This study aimed to evaluate the effects of vermicompost (VC) priming at various concentrations on emergence rate and percentage, and seedling quality parameters in green onion (Allium cepa) and spinach (Spinacia oleracea) seeds. Seeds used as experimental material were subjected to priming treatments in vermicompost solutions prepared at concentrations of 0%, 2%, 5%, 10%, and 20%, and incubated for 18 hours at 20°C under dark conditions. Following priming, seedlings were cultivated in a climate-controlled chamber at 23°C for 20 days. Subsequently, shoot fresh and dry weights, root fresh and dry weights, and emergence percentages were recorded. Seeds that received no treatment (C1) and seeds subjected to hydropriming with distilled water (C2) served as control groups. In green onion, the highest emergence percentage (92%) was achieved with the 5% VC (VC2) treatment, whereas in spinach, the highest emergence percentage (94%) was obtained from the 10% VC (VC3) treatment. Additionally, VC2 resulted in the highest shoot fresh weight (68.2 mg), shoot dry weight (6.16 mg), root fresh weight (10.26 mg), and root dry weight (4.97 mg) in green onion seedlings. Similarly, in spinach seedlings, the highest shoot fresh weight (352.3 mg), shoot dry weight (27.87 mg), root fresh weight (19.45 mg), and root dry weight (7.30 mg) were recorded in the VC3 (10% VC) treatment. Overall, the findings demonstrated that vermicompost priming significantly (P<0.05) enhanced seed germination and seedling development parameters compared to the control treatments. Moreover, vermicompost priming was found to substantially and positively influence germination, emergence rate, and seedling quality traits in both green onion and spinach.
Seed germination seedling emergence vermicompost spinach green onion priming
Bu çalışma, farklı dozlardaki vermikompost (VC) priming uygulamasının yeşil soğan (Allium cepa) ve ıspanak (Spinacia oleracea) tohumlarında çıkış hızı, çıkış yüzdesi ve fide kalite parametrelerini değerlendirmek için yapılmıştır. Deneme materyalini oluşturan tohumlar; %0, %2, %5, %10 ve %20 oranlarında hazırlanmış vermikompost çözeltisinde 20°C’deki karanlık ortamda 18 saat boyunca priming işlemine tabi tutulmuşlardır. Ardından da 23°C’deki iklim kontrollü ortamda, 20 gün süreyle tutulan fidelerde sürgün yaş ve kuru, kök yaş ve kuru ağırlıkları ile çıkış yüzdeleri hesaplanmıştır. Uygulama yapılmamış tohumlar (C1) ile su ile muamele edilenler (hidropriming, C2) kontrol grubu olarak değerlendirilmiştir. Yeşil soğan tohumlarında en yüksek çıkış oranı %5 VC (VC2) uygulamasından elde edilerek, toplam çimlenme oranı %92; ıspanak tohumlarında ise en yüksek çıkış oranı %10 VC (VC3) uygulamasından sağlanarak %94 bulunmuştur. Ayrıca, VC2 uygulaması, yeşil soğanda en yüksek sürgün yaş ağırlığı (68.2 mg), sürgün kuru ağırlığı (6.16 mg), kök yaş ağırlığı (10.26 mg) ve kök kuru ağırlığını (4.97 mg) vermiştir. Ispanak tohumlarında da en yüksek sürgün yaş (352.3 mg) ve sürgün kuru (27.87 mg) ile kök yaş (19.45 mg) ve kök kuru (7.30 mg) değerleri de VC3 (%10 VC) uygulamasında gerçekleşmiştir. Deneme bulguları değerlendirildiğinde; vermikompost uygulamasının (VC), kontrol grubuna göre tohumlardaki çimlenme ve fide gelişim parametrelerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (P<0.05) iyileştirdiği belirlenmiştir. Ayrıca, bu uygulamanın hem yeşil soğanda ve hem de ıspanak tohum ve fidelerinde çimlenme, çıkış hızı ve fide kalite özelliklerini belirgin şekilde ve olumlu yönde artırdığı görülmüştür.
Tohum çimlenmesi fide çıkışı priming uygulaması vermikompost ıspanak yeşil soğan
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ormancılık (Diğer), Bitki Gelişim ve Üreme Biyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 26 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 18 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 1 |