Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysis of the Impact of Sustainability-Based Agricultural Certificates: The Case of Fig Growing in Aydın Province

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 4, 1168 - 1181, 12.10.2024

Öz

This research is to examine the effect of sustainability-based certificates held by agricultural enterprises producing dried figs in Aydın province on the productivity and agricultural income of the enterprises. The research was conducted with data collected by face-to-face survey method from 225 agricultural enterprises, including conventional, Good Agricultural Practices and Organic Agriculture, that produce dried figs using different production standards in Aydın province in May-June 2019. Which mode of production the enterprises adopted was determined with the help of multiple nominal logistic regression. The impact of the factors affecting the economic indicators of the economic analysis of enterprises was examined by the effect of application method. As a result of impact assessment analyses, certified enterprises are more sustainable than conventional production.

Kaynakça

  • Abdurahman, M.A. (2016). The Comparıson Of Agrıcultural Knowledge And Informatıon Systems (Akıs) For Adopters And Non-Adopters Of Good Agrıcultural Practıces (Gaps) In Bafra Dıstrıct Of Samsun, Turkey, Ondokuz Mayıs University Institute Of Science, Master’s Degree Thesis, Department Of Agricultural Economics
  • Adanacıoğlu, H. (2014). Tarımsal ürünlerde doğrudan pazarlama kavramı ve pazarlama etkinliği açısından dolaylı pazarlama ile karşılaştırılmalı analizi: İzmir ili Urla ilçesi Balıklıova köyü örneği. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Samsun, 3-5 Eylül.
  • Adanacıoğlu, H. (2015). Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(7), 595-603. Ağir, H. B., Akbay, C. (2022). Impact of contract farming on beef cattle farmers' income: a propensity score matching analysis. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(2), 392-399.
  • Akbay, C., & Bilgiç, A. (2023). The Effects of Subsidies on the Profitability of Dairy Cattle Farming in Türkiye. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 26(4), 888-901.
  • Avşar, D., Yalçın, İ. (2007). Aydın Yöresindeki İncir İşletmelerinin Yapısal Durumunun Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1/2), 63-67.
  • Bacon, C. M. (2005). Confronting The Coffee Crisis: Can Fair Trade, Organic, And Specialty Coffees Reduce Small-Scale Farmer Vulnerability İn Northern Nicaragua?. World Development, 33(3), 497–511.
  • Bayraktar, Ö.V. (2015). İzmir-Kemalpaşa Yöresinde GlobalGap Uygulayan ve Uygulamayan Kiraz İşletmelerinin Teknik Ve Ekonomik Yönünün Sürdürülebilir Tarım Açısından Değerlendirilmesi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi, Doktora Tezi,
  • Bektaş, Z. (2003). Ekolojik ve geleneksel olarak kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan işletmelerin karşılaştırmalı ekonomik analizi ve ekolojik üretimi özendirecek fiyat eşiğinin saptanması üzerine bir araştırma, Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  • Bertuglia, A., Calatrava-Requena, J. (2006). Factors Related to the Adoption of Good Agrarian Practices (GAP) in Plastic Covered Horticulture of Southeastern Spain (No. 1004-2016-78561).
  • Cattaneo, M. D., Drukker, D. M., & Holland, A. D. (2013). Estimation of multivalued treatment effects under conditional independence. The Stata Journal, 13(3), 407-450.
  • Cerulli, G. (2014). ivtreatreg: A command for fitting binary treatment models with heterogeneous response to treatment and unobservable selection. The Stata Journal, 14(3), 453-480.
  • Chiputwa, B., Spıelman, D. J., Qaım, M.(2015). Food Standards, Certification, And Poverty Among Coffee Farmers İn Uganda, World Development Vol. 66, Pp. 400–412
  • Çobanoğlu, F., Armağan, G., Kocataş, H., Şahin, B., Ertan, B., Özen, M. (2005). Aydın İlinde İncir Üretiminin Önemi ve Kuru İncir Üretim Faaliyetinin Ekonomik Analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-42.
  • Çobanoğlu, F., Işın, F. (2009). Organik Kuru İncir Üreticilerinin Organik Tarım Sistemi Tercihini Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1 ve 2), 63-71.
  • Çobanoğlu, F., Tunalıoğlu, R., Yılmaz, H. İ.,Nalbantoğlu, A. (2018). Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının Etkisinin Değerlendirilmesi: Bursa İli Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 16-27.
  • Doğan, H. G., & Kan, M. (2024). For Sustainability Environment: Some Determinants Of Greenhouse Gas Emissions From The Agricultural Sector İn EU-27 countries. Environmental Science and Pollution Research, 1-8.
  • Greene, W. H. (2012). Econometric Analysis (Seventh ed.). Boston: Pearson Education. pp. 803–806. ISBN 978-0-273-75356-8.
  • Hasdemir, M. (2011). Kiraz Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Benimsenmesini Etkileyen Faktörlerin Analizi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Doktora Tezi
  • İnci, H., Karakaya, E., & Topluk, O. (2022). Bingöl ili arıcılık işletmelerinin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 996-1013.
  • İpek S., Çil G.Y. (2010). Uluslararası Ticari Boyutuyla Organik Tarım ve Devlet Destekleri, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (5:1) s.135-162.
  • Khaledi, M., Weseen, S., Sawyer, E., Ferguson, S., Gray, R. (2010). Factors İnfluencing Partial And Complete Adoption Of Organic Farming Practices İn Saskatchewan, Canada. Canadian Journal Of Agricultural Economics/Revue Canadienne D'agroeconomie, 58(1), 37-56
  • Kleemann, L, Abdulai, A, Buss, M, (2013). Is Organic Farming Worth its Investment? The Adoption and Impact of Certified Pineapple Farming in Ghana, Kiel Institute for the World Economy, Hindenburgufer, Kiel Working Paper No. 1856
  • Merdan, K. (2014). Türkiye’de Organik Tarımın Ekonomik Analizi: Doğu Karadeniz Uygulaması, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Doktora Tezi,
  • Mitiku, F., De Mey, Y., Nyssen, J., Maertens, M. (2017). Do Private Sustainability Standards Contribute To İncome Growth And Poverty Alleviation? A Comparison Of Different Coffee Certification Schemes İn Ethiopia. Sustainability, 9(2), 246-267.
  • Mzoughi, N. (2011). Farmers Adoption Of İntegrated Crop Protection And Organic Farming: Do Moral And Social Concerns Matter?. Ecological Economics, 70(8), 1536-1545.
  • Olgun, M.A., Artukoğlu, M., Adanacıoğlu, H. (2008). Konvansiyonel Zeytin Üreticilerinin Organik Zeytin Üretimine Geçme Konusundaki Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.,, 45 (2): 95-101
  • Resmî Gazete, Sayı: 30943 Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2019/46) Ruben, R., Fort, R. (2012). The İmpact of Fair Trade Certification For Coffee Farmers in Peru, World Development, 40(3), 570–582.
  • Ruben, R., Zuniga, G. (2011). How standards compete: Comparative impact of coffee certification schemes in Northern Nicaragua. Supply Chain Management: An International Journal, 16(2), 98–109.
  • Rueda, X., Lambin, E. (2013). Responding To Globalization: İmpacts Of Certification On Colombian Small-Scale Coffee Growers. Ecology And Society, 18(3),21-35.
  • Sağdemir, A. (1988). Ege Bölgesinde İncirin Üretim ve Pazarlama ile Bunlara İlişkin Sorunlar Üzerinde Bir Araştırma (Doctoral dissertation, Doktora tezi) Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Bornova, İzmir).
  • Şahin, B., Konak, K. (2004). Ekolojik Kuru İncirin Üretim ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 53-61.
  • Tauchmann, H. (2014). Lee (2009) Treatment-Effect Bounds For Nonrandom Sample Selection. The Stata Journal, 14(4), 884-894.
  • Trichopoulou, A., Psaltopoulou, T., Orfanos, P., Trichopoulos, D. (2006). Diet And Physical Activity İn Relation To Overall Mortality Amongst Adult Diabetics İn A General Population Cohort. Journal Of İnternal Medicine, 259(6), 583-591.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK]. (2021). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ [Erişim Tarihi: 15/01 /2020]
  • Winship, C., Mare, R. D. (1992). Models For Sample Selection Bias. Annual Review Of Sociology, 18(1), 327-350. Yamane, T. 1967. Statistics: An Introductory Analysis. 2nd ed. Harper & Row, John Weatherhill, Inc, New York, Tokyo.
  • International Trade Centre [ITC]. (2020). Trade Maps, https://www.trademap.org/Index.aspx [Erişim Tarihi: 15/09 /2020]

