This
study was carried out to determine the quality of some medicinal and aromatic
plants that grazed by the animals and naturally grown in the rangeland and
meadow lands of Southeastern Anatolia Region of Turkey. Material of the
research consisted of 13 different medicinal and aromatic plant species (Mentha
spicata, Origanum onites, Thymus kotschyanus, Salvia
officinalis, Artemisia sp., Aloysia citriodora, Melissa
officinalis, Tanacetum densum, Ocimum basilicum, Satureja
hortensis, Mentha piperita, Thymbra spicata and Phlomis
kotschyana) collected in 2017. For each species, randomly three forage
analysis samples were taken during the flowering periods of the plants. According
to analysis crude protein content (CP) 10.74-24.59%, acid detergent fiber (ADF)
ratios 17.31-40.99%, neutral detergent fiber (NDF) ratios 26.39-56.34%, dry
digestible matter (DDM) ratios 57.0-75.4%, dry matter intake (DMI) 2.13-4.55%,
relative feed value (RFV) 94.1-251.2, calcium content (Ca) 0.94-2.01%,
magnesium (Mg) content 0.25-0.63%, potassium (K) content 1.76-3.78% and
phosphor (P) content were between 0.14-0.32%. In addition, it was determined
that 11 of the species, especially Ocimum basilicum species, took part
in the Prime class, which expresses the best forage quality. Moreover,
it was determined that forage of Melissa officinalis, with 145.4 RFV
value, took part in first forage class, one subclass of prime class. Phlomis
kotschyana with the lowest RFV value (94.1) took part in the third forage
class. Results of the study showed that the medicinal aromatic plants have a
potency of producing very high quality forage. However, it should not be
forgotten that before they are introduced to the intensive consumption of
animals, their toxic substances contents such as alkaloids and glycosides, and
availability between the mineral substances in the forages such as rate of
calcium and phosphorus are required to be well known and taken into account.
Forage quality crude protein acid detergent fiber neutral detergent fiber mineral substances
Bu çalışma, Güneydoğu
Anadolu Bölgesi’nin çayır-mera alanlarında doğal olarak yetişen ve hayvanlar
tarafından tüketilen bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin yem kalitesini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak 2017 yılında
toplanan 13 adet farklı tıbbi ve aromatik bitki türü (Mentha spicata, Origanum
onites, Thymus kotschyanus, Salvia officinalis, Artemisia sp., Aloysia
citriodora, Melissa officinalis, Tanacetum densum, Ocimum basilicum, Satureja
hortensis, Mentha piperita, Thymbra spicata ve Phlomis kotschyana) kullanılmıştır. Her tür için bitkilerin
çiçeklenme döneminde üç tekerrürlü olarak alınan otlarında analizler
yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre tıbbi ve aromatik bitkilerin ham protein
(HP) oranları % 10.74-24.59, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranları % 17.31-40.99,
nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları % 26.39-56.34, sindirilebilir
kuru madde (SKM) oranları % 57.0-75.4, kuru madde tüketim (KMT) oranları % 2.13-4.55,
nispi yem değerleri (NYD) 94.1-251.2, kalsiyum (Ca) oranları % 0.94-2.01, magnezyum
(Mg) oranları % 0.25-0.63, potasyum (K) oranları % 1.76-3.78 ve fosfor (P)
oranları % 0.14-0.32 arasında değişim göstermiştir. Araştırmada başta Ocimum basilicum türü olmak üzere
türlerin 11 tanesinin en iyi ot kalitesini ifade eden Prime sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. Melissa officinalis türü 145.4 nispi yem değeri ile bir alt sınıf
olan birinci sınıfta, en düşük nispi yem değerine (94.1) sahip Phlomis kotschyana türünün ise üçüncü kalite
sınıfında yer aldığı belirlenmiştir. Bu çalışma, tıbbi ve aromatik bitkilerin
yüksek kalitede yem üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Ancak bu
bitki türlerine ait otlar, hayvanların yoğun tüketimine sunulmadan önce
alkoloid ve glikozit gibi toksik madde içerikleri ile beraber, kalsiyum ve
fosfor gibi mineral madde içeriklerindeki uyumsuzluklardan kaynaklanabilecek
olumsuzluklara da dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Ot kalitesi ham protein asit deterjanda çözünmeyen lif nötral deterjanda çözünmeyen lif mineral maddeler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |