Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study to Determine Fig (Ficus carica L.) Genetic Resources: Turkey, Siirt Region

Yıl 2019, , 328 - 335, 31.10.2019
https://doi.org/10.19159/tutad.619994

Öz

This study was conducted on local fig varieties in
Eruh district, Mişar plain and in Gökçebağ town of the central district of
Siirt province, where an extensive fig population is found, located in the
Southeastern Anatolia of Turkey. In this study, the fig gene sources of the
region were investigated; morphological and phenological observations were made
in the selected trees, and pomological properties of the collected fruit
samples were examined, and chemical analyses were performed. Fruit weight
2.31-64.82 g, average fruit length 20.00-52.50 mm, average fruit width
20.00-55.00 mm, water-soluble dry matter of fruits 9.00-32.00%, titratable
acidity 0.141-0.544% and pH ranged between 3.21 and 4.68 for the cultivars
evaluated for pomological and chemical properties. Local genotypes with similar
properties to especially sarılop (an important variety at the forefront of
Turkey's dried fig sector), and Bursa siyahı (an important variety for table
fig sector) were identified.

Kaynakça

  • Aksoy, U., 1991. Descriptors for Fig (Ficus carica L. and related Ficus sp.) Ege Univcity, Faculty of Agriculture Departmant of Horticulture, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U., Anaç, D., 1995. Factors affecting quality of fresh and dried fig fruits. Acta Horticulturae, 368: 763-766.
  • Aksoy, U., Seferoğlu, G., Mısırlı, A., Kara, S., Şahin, N., Bülbül, S., Düzbastılar, M., 1992. Ege Bölgesi koşullarına uygun sofralık incir çeşit seleksiyonu. Türkiye I. Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, s. 545-548.
  • Anonim, 2019a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, (www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 23.05.2019).
  • Anonim, 2019b. Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (http://www.fao.org/3/ca1517tr/ CA1517TR.pdf), Ankara.
  • Anonymous, 2003. Descriptors for figs. International Plant Genetic Reseources Institute IPGRI, Rome, Italy, and International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM), Paris, France.
  • Anonymous, 2017. FAOSTAT. (http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC/visualize), (Erişim tarihi: 10.07. 2017).
  • Arendt, H.K., 1972. Fig Cultivars. The State Nikita Botanical Gardens Yalta. Proc.Vol. LVI 56: 23-91.
  • Bostan, S.Z., İslam, A., 1999. Vakfıkebir’de yetiştirilen önemli mahalli incir çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Türkiye III. Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, s. 751-755.
  • Can, H.Z., 1993. Bazı seçilmiş sofralık incir çeşitlerinin Ege Bölgesi koşullarında özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Cebeci, E., 1993. Çukurova ve Ege incir klon ve çeşitlerinde meyve doğuşları, çiçek organlarının gelişimi ve döllenme biyolojileri üzerinde çalışmalar. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2007. Fruit characteristics of table fig (Ficus carica) cultivars in subtropical climate conditions of the Mediterranean region. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 36: 107-115.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2011. Phytochemical and antioxidant properties of selected fig (Ficus carica L.) accessions from the eastern Mediterranean region of Turkey. Science Horticulture, 128: 473-478.
  • Eroğlu, A.Ş., 1982. İncir Seleksiyonu. İncir Araştırmaları Projesi, Erbeyli Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Aydın.
  • Gözlekçi, Ş., Ersoy, N., İmamgiller, B., ve Yazıcı, K., 1999. Bazı incir (Ficus carica L.) çeşitlerinin Antalya ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, s. 36-40.
  • Hepaksoy, S., Aksoy, U., Şahin, N., 2004. Bazı incir çeşitlerinin morfolojik ve moleküler yöntemlerle tanımlanması. TUBİTAK-TARP 2574-3, İzmir.
  • Ilgın, M., 1995. Kahramanmaraş Bölgesi’nde incir seleksiyonu ve selekte edilen bazı önemli tiplerin meyve doğuşları ve döllenme biyolojileri üzerinde çalışmalar. Doktora tezi (Basılmamış), Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Ilgın, M., Küden, A.B., 1997. Table fig selection study in the Kahramanmaraş province of Turkey. Acta Horticulture, 441: 351-358.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, No: 494, İzmir.
  • Karadeniz, T., 2003. A study on some fruit characteristics and propagations of these by hardwood cutting of local fig cultivars grownin Ordu. Acta Horticulturae, 605: 107-112.
  • Kaşka, N., Küden, A.B., Küden, A., Çetiner, S., 1990. Ege Bölgesi incirleri ile Çukurova Bölgesi’nden selekte edilen incirlerin Adana’ya adaptasyonu üzerinde çalışmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(4): 77-86.
  • Khadivi-Khub, A., Anjam, K., 2014. Characterization and evaluation of male fig (caprifig) accessionsin Iran. Plant Systematics and Evolution, DOI 10.1007/ s00606-014-1038-4.
  • Koyuncu, M.A., 1998. A study on some fruit characteristics in local fig cultivars grown in Hilvan (Urfa, Southern Turkey). Acta Horticulturae, 480: 83-85.
  • Küden, A.B., Tanrıver, E., 1997. Plant genetic resources and selection studies on figs in the East Mediterranean and South East Anatolia Regions. First International Symposium on Fig, 24-28 June, İzmit, Turkey, s. 49-54.
  • Küden, A.B., Tanrıver, E., Kaşka, N., 1995. Çukurova Bölgesi’ne önerilebilecek bazı incir çeşit ve klonlarının saptanması. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana, s. 663-667.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 128, Ders Kitabı: 11, Adana.
  • Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 1998. Evaluation of table fig cultivars in çeşme peninsula. Acta Horticulturae, 480: 55-60.
  • Özkaya, M., 1997. Antakya yöresinde yetiştirilmekte olan incirlerde seleksiyon çalışmaları. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antakya.
  • Vinson, J.A., 1999. The functional food properties of figs. Cereal Food World, 4: 82-87.

İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi

Yıl 2019, , 328 - 335, 31.10.2019
https://doi.org/10.19159/tutad.619994

Öz

Bu çalışma, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu
Bölgesi’nde yer alan ve incir popülasyonunun yoğunlukta olduğu Siirt ili Eruh ilçesi
Mışar Ovası’nda ve Siirt Merkez ilçeye bağlı Gökçebağ beldesinde yetiştirilen yerel
incir çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, yörenin incir gen kaynakları
araştırılmış,
seçilen
ağaçlarda morfolojik ve fenolojik gözlemler yapılmış, toplanan meyve
örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiş
ve
kimyasal analizler yapılmıştır
.
Pomolojik
ve kimyasal özellikler yönünden incelenen çeşitlerin; meyve ağırlığı 2.31-64.82 g, ortalama
meyve boyu 20.00-52.50 mm, ortalama meyve eni 20.00-55.00 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde
miktarı %
9.00-32.00, titre edilebilir asitliği % 0.141-0.544 ve pH’sı
3.
21-4.68 arasında değişim göstermiştir. Özellikle, Türkiye kurutmalık incir sektöründe ön planda olan sarılop
çeşidi ve sofralık incir piyasasında önemli yeri olan Bursa Siyahı çeşidi ile
benzer niteliklere sahip olduğu düşünülen genotiplerin varlığı tespit
edilmiştir.

