İnceleme Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Halk Oyunları Sporcularının Algıladıkları Antrenör Davranışlarının İncelenmesi

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 1, 191 - 200, 30.04.2024

Öz

Bu çalışmada, halk oyuncuların algıladıkları antrenör tutum ve davranışlarını incelemek amaçlanmıştır. Ayrıca algılanan antrenör tutum ve davranış ölçeğinden alınan puanların cinsiyet, yaş, antrenör yaşı, antrenör ile çalışma yılı, antrenör eğitim durumu değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmeye çalışılacaktır. Ölçekler Google Form üzerinden 100 halk oyuncuya ulaştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Üzümcü ve ark.,) tarafından geliştirilen Algılanan Antrenör Tutum ve Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS.22 paket programına aktarılmış, tüm istatistiki işlemlerdeki analizler aynı program üzerinde gerçekleştirilmiştir. Parametrik varsayımlar yerine getirildiğinden Bağımsız ikili gruplarda T- Testi ikiden fazla gruplar için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre Katılımcıların cinsiyet değişkenine göre Algılanan Antrenör Tutum ve Davranışları Ölçeğinden genel olarak almış oldukları puanlar incelendiğinde aralarında ki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmazken (p>0.05), alt boyutlardan alınan puanlar incelendiğinde aralarında ki fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Diğer değişkenlerimiz (yaş, antrenör çalışma yılı, antrenör eğitim durumu) arasında da hem genel ortalamada hem alt boyut düzeyinde anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Kaynakça

  • Büyükonat, T. (1998). Başarlı Antrenörlük. Ankara: Beyaz Yayıncılık. Çik, B., ve Küçük , V. (2019). Sporcular Tarafından Algılanan Antrenör Davranışlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Avrasya Spor Bilimleri Araştırmaları, 7-17.
  • Demirci, S. (2020). 14-17 Yaş Arası Sporcuların Antrenör-Sporcu İlişkisinin Ahlaki Karar Alma ve Saldırgan Davranışları Belirlemedeki Rolü. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı.
  • Dolaşır, S. (2006). Antrenörlük Etiği ve İlkeleri. Ankara: Gazi Kitapevi. Ermiş, E., Satıcı, A., İmamoğlu , O., ve Aydoğan , A. (2017). Adelosan Sporculara Göre Antrenör Davranışları . Kesit Akademi Dergisi, 589-599.
  • Evcil, A. (2020). Farklı Spor Branşarında Algılanan Antrenör Davranışlarının Sporcuların Örgütsel Bağlılığına Etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı.
  • Konter, E. (1996). Bir Lider Olarak Antenör. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım.
  • Konter, E. (2004). Antrenörlük ve Takım Psikolojisi. Ankara: Palme Yayıncılık.
  • Küçük, F. (2023). Elit Düzeydeki Yıldız ve Genç Güreşçilerin Algıladıkları Antrenör Davranışları İle Spora Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Sivas.
  • Sevim , Y. (2010). Antrenör Eğitim İlkeleri. Ankara: Fil Yayınevi.
  • Sevim, Y. (2007). Antrenör Eğitim İlkeleri. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Toytok , E. H., & Uçar , L. (2018). Okul Yöneticilerinin Kullandıkları Güç Türleri ve Örgütsel Depresyon: Bir İlişksiel Tarama Modeli. Ekev Akademi Dergisi, 109-125.
  • Üzüm , H., Karlı, Ü., & Yıldız , N. O. (2018). Perceived Coach Attitudes and Behaviors Scale: Development and Validation Study. Journal of Education and Training Studies, 160-169.
  • Üzüm, H., & Aycan, A. (2019). Antrenör Davranış Algısında Cinsiyetin Etkisi. BAİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 243-252.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fiziksel Aktivite ve Sağlık
Bölüm 2024 Cilt: 5 Sayı : 1
Yazarlar

Edip Karabacak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Gönderilme Tarihi 24 Ocak 2024
Kabul Tarihi 12 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karabacak, E. (2024). Halk Oyunları Sporcularının Algıladıkları Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Uluslararası Bozok Spor Bilimleri Dergisi, 5(1), 191-200.