Sayı: 47, 1.01.1988

Yıl: 1988

Araştırma Makalesi

 

4. İLK KERAİTAİ YAZITI

 

10. YATAĞAN DEFİNESİ

Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı olarak yayımlanan, bilimsel nitelikli, uluslararası ve hakemli bir dergidir. Basılı ve elektronik formatta ücretsiz olarak yayımlanan dergide Türkiye sınırları içerisindeki çalışmalar başta olmak üzere arkeoloji, sanat tarihi, koruma, etnografya ve alt dalları ile bağlantılı disiplinlerle ilgili bilimsel makalelere yer verilecektir. Derginin yayın politikası, kapsamı ve içeriği ilgili kararlar Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen Yayın Kurulu tarafından alınmaktadır. 

Dergi, Türkiye sınırları dâhilinde arkeoloji, sanat tarihi ve etnografya ile bağlantılı tüm alanlarda yapılan araştırma, yorum ve değerlendirmeler başta olmak üzere Antik Dönem Tarihi Coğrafyası, Prehistorya, Protohistorya, Önasya ve Klasik Arkeoloji, Müzecilik, Eskiçağ Tarihi, Epigrafi, Nümizmatik, Antropoloji, Arkeometri, Koruma, Onarım ve Restorasyon, Mimarlık Tarihi, Sanat Tarihi ve Etnografya konularında yazılmış nitelikli, özgün ve aşağıda belirtilen etik ilke ve kurallara uygun makaleleri yayınlar. Belirtilen bilim dalları ile bağlantılı olarak kültürel miras yönetimi ve diğer sosyal bilim alanlarındaki yeni yorum ve yaklaşımlara, ilk defa yapılan tespit, uygulama ve analiz çalışmaları ile ilgili makalelere de açıktır. Dergide yalnızca malzeme tanıtımına yer veren ve kazı ön raporu niteliğine sahip olan yazılara yer verilmeyecek olmakla birlikte, özgün buluntularla ilgili haber niteliği taşıyan yazılar kabul edilecektir.  

YAZIM KURALLARI
1. Format
Yazılar www.arkeolojidergisi.gov.tr adresinden indirilebilecek yazım kuralları paralelinde hazırlanmalıdır. Makalelerin değerlendirilmesi kör hakemlik süreci ile gerçekleştirileceğinden makale ana metinde yazarların kimlik bilgilerine yer verilmemesi gerekmektedir. Yazar bilgilerine makale ana metni ile birlikte gönderilecek Kapak Sayfasında yer verilmelidir.
Makaleler Türkçe veya İngilizce dillerinde, Microsoft Word Programında, Times New Roman karakteri ile linkte verilen APA 6 formatına uygun olarak yazılmalıdır. Yayına hazır metinlerin belirtilen e-posta adreslerine, 6. Maddede yer verilen hususlar dikkate alınarak gönderilmesi gerekmektedir.

2. Özet ve Anahtar Kelimeler
Türkçe ve İngilizce dillerinde en az 100, en çok 250 kelime olarak, yazının özünü sunacak şekilde hazırlanmalıdır. İçeriğinde kaynak, şekil, çizelge, fotoğraf vb. bulunmamalıdır. Özet altında Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmış beş anahtar kelime verilmelidir.

3. Uzunluk
Makalelerin dipnotlar dâhil olmak üzere boşluklu 35.000 karakteri ve eğer var ise fotoğraf ve çizimlerin 12 sayfayı aşmaması gerekmektedir. Verilen karakter sınırını geçen makaleler için editör ve hakemlerin takdir hakkı dikkate alınabilecektir. Makalelerin uzunluğu için alt sınır bulunmamaktadır.

4. Çizim ve Fotoğraflar
Çizim ve fotoğraflar dijital olarak iletilmeli ve en az 600 dpi çözünürlükte ve tiff formatında olmalıdır. Tablo ve grafiklerin tiff ve excell formatlarında gönderilmeleri gerekmektedir. Fotoğraf, çizim, tablo ve grafiklerin toplam üst sınırı 12’dir. Görseller ve metin içi göndermelerindeki numaralarda standart sağlanmalıdır. Fotoğraf, çizim ve resimlerin hepsi Res.1, 2, 3… /Fig. 1, 2, 3.... Şeklinde sıralanarak metin sonunda verilmelidir. Ancak ihtiyaç görüldüğü takdirde eser sahibi tarafından makale bütünlüğünü bozmayacak şekilde metnin içerisinde de yer verilebilir. Fotoğraf, çizim ve resimlere metin içinde yapılan atıflar parantez içinde yapılmalıdır. Örneğin: Müzedeki seramik vazolar dönem özelliklerini taşımaktadır (Fig. 1)… Metin içerisinde fotoğraf, çizim, tablo ve grafiklere atıfta bulunulmadıysa, yazar tarafından numarası ile birlikte açıklamalarının yazı ekine eklenmesi gerekmektedir.
Tablo ve çizelgeler görsellerden ayrı isimlendirilebilecek olmakla birlikte, kendi aralarında da bir standardın sağlanması ve Çizelge 1,2,3 veya Tablo 1,2,3… şeklinde bir sıralamaya gidilmesi gerekmektedir. Kullanılan görsel ve tablolar yazara ait değil ise kaynakları belirtilmeli, telif hakkı sorunu olan görsellerin kullanılmasından kaçınılmalıdır. Telif konularında doğacak hal taleplerinde sorumluluk yazara aittir.

6. Makalelerin Gönderilmesi
Makaleler dergipark ve derginin web sayfası üzerinden kabul edilecektir. Yazarların yazılarının değerlendirme süreci, www.arkeolojidergisi.gov.tr linkinde bulunan Telif Hakkı Devir Formunun eksiksiz biçimde doldurulup, ıslak imza ile ıslandıktan sonra taranarak veya fotoğrafı çekilerek gönderilmesinin ardından başlayacaktır.
E-posta yoluyla gönderilmesi gereken makalelerde şu hususların dikkate alınması gerekmektedir:
1- ULAKBİM kuralların gereğince yazarlar ORCID numarası almalı ve bu numarayı makale ekinde iletmelidir.
2- Makalenin üstte belirtilen ve ekte yer alan APA 6 yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olması gerekmektedir.
3. Makale içinde yer alması talep edilen resim, çizim ve fotoğrafların 4. maddede yer verilen niteliklerde olması ve her birinin yazar tarafından makalede yer alması arzulanan sıra içerisinde numaralandırılması gerekmektedir.
Makaleler aşağıda verilen adrese iletilecektir
arkeolojidergisi@ktb.gov.tr
Yazışma Adresi

II. TBMM Binası Yanı 06110 Ulus Ankara/TÜRKİYE

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Türk Arkeoloji ve Etnografya dergisine gönderilen yazılarda aşağıdaki kurallara uyulması gerekmektedir.

GENEL KURALLAR

Çift Çizgi Bir ifadeyi aniden kesintiye uğratacak bir bilgi veriliyor ise, çift çizgi kullanılır. Örneğin:
Kazı çalışmalarının gerçekleştirildiği iki yapı- biri akropolis diğeri mezarlık alanında yer almaktadır- farklı dönem özellikleri gösterir.
Dipnot İlgili olduğu sayfada numaralandırılarak verilmeli, metin sonuna konulmamalıdır. Cümle içerisinde verilen dipnot numaraları noktalama (nokta veya virgül) işaretlerinden sonra verilmeli ve makale boyunca süreklilik arz etmelidir. Times New Roman yazı stilinde 10 punto ve tek satır aralığı bırakılarak yazılmalıdır.
Ek Metin sonunda yer almalıdır. Tek ek var ise başlık Ek şeklinde italik olarak yazılabilir. Birden çok ek varsa Ek A, Ek B şeklinde harflendirilerek sıralanır. Ana metinde atıf yapılırken etiketleri belirtilmelidir.
İtalik Kullanımı • Metin içinde kitap, dergi, film, TV programı adları. Örneğin Türk Yurdu dergisinin (….)
• Yeni ve teknik bir terim metin içinde ilk geçtiği anda italik yazılabilir, sonrasında italik yazılmaz.
• Yabancı bir kelime, cümle içerisinde yer alması gerektiği durumlarda italik olarak yazılır.
• Metinde ek var ise başlık Ek, birden çok ek olması durumunda Ek A, Ek B şeklinde italik olarak yazılabilir. Metin içinde eklere atıf olması durumunda da italik kullanım yapılabilir.
• Verilen bu durumlar haricinde bir ifadeyi daha çok vurgulamak, kısaltmaları vb. belirtmek için dahi olsa italik kullanılmaz.
Kısaltmalar Çok alışılageldik kısaltmalar haricinde kısaltma kullanılmamalıdır. Metin içinde sık geçen kurum, dernek, örgüt, kuruluş vb. isimlerin kısaltmaları ilk kez verilirken öncesinde açık hali yazılır ve paranteze alınır. Sonraki kullanımlarda açık hali verilmez ve parantez içine de alınmaz.
Metin Makale metinleri Microsoft Word Programında, Times New Roman yazı stili ile 12 punto ve 2 satır aralığı bırakılarak yazılmalıdır. Özet, giriş ve sonuç bölümlerine mutlaka yer verilmelidir.
Özet Giriş bölümünden önce yer almalıdır. En az 250 kelime olacak biçimde hazırlanmalıdır. İçeriğinde çalışmanın kapsamı, amacı, bulgular ve kullanılan yönteme yer verilmelidir. Altına 5 anahtar sözcük sıralanmalıdır.
Paragraflar Soldan tek tab girintili olarak başlatılmalıdır
Sayıların Yazımı Cümle başlangıçlarındaki sayısal ifadeler sözcük olarak verilir. Sonrasında rakam olarak yazılabilir. Örneğin:
Onbeş sikkeden yedisi…., kalan 8 tanesi….