Kaynakça

  • Aksoy, U., 1991. Descriptors for Fig (Ficus carica L. and related Ficus sp.) Ege Univcity, Faculty of Agriculture Departmant of Horticulture, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U., Anaç, D., 1995. Factors affecting quality of fresh and dried fig fruits. Acta Horticulturae, 368: 763-766.
  • Aksoy, U., Seferoğlu, G., Mısırlı, A., Kara, S., Şahin, N., Bülbül, S., Düzbastılar, M., 1992. Ege Bölgesi koşullarına uygun sofralık incir çeşit seleksiyonu. Türkiye I. Bahçe Bitkileri Kongresi, 13-16 Ekim, İzmir, s. 545-548.
  • Anonim, 2019a. Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, (www.tuik.gov.tr), (Erişim tarihi: 23.05.2019).
  • Anonim, 2019b. Türkiye’nin Biyoçeşitliliği: Genetik Kaynakların Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Sistemlerine Katkısı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (http://www.fao.org/3/ca1517tr/ CA1517TR.pdf), Ankara.
  • Anonymous, 2003. Descriptors for figs. International Plant Genetic Reseources Institute IPGRI, Rome, Italy, and International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies (CIHEAM), Paris, France.
  • Anonymous, 2017. FAOSTAT. (http://www.fao.org/ faostat/en/#data/QC/visualize), (Erişim tarihi: 10.07. 2017).
  • Arendt, H.K., 1972. Fig Cultivars. The State Nikita Botanical Gardens Yalta. Proc.Vol. LVI 56: 23-91.
  • Bostan, S.Z., İslam, A., 1999. Vakfıkebir’de yetiştirilen önemli mahalli incir çeşitlerinin pomolojik özellikleri. Türkiye III. Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, s. 751-755.
  • Can, H.Z., 1993. Bazı seçilmiş sofralık incir çeşitlerinin Ege Bölgesi koşullarında özelliklerinin belirlenmesi üzerinde araştırmalar. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Cebeci, E., 1993. Çukurova ve Ege incir klon ve çeşitlerinde meyve doğuşları, çiçek organlarının gelişimi ve döllenme biyolojileri üzerinde çalışmalar. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2007. Fruit characteristics of table fig (Ficus carica) cultivars in subtropical climate conditions of the Mediterranean region. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 36: 107-115.
  • Çalışkan, O., Polat, A.A., 2011. Phytochemical and antioxidant properties of selected fig (Ficus carica L.) accessions from the eastern Mediterranean region of Turkey. Science Horticulture, 128: 473-478.
  • Eroğlu, A.Ş., 1982. İncir Seleksiyonu. İncir Araştırmaları Projesi, Erbeyli Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Aydın.
  • Gözlekçi, Ş., Ersoy, N., İmamgiller, B., ve Yazıcı, K., 1999. Bazı incir (Ficus carica L.) çeşitlerinin Antalya ekolojik koşullarına adaptasyonu üzerinde araştırmalar. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül, Ankara, s. 36-40.
  • Hepaksoy, S., Aksoy, U., Şahin, N., 2004. Bazı incir çeşitlerinin morfolojik ve moleküler yöntemlerle tanımlanması. TUBİTAK-TARP 2574-3, İzmir.
  • Ilgın, M., 1995. Kahramanmaraş Bölgesi’nde incir seleksiyonu ve selekte edilen bazı önemli tiplerin meyve doğuşları ve döllenme biyolojileri üzerinde çalışmalar. Doktora tezi (Basılmamış), Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.
  • Ilgın, M., Küden, A.B., 1997. Table fig selection study in the Kahramanmaraş province of Turkey. Acta Horticulture, 441: 351-358.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını, No: 494, İzmir.
  • Karadeniz, T., 2003. A study on some fruit characteristics and propagations of these by hardwood cutting of local fig cultivars grownin Ordu. Acta Horticulturae, 605: 107-112.
  • Kaşka, N., Küden, A.B., Küden, A., Çetiner, S., 1990. Ege Bölgesi incirleri ile Çukurova Bölgesi’nden selekte edilen incirlerin Adana’ya adaptasyonu üzerinde çalışmalar. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(4): 77-86.
  • Khadivi-Khub, A., Anjam, K., 2014. Characterization and evaluation of male fig (caprifig) accessionsin Iran. Plant Systematics and Evolution, DOI 10.1007/ s00606-014-1038-4.
  • Koyuncu, M.A., 1998. A study on some fruit characteristics in local fig cultivars grown in Hilvan (Urfa, Southern Turkey). Acta Horticulturae, 480: 83-85.
  • Küden, A.B., Tanrıver, E., 1997. Plant genetic resources and selection studies on figs in the East Mediterranean and South East Anatolia Regions. First International Symposium on Fig, 24-28 June, İzmit, Turkey, s. 49-54.
  • Küden, A.B., Tanrıver, E., Kaşka, N., 1995. Çukurova Bölgesi’ne önerilebilecek bazı incir çeşit ve klonlarının saptanması. Türkiye 2. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim, Adana, s. 663-667.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 128, Ders Kitabı: 11, Adana.
  • Özeker, E., İsfendiyaroğlu, M., 1998. Evaluation of table fig cultivars in çeşme peninsula. Acta Horticulturae, 480: 55-60.
  • Özkaya, M., 1997. Antakya yöresinde yetiştirilmekte olan incirlerde seleksiyon çalışmaları. Yüksek lisans tezi (Basılmamış), Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Antakya.
  • Vinson, J.A., 1999. The functional food properties of figs. Cereal Food World, 4: 82-87.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi / Research Article
Yazarlar

Yasin Gül Bu kişi benim 0000-0002-9189-8017

Koray Özrenk 0000-0002-6692-2337

Yayımlanma Tarihi 31 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Gül, Y., & Özrenk, K. (2019). İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 328-335. https://doi.org/10.19159/tutad.619994
AMA Gül Y, Özrenk K. İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi. TÜTAD. Ekim 2019;6(3):328-335. doi:10.19159/tutad.619994
Chicago Gül, Yasin, ve Koray Özrenk. “İncir (Ficus Carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6, sy. 3 (Ekim 2019): 328-35. https://doi.org/10.19159/tutad.619994.
EndNote Gül Y, Özrenk K (01 Ekim 2019) İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6 3 328–335.
IEEE Y. Gül ve K. Özrenk, “İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi”, TÜTAD, c. 6, sy. 3, ss. 328–335, 2019, doi: 10.19159/tutad.619994.
ISNAD Gül, Yasin - Özrenk, Koray. “İncir (Ficus Carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 6/3 (Ekim 2019), 328-335. https://doi.org/10.19159/tutad.619994.
JAMA Gül Y, Özrenk K. İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi. TÜTAD. 2019;6:328–335.
MLA Gül, Yasin ve Koray Özrenk. “İncir (Ficus Carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi”. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, c. 6, sy. 3, 2019, ss. 328-35, doi:10.19159/tutad.619994.
Vancouver Gül Y, Özrenk K. İncir (Ficus carica L.) Genetik Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Bir Çalışma: Türkiye, Siirt Yöresi. TÜTAD. 2019;6(3):328-35.

TARANILAN DİZİNLER

14658    14659     14660   14661  14662  14663  14664        

14665      14667