Araştırma Makalesi

Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar

Cilt: 5 Sayı: 1 1 Haziran 2020
PDF İndir

Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar

Öz

Okuma, günümüzde bireyin yaşamını etkileyen en etkili öğrenme yollarının başında gelmektedir. Çünkü insanlığın bilgi birikiminin neredeyse tamamı kitaplardadır. Okuma hayatın her dönemi için ayrı bir yere sahiptir. Yaşa göre değişen eğilimlerimiz, ilgilerimiz, meraklarımız olabilmektedir. Bunları karşılamak için farklı yöntemlere başvurulur. Türkiye’de bireylere -bilimsel nitelikte- kitap okuma listesi önerileri yok denecek kadar az sayıdadır. Ülkenin okuma oranı ve başarısının istenen düzeyde olmamasında bu durumun da etkisinden söz edilebilir. Bu çalışma bir taraftan bu boşluğu doldurmayı amaç edinirken diğer taraftan gençlere, öğretmenlerine ve ebeveynlere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, zorunlu eğitim çağını tamamlayıp hayata atılacak olan bireylerin okumasında yarar görülebilecek kitaplar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında görev yapan 44 Türk dili ve edebiyatı öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yoluyla kategorilere ayrılmış ve ulaşılan nicel bulgular betimsel analiz ile yorumlanmıştır. Öğretmenlerin çoğunun belirli yaş ve düzeylere yönelik hazırlanan kitap listelerini yararlı buldukları tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda üç ve daha fazla tavsiye edilen 100 kitaplık bir okuma listesine ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda ulaşılan bu liste, başta lise çağında olan tüm gençler olmak üzere öğretmen, aile ve araştırmacılara bir tavsiye niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ak Başoğul, D. (2018). Türkçe öğretmenlerinin ve önerdikleri kitapların söylemleri bağlamında okuma kültürü anlayışı: Bir durum çalışması, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  2. Akyol, H. (2014). Okuma (Ed. A. Kırkkılıç, H. Akyol). İlköğretimde Türkçe öğretimi (s. 15-48). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  3. Alemdar Özer, B. (2012). Ortaöğretim için belirlenen 100 Temel Eser serisinin Türk dili ve edebiyatı eğitiminin genel amaçları çerçevesinde incelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  4. Arıcan, S. ve Yılmaz, B. (2010). 100 temel eser uygulamasının öğrencilerin okuma alışkanlıklarına etkisi ve bu uygulamada kütüphanelerin rolü konusunda öğretmen görüşleri. Türk Kütüphaneciliği 24(3), 495-518.
  5. Arıcı, A. F. (2015). Türkçe Öğretmenleri / Öğretmen Adayları Ne Okumalı? -Bir “Okuma Listesi” Önerisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (H. U. Journal of Education) 30(3): 1-15
  6. Arıcı, A. F. (2018). Okuma eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  7. Arıcı, A. F. (2008). Okumayı niye sevmiyoruz? Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(10), 91-100.
  8. Balcı, A. (2016). Okuma ve anlama eğitimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

4 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

20 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Arıcı, A. F., & Sallabaş, M. E. (2020). Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar. Türkiye Eğitim Dergisi, 5(1), 162-174. https://izlik.org/JA88RR86HR
AMA
1.Arıcı AF, Sallabaş ME. Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar. Türkiye Eğitim Dergisi. 2020;5(1):162-174. https://izlik.org/JA88RR86HR
Chicago
Arıcı, Ali Fuat, ve Muhammed Eyyüp Sallabaş. 2020. “Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar”. Türkiye Eğitim Dergisi 5 (1): 162-74. https://izlik.org/JA88RR86HR.
EndNote
Arıcı AF, Sallabaş ME (01 Haziran 2020) Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar. Türkiye Eğitim Dergisi 5 1 162–174.
IEEE
[1]A. F. Arıcı ve M. E. Sallabaş, “Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar”, Türkiye Eğitim Dergisi, c. 5, sy 1, ss. 162–174, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RR86HR
ISNAD
Arıcı, Ali Fuat - Sallabaş, Muhammed Eyyüp. “Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar”. Türkiye Eğitim Dergisi 5/1 (01 Haziran 2020): 162-174. https://izlik.org/JA88RR86HR.
JAMA
1.Arıcı AF, Sallabaş ME. Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar. Türkiye Eğitim Dergisi. 2020;5:162–174.
MLA
Arıcı, Ali Fuat, ve Muhammed Eyyüp Sallabaş. “Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar”. Türkiye Eğitim Dergisi, c. 5, sy 1, Haziran 2020, ss. 162-74, https://izlik.org/JA88RR86HR.
Vancouver
1.Ali Fuat Arıcı, Muhammed Eyyüp Sallabaş. Lise Öğrencilerine Bir Okuma Listesi Önerisi: Edebiyat Öğretmenleri ile Mülakatlar. Türkiye Eğitim Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2020;5(1):162-74. Erişim adresi: https://izlik.org/JA88RR86HR