Araştırma Makalesi

Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma

Sayı: 43 27 Ekim 2023
PDF İndir
TR EN

Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma

Öz

COVID-19 salgını bağlamında tasarlanan iletişim içeriklerinin, bireylerin korunma motivasyonları ve davranışları üzerindeki etkisinin tespit edilmeye çalışıldığı bu çalışma, COVID-19 salgınının olumsuz sonuçlarından kaçınmada bireysel önlemlerin öneminden hareketle, bireylerin korunma motivasyonlarını artırmaya yönelik mekanizmayı anlamayı ve bu mekanizmayı harekete geçirecek iletişim süreçleri geliştirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen araştırma, iki ayrı çalışmadan oluşmaktadır. İlk çalışmada, çevrim içi olarak uygulanan anket aracılığıyla bireylerin korunma niyetini etkileyen motivasyon faktörleri incelenmiştir. İkinci çalışmada ise gruplar arası deneysel tasarımdan faydalanılarak laboratuvar deneyleri yürütülmüş, korku ve rasyonel çekicilik içerikli mesajların korunma motivasyonları üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, algılanan şiddet, öz yeterlilik ve dışsal tepki etkinliğinin korunma niyetiyle pozitif ilişkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca korku çekiciliğinin, rasyonel çekiciliğe kıyasla algılanan şiddet üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular sayesinde halk sağlığı sorunlarıyla mücadeleye ilişkin iletişim süreçlerinin daha etkin kılınması için öneriler geliştirilmiştir. Bu bakımdan çalışmanın sonuçları, bireylerin korunma motivasyonlarının artırılmasına ilişkin stratejilere rehberlik edebilecek niteliktedir. Bu bağlamda sonuçlar hem bireylerin hem de toplumun sağlığı için önemli görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Bu çalışma, İzmir Bakırçay Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından GDM.2021.005 nolu proje kapsamında desteklenmiştir.

Proje Numarası

GDM.2021.005

Kaynakça

  1. Al-Hasan, A. K. (2020). Threat, coping, and social distance adherence during COVID-19: cross-continental comparison using an online cross-sectional survey. . Journal of Medical Internet Research, 22(11).
  2. Al-Hasan, A., Khuntia, J., & Yim, D. (2020). Threat, Coping, and Social Distance Adherence During COVID-19: Cross-Continental Comparison Using an Online Cross-Sectional Survey. Journal of Medical Internet Research, 22(11).
  3. Ansari-Moghaddam, A., Seraji , M., Sharafi, Z., Mohammadi, M., & Okati-Aliabad , H. (2021). The protection motivation theory for predict intention of COVID-19 vaccination in Iran: a structural equation modeling approach. BMC Public Health, 21(1), s. 1-9.
  4. Anwar, A., Malik, M., Raees, V., & Anwar, A. (2020). Role of Mass Media and Public Health Communications in the COVID-19 Pandemic. Cureus, 12(9).
  5. Ardıç Çobaner, A. (2013). Sağlık İletişiminde Korku Öğesinin Kullanımı: Sigara Paketlerinde. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi(37), s. 211-235.
  6. Aytekin, P., & Yakın, V. (2015). Duygusal ve rasyonel sosyal reklam mesajlarının etkililiği üzerine bir araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), s. 507-526.
  7. Basch, C., Mohlman, J., Hillyer, G., & Garcia, P. (2020). Public Health Communication in Time of Crisis: Readability of On-Line COVID-19 Information. Disaster Medicine and Public Health Preparedness, 14(5), s. 635-637.
  8. Bashirian, S., Jenabi, E., Khazaei, S., Barati, M., Karimi-Shahanjarini,, A., Zareian, S., . . . Moeini, B. (2020). Factors associated with preventive behaviours of. Journal of Hospital Infection, 105(3), s. 430-433.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim Çalışmaları, Reklam Stratejileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

2 Haziran 2023

Kabul Tarihi

2 Ekim 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 43

Kaynak Göster

APA
Asunakutlu, T., Aydın, A. E., Karanfil, D., Kuvvetli, U., Aydoğan, T., Düzenli Öztürk, S., & Yılmaz, T. (2023). Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, 43, 45-73. https://doi.org/10.17829/turcom.1308978
AMA
1.Asunakutlu T, Aydın AE, Karanfil D, vd. Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma. TURCOM. 2023;(43):45-73. doi:10.17829/turcom.1308978
Chicago
Asunakutlu, Tuncer, Ali Emre Aydın, Derya Karanfil, vd. 2023. “Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy 43: 45-73. https://doi.org/10.17829/turcom.1308978.
EndNote
Asunakutlu T, Aydın AE, Karanfil D, Kuvvetli U, Aydoğan T, Düzenli Öztürk S, Yılmaz T (01 Ekim 2023) Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi 43 45–73.
IEEE
[1]T. Asunakutlu vd., “Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma”, TURCOM, sy 43, ss. 45–73, Eki. 2023, doi: 10.17829/turcom.1308978.
ISNAD
Asunakutlu, Tuncer - Aydın, Ali Emre - Karanfil, Derya - Kuvvetli, Umit - Aydoğan, Tahsin - Düzenli Öztürk, Seren - Yılmaz, Tuğba. “Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi. 43 (01 Ekim 2023): 45-73. https://doi.org/10.17829/turcom.1308978.
JAMA
1.Asunakutlu T, Aydın AE, Karanfil D, Kuvvetli U, Aydoğan T, Düzenli Öztürk S, Yılmaz T. Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma. TURCOM. 2023;:45–73.
MLA
Asunakutlu, Tuncer, vd. “Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma”. Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi, sy 43, Ekim 2023, ss. 45-73, doi:10.17829/turcom.1308978.
Vancouver
1.Tuncer Asunakutlu, Ali Emre Aydın, Derya Karanfil, Umit Kuvvetli, Tahsin Aydoğan, Seren Düzenli Öztürk, Tuğba Yılmaz. Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma. TURCOM. 01 Ekim 2023;(43):45-73. doi:10.17829/turcom.1308978

Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.