BibTex RIS Kaynak Göster

Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi

Yıl 2000, Cilt: 1 Sayı: 1, 102 - 157, 01.06.2000

Öz

Mesnevi verse style, which is indicated by its name in the Persian literature, is generally used in long story-style writing due to its suitability to adopt rhyme with this verse style, starting with "Kutadgu Bilig", which is our first Islamic work, many verses were written till Tanzimat (Reformation Period). During the Republican Period Divan verse style has been re-interpreted, however, mesnevî rhyme style can still be encountered among the verses of two lines. we can come across with numerous examples of mesnevîverse style in Turkish literature, or in other words, there are a lot of studies which have adapted this form of verse style. In this study we have aimed at compiling a bibliography of works which were written according to mesneviverse style which had been one of the populer verse styles in the divan literature.

Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi

Yıl 2000, Cilt: 1 Sayı: 1, 102 - 157, 01.06.2000

Öz

Türk edebiyatında ıran edebiyatındaki adıyla anılan mesnevi nazım şekli, kafiye bulmada sağladığı kolaylık nedeniyle, genellikle hikaye niteliği taşıyan uzun eserlerin yazılmasında kullanılmıştır. Bu nazım şekliyle, ilk islami; eserimiz olan "Kutadgu Bilig"den başlayarak Tanzimat’a kadar çok sayıda eser verilmiştir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ise Divan şiiri nazım şekillerinin yeniden yorumlanması anlayışıyla birlikte beyitlerle kurulan nazım şekilleri içerisinde mesnevi; kafiye düzenine uygun örneklerin de verildiği görülmektedir. Türk edebiyatında sayısız örneği verilmiş olan mesnevi nazım şeklinin şekil özelliklerine ya da bu nazım şekliyle yazılmış eserlere ilişkin birçok çalışma mevcuttur. Bu kaynakça denemesinde, Divan edebiyatının popüler nazım şekliyle yazılmış eserlere ilişkin olarak yapılan çalışmaların künyelerinin toplanmasına çalışılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fatma S. Kutlar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kutlar, F. S. . (2000). Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 1(1), 102-157.
AMA Kutlar FS. Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. Haziran 2000;1(1):102-157.
Chicago Kutlar, Fatma S. “Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış Ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla Ilgili Bir Kaynakça Denemesi”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 1, sy. 1 (Haziran 2000): 102-57.
EndNote Kutlar FS (01 Haziran 2000) Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 1 1 102–157.
IEEE F. S. . Kutlar, “Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi”, Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 1, ss. 102–157, 2000.
ISNAD Kutlar, Fatma S. “Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış Ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla Ilgili Bir Kaynakça Denemesi”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi 1/1 (Haziran 2000), 102-157.
JAMA Kutlar FS. Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2000;1:102–157.
MLA Kutlar, Fatma S. “Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış Ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla Ilgili Bir Kaynakça Denemesi”. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy. 1, 2000, ss. 102-57.
Vancouver Kutlar FS. Mesnevi Nazım şekline Genel Bir Bakış ve Türk Edebiyatında Mesnevi Araştırmalarıyla ilgili Bir Kaynakça Denemesi. Türkbilig / Türkoloji Araştırmaları Dergisi. 2000;1(1):102-57.