Araştırma Makalesi

Lise ve Üniversite Öğrencilerinin TikTok Algılarının Metaforik Analizi

Cilt: 8 Sayı: 2 20 Haziran 2025
PDF İndir
TR EN

Lise ve Üniversite Öğrencilerinin TikTok Algılarının Metaforik Analizi

Öz

Bu günlerde TikTok gibi sosyal medya uygulamaları insanların iletişim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılayarak hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Buna rağmen TikTok’un çeşitli ülkelerde yasaklandığı veya kısıtlandığı ve bunun nedenleri arasında güvenlik gerekçelerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Dolayısıyla TikTok, içeriği ve etkileri açısından tartışılan bir platformdur. Bu çalışmada, lise ve üniversite öğrencilerinin TikTok’a dair algılarının metaforlar aracılığıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Isparta ve Burdur ilinde eğitim gören 165 lise ve 110 üniversite öğrencisinden oluşan 275 kişi oluşturmaktadır. Katılımcıların TikTok’a dair algıları metafor analizi yoluyla belirlenmeye çalışılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen metaforik veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. TikTok’a dair metaforlar incelendiğinde yükseköğrenim adayı lise öğrencilerinin ve yükseköğrenim gören üniversite öğrencilerinin çoğunluğunun olumsuz metaforlar ürettiği görülmektedir. Bununla birlikte üniversite öğrencilerinin lise öğrencilerine kıyasla daha fazla oranda olumsuz metafor ürettiği tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre öğrencilerin TikTok’a dair olumsuz görüşlerinin en büyük sebepleri içeriğinin uygunsuz olduğu ve bağımlılık yarattığı düşüncesidir. Yapılan çalışmanın sonuçları göz önüne alınarak, yükseköğrenim gören öğrencilerin TikTok’u daha olumsuz algıladığı ve yükseköğrenim görmeye aday öğrencilerin ise TikTok’u daha aktif kullandığı görülmektedir. Bu durumda lise öğrencilerinin, sosyal medyanın olumsuz etkilerine karşı daha ciddi bir risk grubu oluşturduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu, 16.04.2025 tarihli ve 2025/3 karar numaralı etik kurul izni ile yürütülmüştür.

Kaynakça

  1. Abdollahi, A., Rejeb, A., Rejeb, K. ve Treiblmaier, H. (2022). The big picture on Instagram research: Insights from a bibliometric analysis. Telematics and Informatics, 73.
  2. Akgül, T. E., Astam, F. K. ve Balcı, Ş. (2024). Üniversitenin ekran ötesindeki bağımlılık serüveni: TikTok kullanım motivasyonları ve bağımlılık arasındaki ilişki. Erciyes İletişim Dergisi, 11(2), 715-737. https://doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1442074
  3. Aktürk, A. O., Çelik, İ. ve Eren, F. (2014). Ortaokul öğrencilerinin Facebook algısı: Bir metafor analizi. Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 22(2), 635-648.
  4. Akyurt, H., Ültay, E. ve Ültay, N. (2021). Sosyal bilimlerde betimsel içerik analizi. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (10), 188- 201.
  5. Alagöz, F. (2023). Yeni medyada annelik kimliği: İnstagram örneği [Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi Açık Erişim Sistemi. https://acikerisim.erbakan.edu.tr/items/9141dae8-42b4-4121-9820-3179489ed78e
  6. Alkan, M. F., Erdem, A. ve Erdem, Ş. (2017). Öğretmen adaylarının sosyal medya kavramına ilişkin algıları. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 169-179.
  7. Amoroso, A., Bizel, G. ve Sharma, S. (2022). A socıal medıa trend: How does TikTok ınfluence adults?. Pearson Journal, 7(17), 192-206.
  8. Arık, E. (2013). Sıradan insanın yükselişi: Sosyal medya şöhretleri. İletişim Ve Diplomasi, (1), 97-112.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yükseköğretim Çalışmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

21 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

20 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

14 Mart 2025

Kabul Tarihi

5 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İnce, A., & Tulunay Ateş, Ö. (2025). Lise ve Üniversite Öğrencilerinin TikTok Algılarının Metaforik Analizi. Journal of University Research, 8(2), 205-218. https://doi.org/10.32329/uad.1657962

Articles published in the Journal of University Research (Üniversite Araştırmaları Dergisi - ÜAD) are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) License 32353.