BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı, iç ve dış hatlarda faaliyet gösteren Türkiye’deki havalimanlarının yaz ve kış dönemlerinde nasıl bir performans gösterdiklerini araştırmaktır. Bunun için, çalışmada 2013-2014 yıllarına ait havacılık verileri kullanılarak yaz ve kış dönemleri için havalimanlarının etkinliklerinin ve verimliliklerinin karşılaştırması yapılmaktadır. Etkinlik ile, bir havalimanının diğer havalimanlarına göre nasıl bir performans gösterdiği, verimlilik ile ise, havalimanlarının bir önceki döneme göre nasıl bir performans gösterdikleri ortaya konulmaktadır. Model olarak Veri Zarflama Analiz yöntemi, veri olarak ise personel sayısı, terminal alanı, yolcu sayısı, yük trafiği ve toplam uçak trafiği kullanılmaktadır. Kullanılan bu beş değişkenden ilk iki tanesi girdi değişkenleri, son üç tanesi işe çıktı değişkenleri olarak analizde yer almaktadır. Yapılan analizin sonuçları, yaz ve kış dönemlerinde en yüksek etkinliğe Atatürk havalimanının, yaz dönemlerinde en düşük etkinliğe Kars ve Sivas havalimanlarının, kış dönemlerinde ise en düşük etkinliğe Muğla Dalaman ve Muğla Milas havalimanlarının sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında, yaz döneminde en yüksek verimliliğe Nevşehir havalimanının, kış döneminde ise en yüksek verimliliğe Denizli havalimanının sahip olduğunu göstermektedir.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 3, - , 21.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tunahan Avcı

Metin Aktaş

Yayımlanma Tarihi 21 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Avcı, T., & Aktaş, M. (2016). Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7(3).
AMA Avcı T, Aktaş M. Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. Mart 2016;7(3).
Chicago Avcı, Tunahan, ve Metin Aktaş. “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7, sy. 3 (Mart 2016).
EndNote Avcı T, Aktaş M (01 Mart 2016) Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7 3
IEEE T. Avcı ve M. Aktaş, “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
ISNAD Avcı, Tunahan - Aktaş, Metin. “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi 7/3 (Mart 2016).
JAMA Avcı T, Aktaş M. Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7.
MLA Avcı, Tunahan ve Metin Aktaş. “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi”. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 3, 2016.
Vancouver Avcı T, Aktaş M. Türkiye’de Faaliyet Gösteren Havalimanlarının Performanslarının Değerlendirilmesi. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi. 2016;7(3).