Araştırma Makalesi

KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ

Cilt: 1 Sayı: 7 27 Haziran 2016
PDF İndir

KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ

Öz

Orta Asyalı bir Türk kabilesi olan Lakayların yerleşim yerleri bugünkü Tacikistan ve Afganistan topraklarıdır. Lakaylar eski konar-göçer hayat tarzını muhafaza etmişlerdir. Lakayların kültürü, dili, boy ve soy adları, tamgaları Kırgızlar ve Kıpçak dilli halklar olan Kazaklar, Karakalpaklar, Nogaylar ve Başkurtlarla tarihsel açıdan yakınlık göstermektedir. Köken olarak Kırgızlara yakın olan Lakayların çoğu günümüzde Tacikistan’ın başkenti Duşambe’ye yakın dağlık bölgede yaşamaktadır. Kırgız boy ve uruğları arasında Lakay adı sadece Munduz boyunda uruğ adı olarak mevcuttur. Tacikler, Lakaylara boşuna “Kırgız” dememiştir. Anahtar Kelimeler: Lakaylar, Etnik Tarih, Türk, Kırgızlar, Orta Asya, Tamga.

Orta Asyalı bir Türk kabilesi olan Lakayların yerleşim yerleri bugünkü Tacikistan ve Afganistan topraklarıdır. Lakaylar eski konar-göçer hayat tarzını muhafaza etmişlerdir. Lakayların kültürü, dili, boy ve soy adları, tamgaları Kırgızlar ve Kıpçak dilli halklar olan Kazaklar, Karakalpaklar, Nogaylar ve Başkurtlarla tarihsel açıdan yakınlık göstermektedir. Köken olarak Kırgızlara yakın olan Lakayların çoğu günümüzde Tacikistan’ın başkenti Duşambe’ye yakın dağlık bölgede yaşamaktadır. Kırgız boy ve uruğları arasında Lakay adı sadece Munduz boyunda uruğ adı olarak mevcuttur. Tacikler, Lakaylara boşuna “Kırgız” dememiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Koyçiyev, A, K., Natsionalno - Territoriyalnoye razmejevaniye v Ferganskoy doline. Bişkek 1998.
  2. Karatayev, O.K., Kırgızdardın Etnomadaniy Baylanıştarının Tarıhınan. Bişkek 2003.
  3. Karatayev, O.K., Kırgızdadın Tegi, Kelip çıgışı jana Etnostuk-Madaniy alakaları. Bışkek 2013.
  4. Mallitskiy, N.G., O Gornoy Strane v Verhoviyah Zarafşana (Kuhistan). Taşkent 1907, Tom 7, S. 182-185.
  5. Karmışeva, B, H., Uzbeki-lokautsı Yujnogo Tadcikistana. Stalinabad 1954.
  6. Karmışeva, B, H., K Voprosu o Proyishojdenii Lokaytsev. Sovetskaya Etnografiya. 1952, № 4. S. 11-19.
  7. Magidoviç, İ, P., Territorii i Naseleniye Buharı i Horezma.V dvuh çastiyah. Taşkent 1926.
  8. Moldobayev, İ, B., Manas İstoriko-Kulturnıy Pamiyatnik Kirgizov. Bişkek 1995.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Haziran 2016

Gönderilme Tarihi

17 Nisan 2016

Kabul Tarihi

5 Haziran 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 7

Kaynak Göster

APA
Karatayev, O. (2016). KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, 1(7), 104-117. https://izlik.org/JA76PT44RC
AMA
1.Karatayev O. KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2016;1(7):104-117. https://izlik.org/JA76PT44RC
Chicago
Karatayev, Olcobay. 2016. “KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 (7): 104-17. https://izlik.org/JA76PT44RC.
EndNote
Karatayev O (01 Haziran 2016) KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 7 104–117.
IEEE
[1]O. Karatayev, “KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ”, TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 7, ss. 104–117, Haz. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76PT44RC
ISNAD
Karatayev, Olcobay. “KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1/7 (01 Haziran 2016): 104-117. https://izlik.org/JA76PT44RC.
JAMA
1.Karatayev O. KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2016;1:104–117.
MLA
Karatayev, Olcobay. “KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 7, Haziran 2016, ss. 104-17, https://izlik.org/JA76PT44RC.
Vancouver
1.Olcobay Karatayev. KIRGIZLAR VE LAKAYLARIN ETNİK İLİŞKİLERİ. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Haziran 2016;1(7):104-17. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76PT44RC