Purpose and Importance: The purpose of this study is to examine the 2019 Turkey Tourist Guide Associations (TUREB) guidance audits and to reveal on which subjects more illegal activities were carried out. The necessity and importance of this study comes from the need to evaluate the results of the inspections made in order to increase the importance of the tourist guiding profession and to make it a qualified profession, and to present the necessary suggestions to the academic and administrative units.
Methodology: In order to achieve this, 2019, Turkey Tourist Guide Associations (TUREB) field audit reports were examined with the "Pareto Analysis" method.
Findings: Looking at some of the findings of the research, it is seen that a total of 1,317 inspections were carried out in 2019. Although 264 of these inspections were carried out only in April, it is seen that in the following months, this figure was realized at a much lower than half. During the inspections conducted in 2019, 1417 nonconformities in 17 different subjects were detected and report were kept. The biggest flaw encountered in the audits carried out in 2019 is 472 times 'Having an Undocumented Agency Activity', which constitutes 33% of the total inspections. In the second place, there is "No Guide Tour Activity" 386 times, which constitutes 27% of the total inspections. In the third place, "Illegal Guidance Activity" ranks 274 times with a share of 19% in total audits. When these top three most violated items are collected, they constitute about 80% of 1132 violations and total inspections.
Originality/Value: The research primarily contributes to the profession by examining the results of the inspections in the tourist guiding profession scientifically and with suggestions for the problems revealed. It also enriches the literature in the field of tourist guidance academically.
Amaç ve Önem: Bu çalışmanın amacı 2019 yılı Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) rehberlik denetimlerinin incelenerek, hangi konularda daha çok yasadışı faaliyet gerçekleştirildiğini ortaya koymaktır. Bu çalışmanın gerekliliği ve önemi ise turist rehberliği mesleğinin önemini arttırıp, nitelikli bir meslek dalı olması için yapılan denetimlerin sonuçlarının değerlendirilip, akademik ve idari birimlere gerekli önerilerin sunulması ihtiyacından gelmektedir.
Yöntem: Bunun sağlanabilmesi için 2019 yılı Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) saha denetimi raporları “Pareto Analizi” yöntemi ile incelenmiştir.
Bulgular: Araştırmada elde edilen bulguların bazılarına bakıldığında, 2019 yılı içinde toplam 1.317 adet denetleme gerçekleştirildiği görülmektedir. Bu denetlemelerin 264 adeti sadece Nisan ayında gerçekleştirilmiş olmasına rağmen takip eden aylarda bu rakamın çok altından yarıya yakın miktarda gerçekleştirildiği görülmektedir. 2019 yılında yapılan denetlemeler de 17 farklı konuda 1417 uygunsuzluk tespit edilmiş ve tutanak tutulmuştur. 2019 yılında gerçekleştirilen denetlemelerde karşılaşılan en büyük kusur 472 kez ‘Belgesiz Acentecilik Faaliyetinde Bulunmak’ ki bu da toplam denetlemelerin %33’ünü oluşturmaktadır. İkinci sırada 386 kez ‘Rehbersiz Tur Faaliyeti’ yer almakta olup, bu da toplam denetlemelerin %27’sini oluşturmaktadır. Üçüncü sırada ise 274 kez ile ‘Kaçak Rehberlik Faaliyeti’ toplam denetlemelerdeki %19 payıyla yer almaktadır. Bu ilk üç en çok ihlal edilen madde toplandığında, 1132 ihlal ve toplam denetlemelerin yaklaşık %80’inini oluşturmaktadır.
Özgünlük/Bilimsel Katkı: Araştırma öncelikle turist rehberliği mesleğindeki denetimlerin sonuçlarının bilimsel açıdan incelenip, ortaya çıkartılan sorunlar için sunulan önerilerle mesleğe katkı sağlamaktadır. Ayrıca akademik olarak turist rehberliği alanındaki literatürü de zenginleştirmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |