: 127-45. https://doi.org/10.17829/turcom.1051380.
EndNote
Eşitti Ş, Işık M (01 Haziran 2022) I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi 40 127–145.
IEEE
[1]Ş. Eşitti ve M. Işık, “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve ‘Harp Mecmuası’ Örneği”, TURCOM, sy 40, ss. 127–145, Haz. 2022, doi: 10.17829/turcom.1051380.
ISNAD
Eşitti, Şakir - Işık, Mehmet. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve ‘Harp Mecmuası’ Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi. 40 (01 Haziran 2022): 127-145. https://doi.org/10.17829/turcom.1051380.
JAMA
1.Eşitti Ş, Işık M. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği. TURCOM. 2022;:127–145.
MLA
Eşitti, Şakir, ve Mehmet Işık. “I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve ‘Harp Mecmuası’ Örneği”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy 40, Haziran 2022, ss. 127-45, doi:10.17829/turcom.1051380.
Vancouver
1.Şakir Eşitti, Mehmet Işık. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı ve İngiliz Savaş Dergilerinin Propaganda Bağlamında Karşılaştırılması: “The War Illustrated” ve “Harp Mecmuası” Örneği. TURCOM. 01 Haziran 2022;(40):127-45. doi:10.17829/turcom.1051380

Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.