Dr.
Besim Ömer, 1893’te Osmanlı harfleriyle kaleme aldığı Üzüm ve Üzüm ile Tedavi
adlı kitabında üzümün sayılamayacak kadar çok hastalıklarda nasıl tesirli bir
gıda olduğunu belirtir. Üzümün insan vücuduna girdiğinde hangi organlarda nasıl
bir etki gösterdiğini örnekleriyle açıklar. Üzümün özellikle şırasında bulunan
maddelerin vücutta hangi etkileri gösterdiklerini de izah eder. Üzüm suyu tıpkı
maden suyu gibidir tezini başta ortaya atan yazar bu suyun maden suyundan daha
etkili olduğunu açıklar. Üzüm; iştahsızlık, ishal ve kabızlık, basur, mesane ve
rahim hastalıkları, dizanteri, kalp hastalıkları, hazımsızlık, cilt hastalıkları
ve sirace hastalığı tedavisi için kullanıldığında iyileştirici tesir
göstermektedir. Dr. Besim Ömer bu hastalıkları üzümün nasıl tedavi ettiğini ve
metabolizmada nasıl bir iyileştirici sürecin işlediğini örnekleriyle
açıklamaktadır. Üzüm ve özellikle de üzüm suyunun tedavi etkisinin geçmişten
günümüze tecrübelerle sabit olduğunu belirtir. Avrupa’da da bu tedavi
şekillerinin bilindiğini eklemektedir. Dr. Besim Ömer’in 44 kitabından biri
olan Üzüm ile Tedavi kitabı Osmanlıca olarak kaleme alınmış ve bugüne kadar
Latin harflerine çevrilmemiştir. Bu da eserin pek bilinmemesine yol açmıştır.
Türk tıp tarihinin ilk profesörü olan ve birçok ilke imza atan Türk Tıp
Profesörü Dr. Besim Ömer’in bu eserinde öne sürdüğü fikirler günümüzde
geçerliliğini korumakta ve modern bilime yol göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 10 |