Bu çalışma; Kahramanmaraş doğal ortamından seleksiyonla elde edilmiş
bazı yabani erik anaç adaylarının, kayısı çeşitlerinde bazı makro besin maddeleri
alımına etkilerini belirlemek amacıyla 2013-2015 yılları arasında, Doğu Akdeniz
Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada
anaç olarak Prunus spinosa, Prunus domestica ve Prunus divaricata’dan üçer adet olmak
üzere toplam 9 adet seçilmiş klon anaç adayı ile kontrol olarak Myrobolan 29C
ve GF 677 standart erik anaçları; aşılama materyali olarak ise Hacıhaliloğlu,
Kabaaşı ve Hasanbey kayısı çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda;
kayısı yapraklarının toplam azot içeriklerinin % 2.43-3.02, fosfor içeriklerinin
% 0.13-0.18, potasyum içeriklerinin % 2.21-3.20, kalsiyum içeriklerinin % 1.67-1.98
ve magnezyum içeriklerinin ise % 0.29-0.54 arasında değişim gösterdiği
saptanmıştır. Elde edilen bu değerlerin referans değerleriyle uyumlu olduğu ve kayısı
bitkilerinde, incelenen bitki besin maddeleri yönünden eksikliğin olmadığı
tespit edilmiştir.
This study was conducted at East Mediterranean Transitional Zone Agricultural Research Institute between 2013
and 2015 to determine some macro nutrient contents of apricot varieties grafted on some wild plum genotypes collected by
selection from natural environment of Kahramanmaraş. In the study, Myrobolan 29C and GF 677 standard plum rootstocks
were used as controls with a total of 9 selected clone rootstock specimens; three from Prunus spinosa, Prunus domestica and
Prunus divaricata as rootstocks; and Hacıhaliloğlu, Kabaaşı and Hasanbey apricot varieties were used as grafting material.
As a result of the research; it was found that the total nitrogen content of apricot leaves varied between 2.43-3.02%, the
phosphorus contents varied between 0.13-0.18%, the potassium contents varied between 2.21-3.20%, the calcium contents
varied between 1.67-1.98% and the magnesium contents varied between 0.29-0.54%. It has been determined that these
values obtained are in accordance with the reference values and, there is no deficiency in the apricot plants due to the plant
nutrients examined.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi / Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 3 |