Sürdürülebilirlik Temelli Tarımsal Sertifikaların Etkisinin Analizi: Aydın İli İncir Yetiştiriciliği Örneği

Yıl 2024, Cilt: 11 Sayı: 4, 1168 - 1181, 12.10.2024

Öz

Bu araştırma Aydın ilinde kuru incir üreten tarımsal işletmelerin sahip oldukları sürdürülebilirlik temelli sertifikaların işletmelerin verim, tarımsal gelire etkisini incelemektir. Araştırma, 2019 yılı Mayıs-Haziran aylarında Aydın ilinde farklı üretim standartlarını kullanan kurutmalık incir üreten konvansiyonel, İyi Tarım Uygulamaları, Organik Tarım olmak üzere 225 tarımsal işletmeden yüz yüze anket yöntemiyle toplanan verilerle yürütülmüştür. İşletmelerin hangi üretim şeklini benimsedikleri çoklu nominal lojistik regresyon yardımıyla belirlenmiştir. İşletmelerin ekonomik analizinin ekonomik göstergelere etki eden faktörlerin etkisi uygulamanın etkisi yöntemiyle incelenmiştir. Etki değerleme analizleri sonucunda sertifikalı işletmeler konvansiyonel üretime göre daha sürdürülebilirlerdir.

Etik Beyan

Çalışma SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMELLİ TARIMSAL STANDARTLARA UYGULANAN DESTEKLERİN ETKİSİNİN ANALİZİ: AYDIN İLİ İNCİR ÖRNEĞİ isimli doktora tezinden türetilmiştir.

