Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yapay Zeka Tekniklerinin / Uygulamalarının Siber Savunmada Kullanımı

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 108 - 115, 31.12.2020

Öz

Özet—Günümüzde siber savunma alanındaki süreçlerin hızı ve kullanılan veri miktarının çokluğu dikkate alındığında, otomasyon sistemlerinin yardımı olmaksızın, salt insan gücü kullanılarak etkili bir savunma meydana getirilmesi beklenemez. Bununla birlikte, ağlardaki dinamik olarak gelişen saldırılara karşı, etkin bir savunma için, klasik sabit algoritmalar ile yazılım geliştirmek zordur. Bu durumun üstesinden, yazılım için esneklik ve öğrenme kabiliyeti sağlayan yapay zeka yöntemleri kullanılarak gelinebilir. Savunma sistemlerinin zekasının arttırılması yoluyla siber savunma yeteneklerinin geliştirilmesi ihtimali oldukça yüksektir. Gerçek hayatta siber savunma ile ilgili sorunlara bakıldığında birçok siber savunma probleminin ancak yapay zeka yöntemleri kullanıldığında başarıylçözülebileceği açıkça görülmektedir. Bu makalede mevcut yapay zeka uygulama ve teknikleri gözden geçirilerek, yapay zekanın siber savunma sistemlerinde kullanımı ve bu kullanımın zorunluluğu ve öneminden bahsedilmiştir. Makalenin amacı, hali hazırda geliştirilmekte olan yapay zeka teknoloji ve metodoljilerini ele alıp inceleyerek, bu teknoloji ve metodojilerin siber savunmadaki rolü ve adaptasyonu konusuyla entegre ederek, bahsi geçen bu yöntemlerin siber savunma alanında kullanımını güncel örneklerle açıklayabilmektir.

Kaynakça

  • S. Dilek, H. Çakır, M. Aydın, “Applications of Artificial Intelligence Techniques to Combating Cyber Crimes: A Review”, 2015.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapay Zeka
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ensar Şeker

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 8 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

IEEE E. Şeker, “Yapay Zeka Tekniklerinin / Uygulamalarının Siber Savunmada Kullanımı”, UBGMD, c. 6, sy. 2, ss. 108–115, 2020.