Türk
kültürü, gerçekten çok zengin ve renklidir. Anadolu’nun hemen yer yerinde kayıt
altına alınmamış bir gelenek mutlaka vardır.
Bursa bıçakları bunlardan sadece biridir. 700 yıllık tarihi olan Bursa
bıçakçılığı hakkında ne yazık ki sağlam bir kaynak bulunmamaktadır. Bu durum,
akademik anlamda inceleme ve araştırmaları zora sokmaktadır. Osmanlı döneminde
Anadolu'da birçok bıçak yapım merkezinin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu
merkezlerden bazıları günümüze kadar önemlerini korumuştur. Bursa, en önemli
bıçak yapım merkezlerinden biridir. Bu makale ile Bursa bıçakları kayıt altına
alınmış ve Bursa bıçaklarının temel özellikleri belirlenerek, tipolojisi
çıkartılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle Bursa bıçaklarının tipolojisi yapılırken
öncelikli olarak sap formları ve malzemeleri dikkate alınmıştır. Sap formları
aynı, tekniği farklı olduğu durumlarda alt gruplandırmalara gidilmiştir. Ayrıca Bursa bıçakçılığı geleneğinde kın ve
kılıf önemli bir ayrıntıdır. Kılıç, hançer ve av bıçaklarında kın halen özenle
yapılırken, mutfak bıçaklarında plastik veya naylon kılıf, ambalaj amaçlı
tercih edilmektedir. Bu makalede Bursa bıçaklarının tipolojik çözümlemesinde
kın ve kılıflar da dikkate alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 12 |