The aim of this study is to investigate the effects of calcium carbonate waste, obtained from sugar factories, in wastewater treatment. Calcium carbonate waste is a byproduct that occurs during sugar production and has the potential to cause environmental harm. In this study, the optimum amount of calcium carbonate was selected as 6 g/L, and under these conditions, the adsorption capacity was calculated to be 65.33 mg/g. Calcium carbonate is used as an effective adsorbent in wastewater treatment, particularly for the removal of suspended solids (SS) and color pollutants. In recent years, studies on the use of this waste as an adsorbent have increased, showing that it provides environmentally friendly solutions.
This research examines how the sugar factory waste offers a solution for water treatment and contributes to environmental sustainability. The study demonstrates that recycling industrial waste to be used as an alternative adsorbent material in wastewater treatment can reduce costs and enhance environmental sustainability. The results obtained in this study provide valuable insights for new applications in waste management and water treatment.
Sugar Factory Calcium carbonate waste adsorption water treatment suspended solids
Bu çalışmanın amacı, şeker fabrikalarından elde edilen kalsiyum karbonat atığının atık su arıtımındaki etkilerini incelemektir. Kalsiyum karbonat atığı, şeker üretimi sırasında oluşan ve çevreye zarar verebilecek potansiyele sahip bir atık türüdür. Bu çalışmada, en optimum bulunan kalsiyum karbonat miktarı 6 g/L olarak seçilmiş ve bu koşullarda adsorpsiyon kapasitesi 65,33 mg/gr olarak hesaplanmıştır. Kalsiyum karbonat, su arıtımında özellikle askıda katı maddeler (AKM) ve renk giderimi gibi kirleticilerin temizlenmesinde etkili bir adsorban olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda, bu atığın adsorban olarak kullanımı üzerine yapılan çalışmalar artmış ve çevre dostu çözümler sunduğu gösterilmiştir.
Araştırma, şeker fabrikası atığının atık su arıtımında nasıl bir çözüm sunduğunu ve çevresel sürdürülebilirlik açısından katkı sağladığını incelemektedir. Çalışma, endüstriyel atıkların geri dönüştürülerek alternatif adsorbent malzeme olarak atık su arıtımında kullanılmasının, maliyetleri düşürerek çevresel sürdürülebilirliği artırabileceğini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar, atık yönetimi ve atık su arıtımı alanlarında yeni uygulamalar için önemli bilgiler sunmaktadır.
Şeker Fabrikası Kalsiyum karbonat atığı Adsorpsiyon Su arıtımı Askıda katı madde
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Çevre Yönetimi (Diğer), Su Kalitesi ve Su Kirliliği |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2024 |
| Kabul Tarihi | 16 Nisan 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |