ANAR RIZAYEV’İN O GECENİN SABAHI ADLI ÖYKÜSÜNÜ ZAMAN MEKÂN BİRLİKTELİĞİ YÖNTEMİYLE OKUMA DENEMESİ
Öz
Çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Anar Rızayev, 1964 yılında yayımladığı O Gecenin Sabahı adlı öyküsünde, 1937 yılında Azerbaycan’da yaşanan ve “büyük terör / katliam” olarak tanımlanan olayların gölgesindeki hayatları kurgulamıştır. Zaman dilimi olarak 1937 yılında bir gece ve sabahının belirlendiği öyküde, mekân olarak Bakü’de dört katlı, sekiz daireli bir apartman seçilmiştir. Öyküde, kalabalık bir kişi kadrosu yer almasına rağmen zaman ve mekân asıl belirleyici unsurlardır. Bu bakımdan da O Gecenin Sabahı, Rus eleştirmen Mihail Bakhtin’in “zaman- mekân birlikteliği yaklaşımıyla” okunabilecek bir nitelik taşımaktadır. Mihail Bakhtin’in, her anlatıda zamanın mekâna temellük ettiği düşüncesinden hareketle geliştirdiği ve kronotop terimiyle karşıladığı bu yaklaşımda zaman ve mekân unsurları anlatının temel kurucuları olarak kabul edilir. Mekân yoluyla vaka zamanının somutlaşması ve bilgi hâline sağlanır. Olay örgüsü ve anlatı kişileri gerçekli kazanır. Yazarın biyografisine yönelik veriler elde edilir. Bu çalışmada Anar Rızayev’in O Gecenin Sabahı adlı öyküsü Mihail Bakhtin’in zaman – mekân birlikteliği yaklaşımıyla incelenmeye çalışılacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ADIGÜZEL, Sedat (2003). “Anar’ın Iztırabın Vicdanı, O Gecenin Seheri ve Ağ Liman Hikâyelerinde 1937 Olayları,” Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, S. 30, 2003, s.205–212.
- BACHELARD, Gaston (2008). Uzamın Poetikası, İstanbul: İthaki Yay.
- BAKHTİN, Mihail (2001). Karnavaldan Romana (çev. Cem Soydemir, der. Sibel Irzık), İstanbul: Ayrıntı Yay.
- ELİADE, Mircea (2000). İmgeler Simgeler ( çev. Veysel Atayman), İstanbul: Ayrıntı Yay.
- ÇETİN, Nurullah (2009). Roman Çözümleme Yöntemleri, Ankara: Öncü Kitap.
- İSMAİLOV, Eldar (2010). “1937: Great Terror’ in Azerbaijan”, Caucasus Analycial Digest, 1 December 2010, nr. 22, p. 9–12.
- ESEN, Nükhet (2002). “Ahmet Mithat’ta Kronotop Kavramı”, Kitap-lık, S. 54, Temmuz-Ağustos, s. 137–139.
- DEMİR, Ayşe (2011). Mekânın Hikâyesi Hikâyenin Mekânı, İstanbul: Kesit Yay.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
23 Ağustos 2017
Gönderilme Tarihi
5 Ağustos 2017
Kabul Tarihi
18 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 10