Araştırma Makalesi

TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR

Cilt: 1 Sayı: 9 16 Nisan 2017
PDF İndir

TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR

Öz

Tanzimat devri hikâye ve romanlarında işlenen konulardan biri de ticarettir. Bu eserlerde esnaf ve ticarethanelerle ilgili verilen bazı bilgiler, dönemin ticaret hayatını yansıtmaları bakımından da son derece önemlidir. Bu sayede işyeri ve ticarethanelerin nasıl çalıştığı, kazançları ve çalışanlarıyla ilgili detaylar tespit edilir. Günümüzdeki ticari kuruluşlarla aralarındaki benzerlikler/farklar göz önüne serilir. Hatta bunlardan bazılarının aynen, bazılarının da isim değiştirerek günümüze kadar varlığını sürdürdüğü anlaşılır. Bazıları ise sosyal ve ekonomik gelişmelere boyun eğerek tamamen ortadan kalkar. Bu meslek gruplarından biri de seyyar satıcılardır. Genellikle mahalle aralarında gezerek iş yapmaya çalışan seyyar satıcılar, daha çok simitçi, börekçi, bozacı, dönerci ve eskici gibi sattıkları malın adı ile anılırlar. Bunların bazıları günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Genellikle bağırarak satış yapmaya çalışan bu esnaf grubu, çoğunlukla kalabalık bölgeleri tercih eder. Müşterinin ayağına mal ve hizmet götürmesi bakımından sosyal yaşamda önemli bir yere sahiptir. Daha çok A. Mithat tarafından ele alınan seyyar satıcılar, Tanzimat hikâye ve romanlarında haklarında çeşitli bilgiler verilerek tanıtılmaya ve tasvir edilmeye çalışılır. Zaman zaman kişilikleri ve müşteri ile kurdukları diyalogla dikkati çekseler de yaptıkları iş ve sattıkları ürünlerle öne çıkarlar.  Bu çalışmanın amacı,  satıcı, ürün ve müşteri ilişkileri bakımından seyyar satıcıları ele almaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed Midhat Efendi, Mesâil-i Muğlaka, İstanbul, (1316) 1898.
  2. Ahmed Midhat Efendi, Paris’te Bir Türk, Kırkanbar Matbaası, İstanbul, (1293) 1876.
  3. Ahmet Midhat Efendi, Ahmet Metin ve Şirzad, haz. Dr. Sacit Ayhan-Dr. Levent Ali Çanaklı, Dörtrenk Yayıncılık, Bursa, 2011.
  4. Ahmet Midhat Efendi, Cellât-Esrâr-ı Cinâyât, haz. Nuri Sağlam-Ali Şükrü Çoruk, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.
  5. Ahmet Midhat Efendi, Hasan Mellâh Yahut Sır İçinde Esrar. haz. Ali Şükrü Çoruk, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.
  6. Ahmet Midhat Efendi, Henüz 17 Yaşında-Acâyib-i Âlem-Dürdane Hanım, Hzl. Nuri Sağlam-Kâzım Yetiş-M. Fatih Andı, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.
  7. Ahmet Midhat Efendi, Karnaval-Vah, haz. Kâzım Yetiş, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.
  8. Ahmet Midhat Efendi, Müşahedat. haz. Necat Birinci, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara, 2000.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

B. Semiha Bahçeci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

16 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2017

Kabul Tarihi

25 Mart 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Okumuş, S., & Bahçeci, B. S. (2017). TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, 1(9), 71-84. https://izlik.org/JA86CN52PY
AMA
1.Okumuş S, Bahçeci BS. TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2017;1(9):71-84. https://izlik.org/JA86CN52PY
Chicago
Okumuş, Salih, ve B. Semiha Bahçeci. 2017. “TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 (9): 71-84. https://izlik.org/JA86CN52PY.
EndNote
Okumuş S, Bahçeci BS (01 Nisan 2017) TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1 9 71–84.
IEEE
[1]S. Okumuş ve B. S. Bahçeci, “TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR”, TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 9, ss. 71–84, Nis. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CN52PY
ISNAD
Okumuş, Salih - Bahçeci, B. Semiha. “TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi 1/9 (01 Nisan 2017): 71-84. https://izlik.org/JA86CN52PY.
JAMA
1.Okumuş S, Bahçeci BS. TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi. 2017;1:71–84.
MLA
Okumuş, Salih, ve B. Semiha Bahçeci. “TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR”. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 9, Nisan 2017, ss. 71-84, https://izlik.org/JA86CN52PY.
Vancouver
1.Salih Okumuş, B. Semiha Bahçeci. TANZİMAT HİKÂYE VE ROMANLARINDA SEYYAR SATICILAR. TÜRÜK Uluslararası Dil Edebiyat ve Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Nisan 2017;1(9):71-84. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CN52PY