Purpose and Importance: The aim of this research is to evaluate the current problem areas in tourist guidance education (associate degree, undergraduate and graduate) in detail. When the literature on the subject is examined, it has been determined that there are many studies on tourist guidance education, but there are limited studies on the problems experienced in tourist guidance education. In addition, no study has been found that comprehensively addresses the problems experienced in tourist guidance education at associate, undergraduate and graduate levels. Therefore, it is important to determine the problems that occur in tourist guidance education and the areas/factors that cause these problems and to develop solutions for these problems in terms of contributing to the related literature and tourist guidance education and thus to the development of the profession.
Methodology: This research, which deals with the problems experienced in tourist guidance education, was carried out based on the literature review technique and the observations and experiences of the researchers on the subject. In this context, the literature on tourist guiding education was reviewed and the problems experienced in tourist guiding education were explained in detail.
Findings: As a result of the literature review, the problems experienced in tourist guidance education; It has been determined that there are differences between education levels, curriculum contents/differences, fields of teaching staff, foreign language education, internship practice, practice trip, problems arising from the legislation and other problems. Among these problem areas, especially the differences between education levels, curriculum contents/differences, foreign language education and internship application problems have been identified as prominent problems in tourist guidance education.
Originality/Value: This research, which aims to determine the problems experienced in tourist guiding education, is important in terms of contributing to the tourist guiding education literature. In addition, the suggestions presented within the scope of the research; It is thought that it will benefit the institutions providing tourist guidance education, tourist guidance students, tourist guides, academicians, institutions/organizations that are responsible for developing a plan/policy in the tourism sector and the relevant sector.
Amaç ve Önem: Bu araştırmanın amacı, turist rehberliği eğitiminde (ön lisans, lisans ve lisansüstü) yaşanan mevcut sorun alanlarının detaylı olarak değerlendirilmesidir. Konu ile ilgili alanyazın incelendiğinde, turist rehberliği eğitimi ile ilgili çok sayıda çalışmanın yapıldığı ancak, turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunların ele alındığı sınırlı sayıda çalışmanın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunları ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyde kapsamlı bir şekilde ele alan herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Dolayısıyla, turist rehberliği eğitiminde meydana gelen sorunların ve söz konusu bu sorunlara yol açan alanların/etkenlerin tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi ilgili alanyazına ve turist rehberliği eğitiminin ve dolayısı ile mesleğin gelişimine katkı sağlaması bakımından önem taşımaktadır.
Yöntem: Turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunları konu alan bu araştırma, literatür taraması tekniği ve araştırmacıların konu ile ilgili gözlem ve deneyimlerine dayanarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, turist rehberliği eğitimine ilişkin literatür taranmış ve turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunlar ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Bulgular: Yapılan literatür taraması sonucunda, turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunların; eğitim düzeyleri arasındaki farklılıklar, müfredat içerikleri/farklılıkları, öğretim elemanlarının alanları, yabancı dil eğitimi, staj uygulaması, uygulama gezisi, mevzuattan kaynaklanan sorunlar ve diğer sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu bu sorun alanlarından özellikle eğitim düzeyleri arasındaki farklılıklar, müfredat içerikleri/farklılıkları, yabancı dil eğitimi ve staj uygulaması sorunları turist rehberliği eğitiminde öne çıkan sorunlar olarak belirlenmiştir.
Özgünlük/Bilimsel Katkı: Turist rehberliği eğitiminde yaşanan sorunların tespit edilmesini amaçlayan bu araştırma, turist rehberliği eğitimi literatürüne katkı sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca, araştırma kapsamında sunulan önerilerin; turist rehberliği eğitimi veren kurumlara, turist rehberliği öğrencilerine, turist rehberlerine, akademisyenlere, turizm sektöründe konuyla ilgili plan/politika geliştirmekle yükümlü olan kurum/kuruluşlara ve ilgili sektöre fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Turist rehberliği turist rehberliği eğitimi eğitim sorunları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |