Editöre Mektup
BibTex RIS Kaynak Göster

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 3, 181 - 197, 06.11.2013

Öz

Bu araştırma ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının, GeoGebra yazılımı ile oluşturdukları materyallerin niteliğini belirlemek ve dinamik matematik yazılımı kullanılarak yapılan matematik öğretimine bakış açılarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. 2010-2011 öğretim yılının güz döneminde, ilköğretim matematik öğretmenliği üçüncü sınıfında öğrenim gören 75 öğretmen adayına uygulanan bu araştırmada veriler, öğretmen adayları tarafından oluşturulan materyaller ve açık uçlu iki sorudan oluşan bir anket aracılığı ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin
içerik ve betimsel analizi yapılmıştır. Araştırmada sonuç olarak; öğretmen adaylarının matematik, geometri ve analitik geometri dersleri içinde çeşitli konularda materyal hazırladıkları ve bu materyallerin geometri konuları üzerine yoğunlaştığı görülmüştür. Öğretmen adaylarının GeoGebra’ yı materyallerde kullanım şekli incelendiğinde; daha çok sürgü aracını kullandıkları belirlenmiştir. Materyallerin inşa protokolü incelendiğinde, kullanılan adım sayısının daha çok 11 ile 40 arasında olduğu belirlenmiş ve materyallerde hesap çizelgesi görünümünün kullanılmadığı tespit edilmiştir Ayrıca öğretmen adaylarının dinamik öğrenme ortamlarının öğrencilerin matematiği öğrenmelerine olumlu katkı sağlayacağını düşündükleri ve öğretmenlik yaşamlarında dinamik yazılım kullanmak istedikleri belirlenmiştir.

An Analysis of the Materials Constructed with GeoGebra by Primary Prospective Mathematics Teachers and Their Views about Dynamic Mathematics Software

Yıl 2011, Cilt: 2 Sayı: 3, 181 - 197, 06.11.2013

Öz

With rapidly developing technology, recent changes in information and communication technology have led the educators to take step towards the integration of computer into learning environment (Akkaya, Tatar, & Kağızmanlı, 2011). Computers are the most preferred and utilized instruments in education among the available technologies, and they have many features. With the improved use of computers in teaching and learning, quests also emerge in mathematics instruction. In mathematics education, it is important for students to learn information by structuring and discovering, and for learning environments to be formed accordingly. Such learning environments where students can learn mathematics can be formed using computers. Computers offer visual images of mathematical ideas, smooth the progress of arranging and analyzing data, and calculate competently and precisely (Tutak, Türkdoğan, & Birgin, 2009). Computer-assisted mathematics instruction is composed of using computers in appropriate and planned times while instructing mathematics and benefitting from the materials that are prepared with purposive pieces of software. A great deal of these pieces of software is dynamic software. Dynamic software offers a setting where students can explore geometric relationships and make and test conjectures (Güven & Kösa, 2008). GeoGebra is one of software that are used in education environments. GeoGebra’s ability to dynamically drag and visualize the objects enables us to get a solid grasp of multiple problem situations and accordingly concretize the problems.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Enver Tatar

Adnan Akkaya Bu kişi benim

Türkan Kağızmanlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 6 Kasım 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Tatar, E., Akkaya, A., & Kağızmanlı, T. (2013). İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), 2(3), 181-197.
AMA Tatar E, Akkaya A, Kağızmanlı T. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). Kasım 2013;2(3):181-197.
Chicago Tatar, Enver, Adnan Akkaya, ve Türkan Kağızmanlı. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra Ile Oluşturdukları Materyallerin Ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2, sy. 3 (Kasım 2013): 181-97.
EndNote Tatar E, Akkaya A, Kağızmanlı T (01 Kasım 2013) İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2 3 181–197.
IEEE E. Tatar, A. Akkaya, ve T. Kağızmanlı, “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi”, Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), c. 2, sy. 3, ss. 181–197, 2013.
ISNAD Tatar, Enver vd. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra Ile Oluşturdukları Materyallerin Ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT) 2/3 (Kasım 2013), 181-197.
JAMA Tatar E, Akkaya A, Kağızmanlı T. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;2:181–197.
MLA Tatar, Enver vd. “İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra Ile Oluşturdukları Materyallerin Ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi”. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT), c. 2, sy. 3, 2013, ss. 181-97.
Vancouver Tatar E, Akkaya A, Kağızmanlı T. İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının GeoGebra ile Oluşturdukları Materyallerin ve Dinamik Matematik Yazılımı Hakkındaki Görüşlerinin Analizi. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education (TURCOMAT). 2013;2(3):181-97.