Kaynakça

  • Abdurahman, M.A. (2016). The Comparıson Of Agrıcultural Knowledge And Informatıon Systems (Akıs) For Adopters And Non-Adopters Of Good Agrıcultural Practıces (Gaps) In Bafra Dıstrıct Of Samsun, Turkey, Ondokuz Mayıs University Institute Of Science, Master’s Degree Thesis, Department Of Agricultural Economics
  • Adanacıoğlu, H. (2014). Tarımsal ürünlerde doğrudan pazarlama kavramı ve pazarlama etkinliği açısından dolaylı pazarlama ile karşılaştırılmalı analizi: İzmir ili Urla ilçesi Balıklıova köyü örneği. XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi. Samsun, 3-5 Eylül.
  • Adanacıoğlu, H. (2015). Sürdürülebilir Tarımsal Pazarlama Girişimleri. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji dergisi, 3(7), 595-603. Ağir, H. B., Akbay, C. (2022). Impact of contract farming on beef cattle farmers' income: a propensity score matching analysis. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(2), 392-399.
  • Akbay, C., & Bilgiç, A. (2023). The Effects of Subsidies on the Profitability of Dairy Cattle Farming in Türkiye. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 26(4), 888-901.
  • Avşar, D., Yalçın, İ. (2007). Aydın Yöresindeki İncir İşletmelerinin Yapısal Durumunun Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1/2), 63-67.
  • Bacon, C. M. (2005). Confronting The Coffee Crisis: Can Fair Trade, Organic, And Specialty Coffees Reduce Small-Scale Farmer Vulnerability İn Northern Nicaragua?. World Development, 33(3), 497–511.
  • Bayraktar, Ö.V. (2015). İzmir-Kemalpaşa Yöresinde GlobalGap Uygulayan ve Uygulamayan Kiraz İşletmelerinin Teknik Ve Ekonomik Yönünün Sürdürülebilir Tarım Açısından Değerlendirilmesi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi, Doktora Tezi,
  • Bektaş, Z. (2003). Ekolojik ve geleneksel olarak kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan işletmelerin karşılaştırmalı ekonomik analizi ve ekolojik üretimi özendirecek fiyat eşiğinin saptanması üzerine bir araştırma, Ege Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  • Bertuglia, A., Calatrava-Requena, J. (2006). Factors Related to the Adoption of Good Agrarian Practices (GAP) in Plastic Covered Horticulture of Southeastern Spain (No. 1004-2016-78561).
  • Cattaneo, M. D., Drukker, D. M., & Holland, A. D. (2013). Estimation of multivalued treatment effects under conditional independence. The Stata Journal, 13(3), 407-450.
  • Cerulli, G. (2014). ivtreatreg: A command for fitting binary treatment models with heterogeneous response to treatment and unobservable selection. The Stata Journal, 14(3), 453-480.
  • Chiputwa, B., Spıelman, D. J., Qaım, M.(2015). Food Standards, Certification, And Poverty Among Coffee Farmers İn Uganda, World Development Vol. 66, Pp. 400–412
  • Çobanoğlu, F., Armağan, G., Kocataş, H., Şahin, B., Ertan, B., Özen, M. (2005). Aydın İlinde İncir Üretiminin Önemi ve Kuru İncir Üretim Faaliyetinin Ekonomik Analizi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 35-42.
  • Çobanoğlu, F., Işın, F. (2009). Organik Kuru İncir Üreticilerinin Organik Tarım Sistemi Tercihini Etkileyen Kriterlerin Analitik Hiyerarşi Süreci ile Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 15(1 ve 2), 63-71.
  • Çobanoğlu, F., Tunalıoğlu, R., Yılmaz, H. İ.,Nalbantoğlu, A. (2018). Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının Etkisinin Değerlendirilmesi: Bursa İli Örneği. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 16-27.
  • Doğan, H. G., & Kan, M. (2024). For Sustainability Environment: Some Determinants Of Greenhouse Gas Emissions From The Agricultural Sector İn EU-27 countries. Environmental Science and Pollution Research, 1-8.
  • Greene, W. H. (2012). Econometric Analysis (Seventh ed.). Boston: Pearson Education. pp. 803–806. ISBN 978-0-273-75356-8.
  • Hasdemir, M. (2011). Kiraz Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamalarının Benimsenmesini Etkileyen Faktörlerin Analizi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Bölümü, Doktora Tezi
