In this research, the effect of various fillers on mechanical and physical properties of epoxy composites were investigated. For the synthesis of the composites; coffee bean flour, bamboo wood flour and red pine flour are used as filler while L/300-H/300 lamination resin is used as matrix. The composites are synthesized using 0%, 10% and 20% percentages of filler and acquired seven different groups of composites. Tensile strength, tensile modulus of elasticity, elongation at break, flexural strength, flexural modulus of elasticity, impact resistance, water absorption and density values of the produced materials were tested. The highest water absorption was observed in the groups containing coffee beans. The highest tensile strength, tensile modulus of elasticity, flexural strength and flexural modulus of elasticity were observed by using bamboo wood flour. The sample group containing pure epoxy showed the highest impact resistance and elongation at break values. In general, the lowest mechanical properties were observed in the samples containing coffee beans. It was observed that the amount of air bubbles in the composite samples increased with 20% red pine wood flour. It was found that the air bubbles formed in the material had a negative effect on the physical and mechanical properties except the modulus of elasticity in bending.
Red pine wood flour Bamboo wood flour Coffee flour Epoxy Natural fiber
Bu çalışmada; farklı dolgu maddelerinin ve oranlarının epoksi kompozitlerinin mekanik ve fiziksel özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Döküm yöntemi ile üretilen epoksi kompozitlerine dolgu maddesi olarak kahve çekirdeği unu, bambu odun unu ve kızılçam unu, matris olarak da epoksi L/300-H/300 laminasyon reçinesi kullanılmıştır. Kompozit üretiminde %0, %10, %20 oranlarında dolgu maddeleri kullanılarak toplamda 7 farklı örnek grubu elde edilmiştir. Üretilen malzemelerin; çekme direnci, çekmede elastikiyet modülü, kopmada uzama, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, darbe direnci, su alma miktarı ve yoğunluk değerleri ölçülmüştür. En yüksek su alma miktarı kahve çekirdeği içeren gruplarda görülmüştür. Bambu odun unu kullanımı ile en yüksek çekme direnci, çekmede elastikiyet modülü, eğilme direnci ve eğilmede elastikiyet modülü görülmüştür. Saf epoksi içeren örnek grubu en yüksek darbe direnci ve kopmada uzama değerlerini göstermiştir Bu örnek grubu en düşük su alma oranına sahiptir. Genel olarak en düşük mekanik özellikler kahve çekirdeği içeren örneklerde görülmüştür. %20 kızılçam odun unu kullanımı ile kompozit örneklerindeki hava kabarcığı miktarının arttığı gözlemlenmiştir. Malzemede oluşan hava kabarcıklarının eğilmede elastikiyet modülü haricinde fiziksel ve mekanik özellikler üzerine olumsuz yönde etki ettiği belirlenmiştir.
Kızılçam odun unu Bambu odun unu Epoksi reçine Kahve Çekirdeği Doğal lifler.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kompozit ve Hibrit Malzemeler |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 17 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 26 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1 |