Bu çalışma, Çataklı Havzası’nın doğu yakasında çay (Camellia sinensis L.) tarımı yapılan toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile besin elementleri durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanından farklı eğim, yükseklik ve fizyografik ünite olmak üzere 16 noktadan yüzey ve yüzey altı toplam 32 toprak örneği alınmıştır. Bu toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin (bünye, pH, EC, kireç, organik madde, Na, K, Ca, Mg) yanında verimlilik analizlerini içeren (N, P, K, Cu, Zn, Fe, Mn) 16 farklı parametre analiz edilmiş ve elde edilen sonuçların tanımlayıcı istatistiksel hesaplamaları yapılmıştır. Çalışma alanı yüzey topraklarının kum, kil ve silt miktarı sırasıyla % 28.40 -77.68, % 7.60-46.88 ve % 14.72-34.72; yüzey altı kum, kil ve silt miktarı sırasıyla % 41.12-81.12, % 6.88-40.88 ve % 12-34 olarak bulunmuştur. Yüzey ve yüzey altı için hâkim bünye sınıfı kumlu tındır. Çalışmada yüzey topraklarının pH’ları 3.76 -5.63 arasında, yüzey altı topraklarının pH’ları ise 3.70-6.32 arasındadır. Toprakların organik madde düzeyleri ise yüzeyde % 0.61-3.01, yüzey altında ise % 0.48-4.24 arasında değişmekte olduğu belirlenmiştir. Toprakların makro besin elementleri olarak adlandırılan azot, fosfor ve potasyum içeriklerinde, genellikle yetersizlikler belirlenmiş olmasına karşılık; mikro besin elementlerinden bakır ve demir içeriklerinde bir problem bulunmazken, çinko ve mangan içeriklerinde yetersizlikler belirlenmiştir.
The aim of this study was to determine physical, chemical and nutritional status of soils (Camellia sinensis L.) in
east side of Çataklı River Basin, in which tea (Camellia sinensis L.) has been cultivated. A total of 32 soil sample were
collected from 16 locations including both surface (0-30 cm) and subsurface (30-60 cm) while taking slope, elevation and
physiographic units into consideration. 16 different soil parameters; texture, pH, EC, lime, organic material, Na, K, Ca, Mg,
N, P, K, Cu, Zn, Fe, and Mn were analyzed and descriptive statistical properties were calculated. According to the results,
sand, clay, and silty content of the surface soil were determined as 28.40-77.68%, 7.60-46.88% and 14.72-34.72%,
respectively, whereas sand, clay, and silty content of subsurface soil were found as 41.12 -81.12%, 6.88-40.88% and 12-34%
in study area. In addition, dominant texture of the surface and subsurface study area soils were determined as sandy loam.
pH values of surface soil were between 3.76 and 5.63 while, subsurface soils were between 3.70 and 6.62. Organic matter
content of the surface soils were between 0.61% and 3.01%, while subsurface soils were between 0.48% and 4.24%.
Although nitrogen, phosphorus and potassium contents, which are called macro nutrients of soils, are generally inadequate,
there is no problem in the micronutrients, copper and iron, while zinc and manganese contents are found inadequate.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |