16. yüzyıl,
Osmanlı İmparatorluğu'nun zirveye çıktığı bir dönem olmuştur. Siyasi alanda
olduğu gibi klasik Türk edebiyatı da bu dönemde zirveye ulaşmış, önemli ve
kalemi kuvvetli birçok şair yetiştirmiştir. Bunlardan Bâkî, Edirneli Nazmî, Emrî, Fuzûlî, Hayâlî, Nevʻî, Taşlıcalı Yahyâ ve Zâtî'nin divanları ile Figânî'nin
divançesi taranarak hazırlanan bu çalışmada, 16. yüzyıl Osmanlı mutfağında
kullanılan mutfak eşyaları tespit edilmiştir. Bu mutfak eşyaları, hem içecek
hem yiyecek kapları hem de yemeğin hazırlanma safhası ve yenmesi sırasında
kullanılan araçlardır. Osmanlı mutfak kültüründe şarap yer almadığı için şarap
ile ilgili mutfak eşyalarına yer verilmemiştir. Şarapla birlikte su için
kullanılan kaplar ise çalışmaya dahil edilmiştir. Mutfak eşyaları, başlıklar
hâlinde tasnif edilerek divanlarda geçtiği beyitler, şiir ve beyit numaraları
ile birlikte belirtilmiş; eşyalar, önce tanımları ve özellikleri ile anlatılmış
ardından örnek beyitlerdeki anlam açıklanarak divan şiirindeki kullanımı ve
şairlerin bunlarla ilgili tasavvurları verilmiştir. Beyitlerde mutfak
eşyalarının gerçek anlamının dışında benzetmeler yapılarak ve mecaz anlamlarda
kullanıldığı görülmüştür. Tespit edilen unsurların divanlara göre kullanım
sıklığı ve mutfak eşyalarının tüm divanlarda kullanım oranları tablo hâlinde
çalışmanın sonunda verilmiştir.
Anahtar Kelimeler:
Divan şiiri mutfak eşyaları mutfak mutfak kültürü 16. yüzyıl
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 8 |