Obezite, dünyada morbidite-mortalite riski yüksek hastalıklara büyük oranda zemin hazırlayan salgın bir hastalıktır. Obezitenin tıbbi beslenme tedavisinde farklı diyet yaklaşımlarından biri olan aralıklı oruç uygulamaları son yıllarda artmıştır. Aralıklı oruç 12 saat ile birkaç gün arasında değişen zaman aralıklarında oruç tutarak enerji alımını tamamen sıfırlama veya sınırlandırmayla karakterize olan beslenme biçimini tanımlar. Enerji kısıtlama diyetlerine alternatif, öne sürülen aralıklı oruç diyetlerinde serbest günlerde ad libitum (kısıtlama olmaksızın) besin tüketilmektedir. Aralıklı oruç modelleri; alternatif gün aralıklı oruç, düzenlenmiş aralıklı oruç 5:2 yöntemi ve zaman kısıtlı beslenme 16/8 yöntemi olmak üzere 3 ana başlıkta sınıflanmaktadır. Yapılan birçok çalışmada aralıklı orucun klasik kalori kısıtlama diyetleriyle benzer oranda ağırlık kaybı sağladığı bulunmuştur. Çoğu çalışma kısa vadede yürütülen çalışmalar olmakla beraber uzun vadede etkilerini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Aralıklı orucun aynı zamanda LDL kolesterol, toplam kolesterol, trigliserit ve kan basıncı üzerinde azaltıcı etkileri olduğuna dair bilimsel veriler de mevcuttur. Ancak aralıklı orucun yararlı fizyolojik etkilerinin ağırlık kaybına bağlı olarak mı yoksa uzun süreli açlıktan mı kaynaklandığı netleştirilmemiştir. Aralıklı orucun obezite ve insan metabolizmasıyla ilgili yapılan çalışmaları yetersizdir. Obezitenin beslenme tedavisinde öğün saatinin yanı sıra içeriği de önemlidir. Genel olarak; düşük posa, yüksek karbonhidrat ve yağ içeren besinleri sınırlandırarak hazırlanan kişiye uygun diyet programları kanıta dayalı verilerle desteklenmiş en doğru yöntemdir.
Obesity is an epidemic disease that leads to diseases with high morbidity-mortality risk substantially in the whole around the world. Intermittent fasting, which is one of the different dietary approaches in the medical nutrition treatment of obesity, has increased in recent years. Intermittent fasting, defines a diet characterized by completely eliminating or limiting calorie intake by fasting for periods ranging from 12 hours to several days. Intermittent fasting diets, which have been proposed as an alternative to calorie restriction diets, consume food ad libitum (without restriction) on free days. Intermittent fasting models are divided into 3 main groups as, alternative day intermittent fasting, regulated intermittent fasting 5:2 method and time-restricted nutrition 16/8 method. In many studies, it has been found that intermittent fasting provides weight loss at a similar rate to traditional calorie-restricted diets. Although most studies about intermittent fasting are conducted in the short term, studies examining the effects in the long term are limited. There is also scientific data that intermittent fasting has decreasing effects on LDL cholesterol, total cholesterol, triglycerides and blood pressure. However, it has not been clarified whether the beneficial physiological effects of intermittent fasting are due to weight loss or to prolonged fasting. Studies of intermittent fasting on obesity and human metabolism are insufficient. In the nutritional treatment of obesity, besides the meal time, its content is also important. Generally; diet programs prepared by low fiber, limiting high-carbohydrate and high-fat foods are the most accurate method supported by evidence-based data.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 3 |