BAŞLIK VE ALT BAŞLIK YAZIMI

Başlık Yazımı Başlıklar 20 kelimeyi geçmemeli ve en fazla 5 düzeyde bölümlendirilmelidir. Bölümlenme yapılması mecburi değildir. Metin hacimli değilse ve alt başlıklandırmaya ihtiyaç duymuyor ise 1. düzey ve 2. düzey başlıklandırma formatı kullanılmalıdır. Numaralandırma yapılmamalıdır.
Başlık Düzeyleri Formatlar
1.düzey Merkezde, Kalın, Sözcükler Büyük Harfle Başlar Küçük Harfle Sürer
2. düzey Sola Yaslı, Kalın, Sözcükler Büyük Harfle Başlar Küçük Harfle Sürer
3. düzey Girintili, Kalın, Başlığın ilk sözcüğü büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter.
4. düzey Girintili, Kalın, İtalik, Başlığın ilk sözcüğü büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter.
5. düzey Girintili, İtalik, Başlığın ilk sözcüğü büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter.

Sayı ve Harf Kullanımı Metin karmaşık ve hacimli değilse, başlık ve alt başlıklarda sayı veya harf kullanılmaz. Metin içindeki ardışık sıralamalarda sayı yerine kare, çizgi, yuvarlak gibi madde işaretleri kullanımı tercih edilmelidir.

ATIF
Metnin tamamına atıf (Yazarın soyadı, yıl) yazılması yeterlidir.
Örneğin: (Tekinalp, 2009).
Belirli bir sayfadan yapılan alıntılara atıf (Yazarın soyadı, yıl, sayfa) yazılmalıdır.
Örneğin: (Tekinalp, 2009: s. 42).
Aynı makalede bir yazarın aynı tarihli eserlerine atıf (Yazarın soyadı, yıl(a)) (Yazarın soyadı, yıl(b))… yazılmalıdır.
Örneğin: (Tekinalp, 2009a), (Tekinalp, 2009b).
Yazar sayısı 2 ise Tüm atıflarda iki yazarın da ismi yazılır.
Örneğin: (Tekinalp ve Yalçıklı, 2003).
Yazar sayısı 3 ile 5 arasında ise İlk atıfta tüm isimler yazılmalıdır. Daha sonraki atıflarda yalnızca ilk yazara yer verilerek v.d., kısaltmasının eklenmesi yeterlidir.
Örneğin kaynak ilk geçtiğinde:
(Tekinalp, Ökse ve Engin, 2001)
Daha sonraki atıflarda:
(Tekinalp vd., 2001)
Yazar sayısı 6’dan fazla ise İlk kullanımda dâhil olmak üzere yalnızca ilk yazarın isminin verilmesi yeterlidir.
(Tekinalp vd., 2001)
Yazarı olmayan kaynağa yapılan atıf Kaynakçada gösterilen şekliyle ve genellikle de başlığın bir kısmını içeren referanslı kullanım uygundur.
Web sayfasından yapılan atıf Kaynakçada yer verilen yazının yazarın soyadı, erişim tarihinin yılı ve alıntı yapılan yerin paragraf numarası belirtilmelidir.
Metin içerisinde kaynak belirtildiği durumlar İki yazarlı kaynaklarda her seferinde yazar ve yazarların adı belirtilir. Yazar ismi ikiden fazla ise ilk kullanımda tamamı, sonrasında yalnızca ilk yazara yer verilir. Örneğin
Tekinalp, Ökse ve Engin (2001), buluntular arasında yer alan ….
Tekinalp v.d, bu veriler doğrultusunda bölgenin Orta Çağ sonrasında yerleşim görmediği tespitinde bulunmuşlardır (2001, s. 203)
İkincil kaynaklardan alıntı yapılan kaynağa atıf Asıl yararlanılan kaynağa göndermede bulunulmalıdır.
Örneğin (Parman’dan aktaran Tekinalp, 2002). Kaynakçada yalnızca Tekinalp yer alır, Parman’ın kaynağına yer verilmez.

Doğrudan Alıntılar • Metin içindeki kısa ve doğrudan alıntılar, metin içinde başlığıyla belirtilen makaleler çift tırnakla yazılır. Çift tırnak içinde çift tırnağa yer verilmez.
• Özgün eserden doğrudan alıntı yapılırken, sözcük/cümle çıkartılmışsa bu kısımlar parantez içinde üç noktayla (…) gösterilmelidir.
• Alıntı 40 sözcükten uzun ise, satır aralığı tek yapılarak veya ana metinden daha küçük bir puntoyla (10 veya 11 punto), italik olmadan ve tırnaksız yazılır.


KAPAK SAYFASI

• Türk Arkeoloji ve Etnografya dergisinde kör hakemlik sistemi kullanıldığından, makale ana sayfasında yazar kimlik bilgileri yer almamalıdır. Bu bilgiler makale ile birlikte hazırlanacak Kapak Sayfasında verilmelidir. Kapak Sayfası şablonu…. Linkinden indirilebilir.
• Kapak sayfasında makalenin başlığı, yazarların isim ve unvanları, bağlı bulundukları kurum bilgileri, açık yazışma adresleri, cep ve iş yeri numaraları, e-posta adresleri ile birlikte ORCID numaraları bulunmalıdır.
• Birden fazla yazarlı çalışmalarda, yazışmaların gerçekleştirileceği sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmelidir.
• Çalışma yazarın Lisans / Yüksek Lisans / Doktora tezinden veya bir projeden üretilmiş veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuş ise bu durumun dipnot ile açıklanması gerekir.
• Finansal Destek varsa bu sayfada belirtilmelidir.
• Çıkar Çatışması varsa bu sayfada belirtilmelidir.
• Teşekkür metni mevcut ise bu sayfaya eklenmelidir.




KAYNAKÇA

• Kaynakça metnin sonunda, var ise figür, resim ve çizimlerin öncesinde yer alır. Font, punto, satır aralığı gibi özellikler bakımından metin yazımında geçerli kurallara tabidir.
• Metin içerisinde yapılan tüm atıflara kaynakçada yer verilir. Atıflar içerisinde bulunmayan yayınlar kaynakçada yer alamaz.
• İkincil kaynaktan alıntı yapılmış olsa dahi, bu ikincil kaynaklar kaynakça kısmında verilmez.
• Kişisel görüşmelere dayalı bilgiler metin içinde görüşme günü ile birlikte verilebilir. Ancak kaynakçada yer almazlar.
• Aynı soyadlı yazarlardan, adının ilk harfi alfabetik olarak önce gelen kaynakçada önce belirtilir.
• Aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, eskiden yeni tarihe doğru sıralanır. Aynı tarihli kaynaklarda harf ile sıralama yapılır.
• Çeviri kitaplarda, çevirmenin adı kitabın isminin ardından yazılır ve çevirmen isminin sonrasında parantez içerisinde (Çev.) ibaresine yer verilir.
• Dergilerin DOI numaraları yazılır. DOI numarası olmayan online adresleri bulunan dergilerin url adresleri verilir.
• Kitap ve raporların önce yayınlandığı yer ve sonra kitabevi, yayınevi adı verilir. Örneğin:
İstanbul: Metis
• Kitabın basım tarihinin olmadığı durumlarda, tarih ibaresinin bulunduğu parantez içerisinde (t.y.) ibaresi eklenmelidir.