  • İnci, H., Karakaya, E., & Topluk, O. (2022). Bingöl ili arıcılık işletmelerinin yapısal özellikleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 9(4), 996-1013.
  • İpek S., Çil G.Y. (2010). Uluslararası Ticari Boyutuyla Organik Tarım ve Devlet Destekleri, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi (5:1) s.135-162.
  • Khaledi, M., Weseen, S., Sawyer, E., Ferguson, S., Gray, R. (2010). Factors İnfluencing Partial And Complete Adoption Of Organic Farming Practices İn Saskatchewan, Canada. Canadian Journal Of Agricultural Economics/Revue Canadienne D'agroeconomie, 58(1), 37-56
  • Kleemann, L, Abdulai, A, Buss, M, (2013). Is Organic Farming Worth its Investment? The Adoption and Impact of Certified Pineapple Farming in Ghana, Kiel Institute for the World Economy, Hindenburgufer, Kiel Working Paper No. 1856
  • Merdan, K. (2014). Türkiye’de Organik Tarımın Ekonomik Analizi: Doğu Karadeniz Uygulaması, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Doktora Tezi,
  • Mitiku, F., De Mey, Y., Nyssen, J., Maertens, M. (2017). Do Private Sustainability Standards Contribute To İncome Growth And Poverty Alleviation? A Comparison Of Different Coffee Certification Schemes İn Ethiopia. Sustainability, 9(2), 246-267.
  • Mzoughi, N. (2011). Farmers Adoption Of İntegrated Crop Protection And Organic Farming: Do Moral And Social Concerns Matter?. Ecological Economics, 70(8), 1536-1545.
  • Olgun, M.A., Artukoğlu, M., Adanacıoğlu, H. (2008). Konvansiyonel Zeytin Üreticilerinin Organik Zeytin Üretimine Geçme Konusundaki Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.,, 45 (2): 95-101
  • Resmî Gazete, Sayı: 30943 Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2019/46) Ruben, R., Fort, R. (2012). The İmpact of Fair Trade Certification For Coffee Farmers in Peru, World Development, 40(3), 570–582.
  • Ruben, R., Zuniga, G. (2011). How standards compete: Comparative impact of coffee certification schemes in Northern Nicaragua. Supply Chain Management: An International Journal, 16(2), 98–109.
  • Rueda, X., Lambin, E. (2013). Responding To Globalization: İmpacts Of Certification On Colombian Small-Scale Coffee Growers. Ecology And Society, 18(3),21-35.
  • Sağdemir, A. (1988). Ege Bölgesinde İncirin Üretim ve Pazarlama ile Bunlara İlişkin Sorunlar Üzerinde Bir Araştırma (Doctoral dissertation, Doktora tezi) Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Bornova, İzmir).
  • Şahin, B., Konak, K. (2004). Ekolojik Kuru İncirin Üretim ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 53-61.
  • Tauchmann, H. (2014). Lee (2009) Treatment-Effect Bounds For Nonrandom Sample Selection. The Stata Journal, 14(4), 884-894.
  • Trichopoulou, A., Psaltopoulou, T., Orfanos, P., Trichopoulos, D. (2006). Diet And Physical Activity İn Relation To Overall Mortality Amongst Adult Diabetics İn A General Population Cohort. Journal Of İnternal Medicine, 259(6), 583-591.
  • Türkiye İstatistik Kurumu [TÜİK]. (2021). Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/ [Erişim Tarihi: 15/01 /2020]
  • Winship, C., Mare, R. D. (1992). Models For Sample Selection Bias. Annual Review Of Sociology, 18(1), 327-350. Yamane, T. 1967. Statistics: An Introductory Analysis. 2nd ed. Harper & Row, John Weatherhill, Inc, New York, Tokyo.
  • International Trade Centre [ITC]. (2020). Trade Maps, https://www.trademap.org/Index.aspx [Erişim Tarihi: 15/09 /2020]
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Sürdürülebilir Tarımsal Kalkınma
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Halil İbrahim Yılmaz 0000-0002-4956-1496

Ferit Çobanoğlu 0000-0002-7706-2993

Erken Görünüm Tarihi 12 Ekim 2024
Yayımlanma Tarihi 12 Ekim 2024
Gönderilme Tarihi 9 Temmuz 2024
Kabul Tarihi 27 Eylül 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yılmaz, H. İ., & Çobanoğlu, F. (2024). Analysis of the Impact of Sustainability-Based Agricultural Certificates: The Case of Fig Growing in Aydın Province. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 11(4), 1168-1181.