İnceleme Makalesi

Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi

Cilt: 3 Sayı: 3 31 Aralık 2022
  • Mustafa Alper Mülhim
  • Latif Aydos
PDF İndir

Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi

Öz

Bu araştırmanın amacı, genç karate sporcularının belirlenmiş bazı motorik özellikleri ile proprioseptif duyularının ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmaya en düşük mavi kuşak seviyesinde, Liselerarası Karate Kumite Gençler Türkiye Final Müsabakaları’na katılan milli düzeyde olan (yaş 16,62±1,08) (spor yaşı 6,43±2,80) 20 gönüllü karate sporcusu katılmıştır. Sporcuların demografik bilgilerielde edilerek, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri sonrasında vücut kitle indeksleri hesaplanmıştır. Ayrıca sporcuların sırt ve bacak kuvveti, sürat, esneklik, görsel ve işitsel reaksiyon, statik ve dinamik denge ile proprioseptif duyu ölçümleri yapılmıştır. Verilerin analizinde ilk olarak elde edilen verilerin ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Daha sonra istatistiksel tekniklerden korelasyon testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; sporcuların alt ekstremite proprioseptif duyu ölçüm değerleri ile yaş, boy uzunluğu, vücut yağ yüzdesi, sırt kuvveti, bacak kuvveti, esneklik değerleri arasında 0,05 düzeyinde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca sporcuların alt ekstremite proprioseptif duyu ölçüm değerleri ile statik ve dinamik denge ölçüm değerlerinin bazı parametreleri arasında 0,05 düzeyinde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Genç karate kumite sporcularının yaş, boy uzunluğu, vücut yağ yüzdesi, sırt kuvveti, bacak kuvveti, esneklik, statik ve dinamik denge değerleri ile proprioseptif duyuları ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda, genç karate sporcularının antrenman planlamalarında bu özelliklerin ilişkileri dikkate alınması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alpay, H. (2013). Karate-Do El Kitabı TKF Eğitim Kitapları Serisi -02. Mavi Ofset Basım Yayınevi.
  2. Ateş, O., Güler, M. ve Soykan, A. (2011). 21 yaş altı karate elit kata-kumite sporcularının bacak kuvveti ile çabukluklarının karşılaştırılması. Uluslararası Hakemli Akademik Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 10-12.
  3. Aydın F., (2019). Karate eğitiminin çocukların fiziksel ve fizyolojik gelişimleri ile öfke kontrolleri üzerine etkisinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Trabzon Üniversitesi, Trabzon.
  4. Baştürk, S. ve Taştepe, M. (2013). Anketler. S. Baştürk (Ed.), Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Vize Yayıncılık.
  5. Boroushak, N. ve Roshani R. (2021). Effect of muscular fatigue on the sensation of knee joint position in elite karate athletes. Journal of Rehabilitation Medicine, 9(4),228-234.
  6. Chaabene, H., Hachana, Y., Franchini, E., Mkaouer, B. ve Chamari, K. (2012). Physical and physiological profile of elite karate athletes. Sports Medicine, 42(10), 829-843.
  7. Esen, E. ve Hazar, M. (2000). Patlayıcı kuvvet antrenmanlarının karate çalışan 16-17 yaş grubu polis koleji öğrencilerinin performansı üzerine etkisi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(4), 21-27.
  8. Fortier, S. ve Basset, F. A. (2012). The effects of exercise on limb proprioceptive signals. Journal of Electromyography and Kinesiology, 22, 795–802.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fiziksel Aktivite ve Sağlık

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yazarlar

Mustafa Alper Mülhim Bu kişi benim
Türkiye

Latif Aydos Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

24 Ocak 2022

Kabul Tarihi

18 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Mülhim, M. A., & Aydos, L. (2022). Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, 3(3), 157-169. https://izlik.org/JA39SC39XD
AMA
1.Mülhim MA, Aydos L. Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi. ubosbid. 2022;3(3):157-169. https://izlik.org/JA39SC39XD
Chicago
Mülhim, Mustafa Alper, ve Latif Aydos. 2022. “Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 3 (3): 157-69. https://izlik.org/JA39SC39XD.
EndNote
Mülhim MA, Aydos L (01 Aralık 2022) Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 3 3 157–169.
IEEE
[1]M. A. Mülhim ve L. Aydos, “Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi”, ubosbid, c. 3, sy 3, ss. 157–169, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39SC39XD
ISNAD
Mülhim, Mustafa Alper - Aydos, Latif. “Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi 3/3 (01 Aralık 2022): 157-169. https://izlik.org/JA39SC39XD.
JAMA
1.Mülhim MA, Aydos L. Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi. ubosbid. 2022;3:157–169.
MLA
Mülhim, Mustafa Alper, ve Latif Aydos. “Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi”. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 3, Aralık 2022, ss. 157-69, https://izlik.org/JA39SC39XD.
Vancouver
1.Mustafa Alper Mülhim, Latif Aydos. Karate Sporcularının Bazı Motorik Özellikleri ile Proprioseptif Duyularının İncelenmesi. ubosbid [Internet]. 01 Aralık 2022;3(3):157-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39SC39XD