ÖRNEKLER
Tek Yazarlı Kitap Görkay, K. (2015). Tarihin Hazinesi Zeugma. İstanbul: National Geographic Türkiye.
Morrisson, C. (2002). Antik Sikkeler Bilimi Nümismatik Genel Bir Bakış. Zeynep Çizmeli Öğün (Çev.). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat.
Çok Yazarlı Kitap Yenişehirlioğlu, F., Müderrisoğlu, F., Akpolat, M. & Alp, S. (1995). Mersin Evleri. Ankara: Kültür Bakanlığı.
Birden Çok Baskısı Olan Kitap Akurgal, E. (2017). Anadolu Uygarlıkları (2. Baskı). İstanbul: Phoenix
Editörlü Kitap Uçkan, Y. (Ed.) (2017). Olympos I: 2000-2004 Araştırma Sonuçları. İstanbul: AKMED.
Editörlü Kitapta Bölüm Pekak, S. (2009). Nevşehir’de Osmanlı Döneminde İnşaa Edilen Bir Kilise. Ahmet Oğuz Alp (Ed.), Ebru Parman’a Armağan içinde (s.335-341), Ankara: Alter.
Elektronik Baskısı Olan Kitap Beck, H. (2020). Localism and the Ancient Greek City- State. Erişim
https://www.ebooks.com/en-us/book/210040162/localism-and-the-ancient-greek-city-state/hans-beck/
Basılmamış Tezler, Posterler, Bildiriler YÖK’ten indirilmiş ise URL adresi künye bilgilerinin sonuna eklenir.
Yıldırım, F. (2013), 14. Yüzyıldan Cumhuriyet Dönemi’ne Kadar Yabancı Seyyahların Gözünden Bursa İlindeki Mimari Eserler, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Dergiden Tek Yazarlı Makale Bilici, Z.K. (2005). A German Token Uncovered During the Alanya Citadel Excavations, Adalya, 8, 351-356.
Dergiden Çok Yazarlı Makale Bennett, J., Young, R. (1981). Some New and Some Forgotten Stamped Skillets, and the date of P. Cipius Polybius, Britannia, 12, 37-44.
Yazarı Belli Olmayan Gazete ve Dergi Yazıları The United States and the Americas: One History in Two Halves. (2003, 13 Aralık). Economist, 36
Metin içinde: (United States and the Americas, 2003)
Elektronik Makale Varsa DOI numarası belirtilmeli, yoksa kaynağın erişilebileceği URL verilmelidir.
Ansiklopediler Külliye. (2002). TDV İslam Ansiklopedisi içinde (1. Baskı. Cilt. 26, s.542-544). Ankara: TDV
Metin İçinde: (Külliye, 2002)
Web Sayfası Sayfanın yazarı belirliyse yazar ismi, yoksa başlık verilmeli. Erişim tarihi ile web link verilmelidir.

