BibTex RIS Kaynak Göster

İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ

Yıl 2008, Cilt: 16 Sayı: 2, 79 - 83, 01.08.2008

Öz

Ameliyat bulguları ve kadavra çalışmaları ile insan septum kıkırdağının kollajen mikroanatomisi (gerim çizgileri) araştırıldı. 15 hastanın septorinoplasti sırasında eksize edilen septum kıkırdakları, kıkırdak ezici ile ezilerek bölgesel farklar incelendi. Ayrıca altı kadavranın septum kıkırdaklarından örnekleme yapıldı. Bunlar, Masson Trichrome boyasıyla boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Bu kıkırdakların gelişigüzel olarak seçilen üç tanesine de elektron mikroskopi uygulandı. Septum kaudali ve dorsum bölgesinin lif dizilimi; bu bölgedeki kıkırdak kenarlarına paralel olarak saptandı ve daha sağlam bir yapıya sahip olduğu görüldü. Taban, damağa dik lifler içeriyordu ve daha kolay parçalandığı saptandı. Merkez kısmında da karışık ve tabana dik lifler izlendi. Bu çizgiler, zor septoplastilerde çizim doğrultusunun belirlenmesinde ve greft seçiminde faydalı olabilir. Ayrıca bu çizgilerin, septum kıkırdağının büyüme doğrultularına paralel olduğu bulundu.

COLLAGEN MICROANATOMY OF THE HUMAN SEPTUM CARTILAGE

Yıl 2008, Cilt: 16 Sayı: 2, 79 - 83, 01.08.2008

Öz

By operative observations and cadaver investigations we are describing the collagen microanatomy (tension lines) of the human septal cartilage. Resected parts of 15 patients septums crushed and the form of these materials were observed. Histologic examination was performed on 6 cadavers . Whole quadrangular cartilages excised; dorsal, caudal, basal and central portions sampled as in standart septorhinoplasty procedure, somewhat harvesting a cartilage graft. All were fixed and sliced in sagittal plane, longitudinally; stained with masson trichrome, examinated by a histologist under light microscope. Three of them were examinated by electron microscope but slices were transverse to the axis of cartilage strut or rod. Dorsum and columella posses a longitudinal direction of collagen organisation and strongly packed. Central and base portions have a more disorganised pattern and weaker. Base show collagen organisation perpendicular to palate. These data may be helpful for correction of problematic septum deformities. These lines may also be helpful in septoplasties and understanding the role of septum in maxillofacial development.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59VD63AR
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlker Yazıcı Bu kişi benim

Reha Yavuzer Bu kişi benim

Rabet Gözil Bu kişi benim

Deniz Erdoğan Bu kişi benim

Kenan Atabay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2008
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Cilt: 16 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yazıcı, İ., Yavuzer, R., Gözil, R., Erdoğan, D., vd. (2008). İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, 16(2), 79-83.
AMA Yazıcı İ, Yavuzer R, Gözil R, Erdoğan D, Atabay K. İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ. turkplastsurg. Ağustos 2008;16(2):79-83.
Chicago Yazıcı, İlker, Reha Yavuzer, Rabet Gözil, Deniz Erdoğan, ve Kenan Atabay. “İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16, sy. 2 (Ağustos 2008): 79-83.
EndNote Yazıcı İ, Yavuzer R, Gözil R, Erdoğan D, Atabay K (01 Ağustos 2008) İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16 2 79–83.
IEEE İ. Yazıcı, R. Yavuzer, R. Gözil, D. Erdoğan, ve K. Atabay, “İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ”, turkplastsurg, c. 16, sy. 2, ss. 79–83, 2008.
ISNAD Yazıcı, İlker vd. “İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi 16/2 (Ağustos 2008), 79-83.
JAMA Yazıcı İ, Yavuzer R, Gözil R, Erdoğan D, Atabay K. İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ. turkplastsurg. 2008;16:79–83.
MLA Yazıcı, İlker vd. “İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ”. Türk Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Dergisi, c. 16, sy. 2, 2008, ss. 79-83.
Vancouver Yazıcı İ, Yavuzer R, Gözil R, Erdoğan D, Atabay K. İNSAN SEPTUM KIKIRDAĞININ KOLLAJEN MİKROANATOMİSİ. turkplastsurg. 2008;16(2):79-83.