Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

V. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Kadar Göçebelerin Batı’ya Doğru Sürüklenişi III. Bölüm Kumanlar ve Peçenekler

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 1, 284 - 301, 18.06.2020

Öz

Tarihin ilk devirlerinden itibaren Türkistan’dan yapılan göçlerle kuzey rotasında ilerleyen Türk halkları, genellikle Karadeniz’in bozkırlarında, günümüz Ukrayna sahasının güneyinde varlık göstermişlerdir. Bir kısmı buradan daha batıya doğru ilerlerken bir kısmı da bölgenin güçlü unsurları arasında kimliklerini yitirmişlerdir. Bu çalışmada ele alınan Türk halkları ise Peçenekler ve Kumanlardır. İsimleri bilinse de kökenleri konusunda tartışmalar hala devam etmektedir. Hazar Uz ve Kuman baskısıyla daha batıya doğru sürüklenen Peçenekler sadece Ruslarla mücadele değil ay zamanda Avrupa’nın bir nevi şekillenmesinde de önemli bir etkendirler. Nitekim bulundukları yerden Macarları sürükleyerek onların bugünkü yurtlarına yerleşmelerine yol açmışlardır. Aynı şekilde Peçenekleri daha batıya sürükleyen Kumanlar ise bölgedeki güç dengelerini sarsarak bölgede zaten dağılmak üzere olan istikrarın tamamen yok olmasına sebebiyet vermişlerdir.

Kaynakça

  • BOHUSZ, S., Recherches historiques sur l'Origine des Sarmates, & c., 3. xxxı.,De L’imprimerie De Pluchart Et Comp,St. Petersburg, 1812.
  • KAFESOĞLU, İbrahim, Türk Milli Kültürü, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1998.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Çeviriler
Yazarlar

H. H. Howorth Bu kişi benim

Çevirmenler

Emine Dikmen

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

Chicago Howorth, H. H. “V. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Kadar Göçebelerin Batı’ya Doğru Sürüklenişi III. Bölüm Kumanlar Ve Peçenekler”. çeviren Emine Dikmen. Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 5, sy. 1 (Haziran 2020): 284-301.