• Yazarlar gönderdikleri yazıların özgün, başka bir dilde olsa dahi daha önce yayınlanmamış ve yayınlanmak üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olduğunu kabul etmiş sayılırlar. Eğer gönderilen çalışma yazarın lisans, yüksek lisans veya doktora tezinden veya bir projeden üretilmiş veya bilimsel bir kongre/toplantıda sunulmuş ise bu durumun kapaktaki başlığa konulacak bir dipnot ile açıklanması gerekir. Bu çalışmalar yayın kurulu tarafından uygun görüldüğü takdirde kabul edilebilir. Ancak lisans/yüksek lisans/doktora tezi, bilimsel bir kongre/toplantı sunumu veya bir projeden üretildiği ancak bunun belirtilmediğinin tespit edildiği durumlarda yazılar reddedilir.
• Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler değerlendirme aşamasına geçilmeden önce intihal tespit ve raporlama yazılım programı ile taranır. Benzerlik oranı % 20 ve altında çıkan makaleler kabul edilir. Bu oranı aşan makaleler gözden geçirilmesi veya düzeltilmesi için yazara gönderilebilir veya intihal tespit edilmesi durumunda reddedilir.
• Makalelerde yararlanılan tüm kaynaklara doğru ve uygun bir şekilde atıf yapılmalıdır.
• Makalelere fikren katkıda bulunmayan kişiler yazar olarak belirtilmemesi gerektiği gibi, yazıya fikren katkıda bulunan tüm kişilerin de yazar olarak belirtilmesi gerekmektedir.
• Dergiye gönderilen yazılar, belirtilen yazım kurallarına ve şablonlara göre hazırlanmış olmalıdır. Yayın komisyonu, yazım kurallarına uymayan yazıları yayınlamama ve düzeltmek üzere yazarlara iade etme yetkisi sahiptir. Bu tür nedenlerle iadenin yapılması durumunda iade nedeniyle ilgili yazarlara açık ve nesnel bir şekilde açıklama yapılması gerekmektedir. Reddedilen bir yazının söz konusu düzeltmelerin yapılması koşuluyla kabul edilmesi mümkündür.
• Dergiye gönderilen makale sayısı, o sayı için belirlenen üst sınırı aşar ise havuza alınır ve dergiye gönderilme tarihi dikkate alınarak sırayla yayınlanır.
• Yazıların bilimsel, etik ve hukuki sorumluğu yazarlara aittir. Dergide yayına alınan yazılar doğrudan veya dolayı olarak Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nin görüşlerini yansıtmaz. Dergi, herhangi bir yükümlülük kabul etmez.
• Başvuru yapılmasından, yazının yayınlanmasına geçen süreçlerin tamamı elektronik ortamda gerçekleştirilir. Yazarların Telif Hakkı Devri Formu’nu eksiksiz biçimde doldurarak ıslak imzalı görsellerinin yazışma adresine göndermeleri ile yazının tüm yayın hakları Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’ne devredilmiş sayılır. Yayınlanan çalışmalar için yazarlara telif ücreti ödenmez.
• Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi’nde yayınlanan çalışmaların telif hakkı dergiye ait olup, kaynak gösterilmeden aktarılamaz, çoğaltılamaz ve dergi yönetiminden izin alınmaksızın bir başka yayın organında yayımlanamaz.
• Çalışmanın dergiye gönderilmesinin ardından Telif Hakkı Devir Formunda belirtilen yazar adları ve sıralaması haricinde bir isim eklenemez, silinemez veya sıralamada değişiklik yapılamaz. Ancak yazarlar, çalışmalarında bir hata tespit ettiklerinde dergi editör ve yayın kurulunu bilgilendirerek düzeltme veya yazıyı geri çekme süreci için işbirliğine gidebilirler.
• Kör hakemlik sistemine dâhil olan hakemler yansız ve nesnel ölçütlere göre değerlendirme yapmalıdırlar. Yazarların ismi hiçbir şekilde yazılar yayınlanana kadar hakemler ile paylaşılmaz. Hakemler, değerlendirdikleri makalelerin yayınlanabilir olup olmadığına ilişkin gerekçeli kararlarını, kendilerine iletilecek Hakem Değerlendirme Formu üzerine doldurarak ve kendilerine verilen süre içerisinde yayın kuruluna iletirler. Formdaki öneri ve eleştirilere yönelik üslubun bilimsel olduğu kadar saygı çerçevesinde ve kibar bir dille yapılması da beklenmektedir. Niteliksiz, kaba yorumlarda bulunan ve teyit edilen değerlendirme süresini geciktiren hakemler, hakem listesinden çıkartılır.
• Hakemlere yazarların ismi verilmediği gibi, yazarlara da değerlendirme gerçekleştiren hakemlerin ismi hiçbir şekilde verilmez.
• Makalenin yazarları, çalışma kapsamında kişisel ve finansal çıkar çatışması durumlarını Çıkar Çatışması Beyanı’nı ilgili linkten indirerek eksiksiz biçimde doldurarak dergiye göndermek zorundadırlar. Çıkar Çatışması bulunan makaleler yayına alınmaz. Değerlendirme sürecinde hakemlerin Çıkar Çatışmasından şüphelendikleri durumları dergi editörlüğüne bildirmeleri ve gerekirse makale değerlendirmesini ret etmeleri gerekir. Çıkar çatışmasının engellenmesi amacıyla, makale için hakemlik yapan kişiler makale yazarlarının görev yaptığı kişiler olamazlar.
• Hakemler, yalnızca uzmanlık alanları ile ilgili alanlarda hakemlik yapabileceklerdir. Hakem havuzunun sürekli güncel tutulması ve genişletilmesi editörlerin sorumluluğundadır.